Klikk Out Vikkendhouse: Autentikus zenei válogatás

Egyszer egy számomra akkor még ismeretlen úriember hozzászólt a már menőnek számító Szaval a jó öreg csallóközi sorozat zenéjéhez. Nem dicsérő szavakkal véleményezte, inkább építő jellegű kritikával. Idézem: „Ha már csallóközi, akkor miért mezőségi tánczenét raktok hozzá?” Ez a vélemény sokáig dolgozott bennem, majd tanácsot kértem, mi lehetne a leginkább odavaló. Meg is kaptam az irányt, amin elindultam, de ezzel megismertem Dobsa Tamást, akiről azóta számtalan dolog derült ki. Néptáncpedagógus, tradicionális vőfély, és nem utolsó sorban zenekedvelő. A mai mixben Tamás tíz kedvencét hallhatjátok.

Fotók: Ugróczky István 

Dobsa Tamás,Vikkendhouse,Zene

Dobsa Tamás vagyok, a Népművészet Ifjú Mestere, előadóművész, néptáncpedagógus, a Kuttyomfitty Társulat egyik tagja. Somorján nőttem fel, gyermekként itt kezdtem táncolni a Csali Gyermek Néptáncegyüttesben.

Később a Csalló Néptáncegyüttesben folytattam. 1993-ban az Ifjú Szivek Művészegyüttesben kezdtem táncolni, közben harmadmagammal megalapítottuk Dunaszerdahelyen a Dunaág Kamara Néptáncegyüttest. A katonaságot a Jánošík Katonai Művészegyüttesben töltöttem mint táncos. 2000-ben a Ifjú Szivek Táncegyüttes hivatásos társulatának az alapítója voltam. 2002-ben házasodtunk össze Mónikával. Jelenleg Ekecs-Apácaszakállason lakunk 2 szép gyermekünkkel. 2003-ban megalapítottuk a Pimpimpélé Gyermek Néptáncegyüttest, ezt 15 éven keresztül vezettük. 2007-ben diplomáztam a Magyar Táncművészeti Főiskolán (ma már egyetem) mint táncpedagógus. 2011-ben, miután a hivatásos táncos karrierem véget ért az Ifjú Szivekben, megszületett a majdnem világhírű Kuttyomfitty Társulat, melynek 16 műsorával járjuk a világot. A társulati munka mellett koreografálok és tanítok Kárpát-medence-szerte. 2002-től mint vőfély is jelen vagyok, a honi lakodalmas iparban több 100 lakodalommal a hátam mögött, a hagyományos lakodalmi szokásokat képviselve.

Dobsa Tamás,Vikkendhouse,Zene

Miért pont ezeket az előadókat, és dalokat választottad a mixbe?

A népzene mellett, amit mindennél jobban szeretek, a jó és igényes zenét kedvelem. Szeretem a bluest, a jazzt, a komolyzenét és a világzenét. Fontos számomra az igényes szöveg is. Az általam preferált 8 előadó nagy része a népzenéből táplálkozik. Mivel az autentikus népzene a munkám része, szerintem természetes, hogy kikapcsolódásra kissé eltérő, de tőle nem idegen zenét szeretek hallgatni.

 

A MIX:

TRACKLIST:


1. 1ső pesti Rackák – Szatmári (Betyárjáték, részlet)
2. Góbé – Kodályos
3. Lóci játszik – Nem táncolsz jobban, mint én
4. PutriPop – Dikh Dikh Dikh
5. Palya Bea – Stop
6. PutriPop – Úriasan, muzsikásan, cigányosan
7. Ferenczi György és az 1ső Pesti Raczkák – Jáger Jóska Balladája
8. Szabó Balázs bandája – Bájoló
9. Palya Bea – Tükör
10. Noémo – Jobb, meg a bal

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább