Mit is jelképez a karikagyűrű?

A karikagyűrű hozzátartozik az esküvőkhöz, a férfi és a nő közötti szövetség jelképe. A házasságkötés előtt mindenki lelkesen válogat a szebbnél szebb gyűrűk közül. De vajon ismerjük e szimbólum történetét?

A kör több ősi kultúrához hasonlóan Egyiptomban is az örökkévalóság, valamint a Nap és a Hold jelképe volt. A körkörös forma kifejezi a soha el nem múlást, szimbolizálja, ahogy a szerelem és az egymás iránti érzések az egyik féltől a másikig körben-körben, örökkön örökké megmaradnak. A gyűrű közepén lévő lyuk pedig a kaput, az ajtót hivatott szimbolizálni, mely a jövő eseményei felé vezet.

A bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, ezért viselik már ősidők óta ezen az ujjon a karikagyűrűt.

A karikagyűrűt megelőzi a jegygyűrű, mellyel a férfi megkéri kedvese kezét. A szokás szerint a férfi maga választ ékszert, amellyel aztán szerelme elé áll vagy térdel, és felteszi a nagy kérdést. Korábban ez kicsit másképp volt. Régen, miután a vőlegény felhúzta menyasszonya ujjára a jegygyűrűt, a hölgy jegykendővel ajándékozta meg őt. Ez a szokás mára teljesen kikopott.

Bár a szokások némileg változtak, örök érvényű, hogy a jegygyűrű a szerelem örökké tartásának ígéretét, a karikagyűrű pedig az életen át tartó összetartozást jelképezi.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább