Káosz, anarchia és pusztulás | Különvélemény

avagy gondolatok a Netflix „Teljes káosz: Woodstock ´99“ c. sorozata kapcsán

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/09. számában.

Ha az emberek Woodstockról beszélnek, általában a legendás 1969-es amerikai fesztivál kerül szóba – hosszú hajú, színes ruhás, betépett hippik, Jimi Hendrix vagy Janis Joplin koncertje, a tökéletes béke és összetartozás élménye. Nem sokan tudják azonban, hogy az óriási fesztivált többször is megismételték, az 1999-es évad azonban olyan szinten ment szembe az eredeti eszmeiséggel, hogy a rendezvény botrányba és teljes kudarcba fulladt.

A Netflix kínálatában augusztus elején jelent meg az a háromrészes dokumentumfilm-sorozat, amely a fesztivál leglényegesebb elemeit dolgozza fel, a szervezés kihívásaitól kezdve, a helyszín és az infrastruktúra felépítésén át, egészen az események őrült irányt vett végkimeneteléig.


A főszervező, Michael Lang (az eredeti Woodstock megálmodója), valamint rámenős üzleti partnere, John Scher kezdeti elképzelése az volt, hogy ismételjék meg a legendás eseményt, az 1999-es év legmenőbb bandáival, legyen ott az MTV forgatócsoportja, akik közvetítik majd a koncerteket és oroszlánrészt vállalnak a promócióból is.

Hamar világossá válik azonban a néző számára, hogy egy sokszázezres tömeget vonzó fesztivál lebonyolítása túl nagy falat volt számukra, és több olyan hibás döntést hoztak meg, amelyek végül katasztrofális következményekhez vezettek.

A helyszínt nyújtó katonai repülőtér teljesen alkalmatlannak bizonyult (az extrém meleg miatt, többen hőgutát kaptak), az árakat túllőtték a vendéglátóipari egységeket működtető alvállalkozók, tiszta vízhez alig lehetett hozzájutni, a szeméthegyek elszállítása pedig egyáltalán nem volt megszervezve. A biztonsági személyzetet kispénzű tinikből toborozták, akik gyakorlattal nem rendelkeztek és képtelenek voltak rendet tartani. A tudatmódosító szerekkel jócskán feltankolt, agresszív tömeg gyakorlatilag lebontotta a fesztivált, a TV-kamerák előtt élőben tombolt Amerika elégedetlen, vad és korlátokat nem ismerő ifjúsága.

Trainwreck Woodstock 99,Sorozat,Netxlix,Woodstock 99,Különvélemény

A háromrészes minisorozatban minden főbb alak megszólal, kivéve talán Fred Durst-öt (a Limp Bizkit énekese), aki az első igazán zúzós bulit adta zenekarával és hergelésével jócskán hozzájárult ahhoz, hogy a tömeg kezelhetetlenné váljon, majd a földdel tegye egyenlővé a fesztivál díszleteit. A helyzet odáig fajult, hogy a katonaság segítségét kellett igénybe venni, ők menekítették ki a szervezőket is a helyszínről. Megdöbbentő látni, ahogy Lang-ék kibújtak a felelősségvállalás alól, holott bűncselekmények tömkelegét derítették fel utólag, a „sima“ rendbontástól kezdve a nemi erőszakig.

Feltétlenül nézd meg, ha:

– rajongsz a 90-es évek rockzenekaraiért (garantáltan elkezdesz majd bólogatni, a koncertrészletek láttán).
– nincs sok időd sorozatokra, hiszen a három részt hamar le lehet pörgetni.
– simán csak szeretnél szörnyülködni, mi mindenre képes egy frusztrált tömeg, ha ráengedik a „Break Stuff“ c. klasszikust.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább