A szkander és a strict curl különleges világáról – interjú Hluzin Mariánnal és Sztanek S. Ádámmal

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Hluzin Marián és Sztanek Sándor Ádám a szkander és a strict curl világában eredményesen helytálló fiatalok. Többszörös országos bajnokok a saját kategóriájukban, amelyet az elszántságuknak és az alázatuknak köszönhetnek. Mindketten hihetetlen motiváló személyiségek, és az online platformokon is hatalmas követőtáborral rendelkeznek. A jó hangulatú interjú során a két sportoló mesélt a kezdetekről, a két sportágban elért eredményekről és a ’nem mindennapi’ sportok különlegességéről.

Ha jól informált vagyok, akkor a sport mindig is fontos eleme volt életeteknek. Mesélnétek erről picit bővebben?

Sztanek S. Á.: Többen is úgy ismerhetnek, mint a Visszatérő Erő vezetője, amely egy erősport egyesületet takar. Mindig is nagy hangsúlyt fektettem a sportolásra. Jelenleg a sportegyesületen belül leginkább a karbirkózásra koncentrálunk, de eredményesen helytállunk az erőemelésben is. Ezen belül is főképp a fekvenyomásban és a bicepszezésben, ill. jelen vagyunk a „strongmanek”, azaz az erőemberek világában is.

Hluzin M.: Igazából már gyerekkorom óta jelen volt a sport az életemben. Eleinte sokat úsztam, majd a kempóban is kipróbáltam magam öt-hat éven keresztül.

Később jeleskedtem birkózás és a bokszolás területén is. Minden sport valamiért tetszett, de egyiket sem éreztem úgy igazán a „sajátomnak”.

Idővel rájöttem, hogy a csapatjáték nem igazán jön be nekem, így egyéni sportolásba kezdtem, konkrétan a fekvenyomásba. Sikerült világbajnokságot nyernem és világrekordot is felállítanom. Körülbelül tíz év kihagyás után megismerkedtem Ádámmal, akinek köszönhetően én is elkezdtem szkanderezni. Mindezzel párhuzamosan próbálunk jeleskedni egy új sportágban, amely Magyarország területén még csak most kezd hódítani. Ez konkrétan a falnál való bicepszezés, ismertebb nevén „strict curl”.

Ez pontosan mit takar? Hogyan képzeljük a falnál bicepszezést, voltatok már ilyen jellegű versenyen?

Sztanek S. Á.: Az említett „strict curl igazából pontosan a falnál való bicepszezés jelenti durva fordításban. Az a lényege az egésznek, hogy a falnak dőlve a derék, a fenék és a hát végig a falnál maradjon. A lábbal körülbelül 30-40 centiméterrel előre kell lépni. Mikor a bíró jelet ad, fel kell húzni a súlyt közvetlenül az állig. Ilyen erőpróba során három lehetőséged van, minden körben tudsz emelni a súlyokon, és nyilvánvalóan az nyer, aki a súlyához képest nagyobbat képes emelni.

Hluzin M.: Eddig négy versenyt rendeztek ebben a sportágban Magyarországon, amelyeket sikeresen meg is nyertünk. Az egyik megmérettetés keretein belül sikerült rekordot döntenem. Konkrétan 66 kg-t húztam a mínusz 75 kg-os súlycsoportban, amely magyar rekord lett.

Hihetetlen, hogy mindezen sikerek után is ilyen szerények vagytok. Megfogalmazódott bennem egy fontos kérdés, mert érezhető mindkettőtökön a sport iránti szeretet. Hogyan jött a szkander ötlete, és hogyan váltatok sporttársakká?

Hluzin M.: A karbirkózásba mint sportágba nem olyan rég sikerült csak belekóstolnom. Az oka annyi, hogy nekem mindig is az erősportok tetszettek jobban. A covid miatt nehezebb volt élni a sportolási lehetőségekkel, mert a termek zárva voltak.

Az egyik ismerősömnek volt szkanderpadja, és ő mondta, hogy próbáljam ki. Elmentem, és szinte azonnal megtetszett. Igyekeztem valakit találni, aki profi szinten van jelen a karbirkózás világában.

Olyan után kutattam az interneten, aki nem lakik tőlem több száz kilométerre, és jó eredményekkel rendelkezik. Így találtam rá Sanyira, akivel összebarátkoztunk, együtt kezdtünk edzeni. Azóta is töretlenül jóban vagyunk, és eljárunk versenyekre együtt, ha arra lehetőségünk nyílik.

Sztanek S. Á.: Nekem igazából az volt a fő ok, amiért a szkandert választottam, hogy mindenféleképpen erősportban szerettem volna jeleskedni. Alkatilag nem vagyok futó, így ez állt hozzám a legközelebb. A szkander egy igazán összetett sportág, amely egyszerre erősport és küzdősport is. A története ennek az egésznek az, hogy először csak egy házibuliban szkanderezgettem, ahol egy barátomat hagytam nyerni, mert nézték őt a csajok. Gondoltam, jó, megadom számára ezt az előnyt, hátha szerzek neki egy jó estét. Miután lenyomott, nagyon magabiztossá vált. Ennek köszönhetően elkezdett versenylehetőségek után kutatni.

Volt egy bajnokság tőlünk 60 kilométerre, ahová együtt mentünk el megmérettetni magunkat kb. 16 évesen. Ezt a versenyt veretlenül sikerült megnyernem.

Úgy gondoltam, ebbe kell elegendő időt tennem, mert ez jól megy nekem és passzol is hozzám. Mindig vannak rosszabb és jobb időszakok, de mostanság sikerül folyamatosan az élmezőnybe kerülnöm.

Ennek apropójaként, miért különleges számotokra ez a nem mindennapi sportág?

Hluzin M.: Szerintem ez pont az a sportág, amelyet nem lehet alázat nélkül csinálni. Nem lehet úgy végezni, hogy nem hagyunk magunknak elegendő időt pihenésre és a regenerálódásra. Sajnos, ha ezeket a dolgokat elhanyagoljuk, akkor merem állítani, hogy 90%-ban sérülés lesz a vége. A szkander megtanít a türelemre, hiszen a fejlődés mellett tudni kell, mikor kell szünetet tartani és a versenyek előtt jobban felkészülni.

Sztanek S. Á.: Ha az én példámat figyeljük meg, akkor az augusztusi hónapban három versenyen is részt vettem. Nem pihentem eleget, hiszen csak hétfőn vagy kedden pihentem, szerdán és csütörtökön edzettem, pénteken kiutaztam a versenyre, másnap pedig részt vettem az erőpróbán. Ez így ment három-négy héten keresztül, amelynek következményeként elég csúnyán meghúztam magam. Pontosan ebből is látszik, mennyire fontos a pihenés, nem szabad kapkodni.

Milyen kiemelkedő eredményekkel rendelkeztek, ill. milyen módon választjátok ki az elkövetkezendő időszak versenyeit?

Sztanek S. Á.: Elsősorban szkanderban többszörös magyar bajnok, ill. többszörös világkupa győztes vagyok. Ezenfelül pedig többszörös strict curl országos bajnokként is jelen vagyok a sportéletben. A versenyekre való kijutást más módon választom ki, mert ennek megvannak a szintjei. Mikor az ember már többszörös országos bajnok, akkor inkább a világkupákat célozza meg. Mindezek mellett hajtasz az Eb-re és a vb-re is. Úgy érzem, hogy a következő lépcsőfok az EU-bajnokság.

Hluzin M.: Két éve próbálok jeleskedni a szkanderban. Jelenleg egyszer sikerült szlovák bajnokságot nyernem. Idén nehezebb súlycsoportba indultam, második helyet sikerült elhoznom, és világkupán egyelőre még nem sikerült dobogós helyezést elérnem. Sajnos, lecsúsztam a negyedik helyre.

A bicepszversenyek keretein belül Sanyival külön kategóriában indulunk mindig, mert így adja ki a testsúlyunk. Ő a saját kategóriájában mindig első helyen végez, de abszolút kategóriában általában mindig, mindketten dobogón állunk.

A saját kategóriámban szintén én vagyok első, ez a 75 kg alatti kategóriát jelenti. Itt sikerült magyar rekordot döntenem. A tíz évvel ezelőtti eredményem pedig mikor a junior korcsoportban sikerült 131 kg-vel világrekordot felállítanom fekvenyomásban.

A jövőre való tekintettel, milyen elképzeléseitek vannak a sportágakat illetően?

Hluzin M.: A jövő év folyamán szeretnék több világkupára kijutni. Próbálunk szponzorokat találni, hogy minél több versenyen részt vehessünk és minél több tapasztalatot szerezhessünk. Szeretném kihozni magamból a maximumot. Télen a felkészülésé lesz a főszerep, ha pedig minden jól megy, akkor tömegelésé is.

Sztanek S. Á.: A jövő évet tekintve én a világranglistán szeretnék feljebb jutni, jelenleg a harmadik helyen állok 78 kg kategóriába. Jó lenne több világkupát nyerni, ill. az áhított EU-bajnokságot is, amelyben jelenleg a negyedik helyen vagyok.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább