Olvasni jó, olvasni finom, olvasni különleges – itt az októberi Klikk Out!

Borítókép: Gocoň László

Olvasni jó, olvasni finom, olvasni különleges! Ennek ékes bizonyítéka aktuális lapszámunk is, melyet átlapozva idős és fiatal, nő és férfi egyaránt talál izgalmas tartalmat, amit ráadásul át is rághat a haverokkal. Törekszünk arra, hogy cikkeink, interjúink ne hagyjanak békén, hanem magaddal vigyél valamit minden lapszámunkból, ami formálhat Téged. 

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

Mi van, mi? Kiből ki lesz?

Fából vaskarika, kutyából szalonna, Vízkereszt, vagy amit akartok. Alig több mint két hetünk marad, hogy röhögjünk azon a halálkomolyra mázolt komédián, ami itt folyik, és gyököt vonjunk az abban elhangzott idézhető, dicsekvő egysorosokból.


Klikk Out,Előzetes,OktóberAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Az új Niro – KIA NIRO 1.6 GDi HEV

Megérkezett az új Kia Niro. Ezúttal nem szóltak Robert De Nirónak, hogy kicsit futtassa be a modellt, mivel a nevet már jól ismeri a piac. Jól ismeri és szereti is, mivel az előd egy közkedvelt autó, jó renoméval.


Klikk Out,Előzetes,OktóberMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

A pedagógia fenegyereke

Azt mondják, a tanár személye fontosabb, mint az, amit tanít. Azt is mondják, hogy manapság a jó tanár ritka, mint a fehér holló. Ami még ennél is ritkább, az pedig az elnőiesedett tanári hivatás mezején árválkodó férfi tanerő. A mai beszélgetőtársam a bősi lurkók igaz barátja, országos cimborám, Zalka Lóránt tanár úr, aki immár háromkötetes szerző, Felvidék-szerte ismert és elismert nagyvőfély, a bősi Amade László Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatóhelyettese, a Vízsodorta históriák regöse, cserkésztiszt, és nem mellesleg három gyermek édesapja.


Klikk Out,Előzetes,OktóberBia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Akik a kiselsősöket szeretettel fogadják

Süke Beáta és Várady Zsuzsanna már hosszú évek óta a Kodály Zoltán Alapiskola alsó tagozatos tanító nénijei, akik mindig hatalmas szeretettel fogadják a kisiskolásokat. Mindketten elmondták, hogy nagyon szeretik a hivatásukat, amihez én még annyit fűznék hozzá, hogy ezt a diákok is elképesztően érzik.


Klikk Out,Előzetes,Október
Költőtoll / Sipos Janka, Këri

Óda az őszi esőhöz

Mint minden évben, idén is eljött a nagy esők hónapja, amikor folyamatosan, szürkén ontja magából az ég az esőcseppeket, akár napokon keresztül, az udvaron pedig egyre terebélyesebbre híznak a pocsolyák. Mit tehet az ember ilyenkor? Egy bögre forró itallal a kezében, egy puha takarót maga köré vonva fészkeli be magát kedvenc foteljébe, és onnan hallgatja az ablakpárkányon a dobolást. De ilyenkor jó verset olvasni, hallgatni, fogadjátok hát szeretettel az őszi esőnek címzett költeményeinket!


Klikk Out,Előzetes,OktóberKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Tóth Krisztina – A majom szeme

Nagyon szeretem Tóth Krisztina verseit, és ezt a regényét is szerettem. Gyönyörűen megírt, sötéten izzó próza. Nehéz volt éjjelenként a könyvjelzőt a lapok közé csúsztatni, és eloltani az olvasólámpát. (sj)


Klikk Out,Előzetes,OktóberIan McEwan: Dióhéjba zárva

E hónapban úgy döntöttem, hogy belekezdek munkásságába. A döntés a Dióhéjba zárva c. művére esett. Miért? Egyszerű: elolvastam a könyv alapötletét. Ennyi elég volt ahhoz, hogy beleszeressek egyetlen mondata elolvasása nélkül. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

MUNA – MUNA

Alfie Templeman – Mellow Moon

Angel Olsen – Big Time

Drake – Honestly, Nevermind

Foals – Life Is Yours

Azahriah & Desh – A ló túloldalán


Cinemax / Szilvási Tibor

The Woman King

Vetítik október 13-tól.

Black Adam

Vetítik október 20-tól.

Amszterdam

Vetítik november 3-tól.


Klikk Out,Előzetes,OktóberKülönvélemény / Keri

Látni akarod, mi van odaát?

– avagy gondolatok a Netflix „Hogyan irányítsd az elmédet?” című sorozatáról

Vajon tényleg akarjuk látni azt, ami az elménk legmélyén van? Vajon a drogok tárgykörében is érvényes a kijelentés, mi szerint „a tudás hatalom”? A Netflix négyrészes minisorozata pont ezekre a kérdésekre keresi a választ. Ötletgazdája és műsorvezetője Michael Pollan író, aki 2018-as, „How to change your mind?” című bestsellerével került be az amerikai köztudatba.


Klikk Out,Előzetes,OktóberVendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi

Moto Pub

A Mihályfai Moto Pub-ot megelőzte a hírneve, szinte mindenkitől csak jót halottam felőle, így már épp ideje volt, hogy a Vendéglőlesen csapatával utánajárjunk, mennyire valós is az információ, hogy a helyszínt ilyen sokan méltatják. Fiatalkoromban jómagam is eléggé nagy „ördögmotoros” voltam, így szívemhez nagyon közel áll az égetett gumi, a sebesség és a benzin illata. Élveztem, amikor a fordulatszámmérő majd kitért a hitéből, annyira nyomtam neki, majd ez a tempó a korommal alábbhagyott, és úgy döntöttem, a veszélyre való tekintettel egy időre felhagyok a motorozással. Manapság is arról álmodozom, hogy egy bivalyerős túramotorral bejárjam Európát, vagy végighasítsak a híres „Route 66” aszfaltján. Ami késik, nem múlik, így ez az álom bakancslistás az életemben…


Klikk Out,Előzetes,OktóberHavi kreatív / Kürthy Judit

Juhász Márta Jewelry

Meghökkentő egyszerűség jellemzi Juhász Mátra ékszereit, ami első ránézésre talán inkább elbizonytalanít, valahol mélyen viszont mégis egy olyan erős ősigényt piszkál fel bennünk, ami miatt azt érezzük: nekem is kell egy! E havi kreatív rovatunkban Juhász Márta ékszerkészítő válaszolt nekünk.


Klikk Out,Előzetes,OktóberSüt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

 

Jolinéni hájoskraflija (Hideg őszi napokra)

Itt vannak ezëka marha hidegëk ë, kezdődhetnek a nagy benti kártyázások, de nem pízre jám! Kraflira. Méga öreganyámtú tanútam eszta receptët, amit eerontani nemlëhet.


Klikk Out,Előzetes,OktóberHelyi stíl / Këri

Hét szűk esztendő

Szorongat a rezsidémon – ezt a frappáns kifejezést Magyarországon alkották meg és sajnos egyre inkább aktuálissá válik a csallóközi berkekben is. Miután a nép kikörhintázta magát a vásárban és a feje is kitisztult az elfogyasztott tekintélyes burcsákmennyiség után, újra arconcsap a valóság: minden egyre drágább – sőt, az elemzők további áremelkedést jeleznek előre. Lássuk hát, hogyan tud egy igazi csallóközi – értsd: az Evolúció Győztese, az Igazi Túlélő – fennmaradni e kedvezőtlen helyzetben.


Klikk Out,Előzetes,OktóberListával a kézben / Bögi Róbert

Kulacs: A filmünk véget ér

„Nézd, a filmünk véget ért, a székek közt a szél söpör! Pár kép még visszajár és felkavar a filmvászon mögül…” – énekelte a Carpe Diem a kilencvenes években, nagyjából a felnőtté válásom hajnalán. A hely, melyről ez a bejegyzés szól, s ahol nemsokára „a székek közt a szél söpör” még ennél is öregebb – sőt nemcsak nálam, de valószínűleg az olvasóközönség java részénél. Amit biztosan állíthatok, hogy szüleim ’75 decemberében – tehát idestova fél évszázada – itt tartották a lagzijukat, már akkor jólmenő, patinás étteremnek számított. Egy étterem, amiről utcát neveztek el Dunaszerdahelyen…


Klikk Out,Előzetes,OktóberSport / Interjú / Poór Tibor

Azon újságírók csoportjába tartoztam, akik üdvözölték, hogy Világi lett a DAC új tulajdonosa

Tizennyolc évesen, 1983-ban a legendás Tip hetilapban például a France Football cikkeit fordította szlovák nyelvre, később huszonöt évig a Šport napilap egyik legjobb újságírója volt, gyakorlatilag 1984-től a DAC történetét követte, és a mai beszélgetésünkben így arról is beszél, hogy Weisz Misi bácsinak milyen viszonya volt az újságírókkal, ecseteli az újságírók bámulatos vitáit Pecze és Škorpil edzőkkel, megemlékezünk az Antal-éráról, és megtudjuk a kulisszatitkokat Világi úr első, Denník Športnak adott interjújáról, miután átvette a klubot, a végén pedig arról is szó esik, hogy miként boldogul mint a SFZ PR-részlegének a tagja. Nem csupán sztorikat hallunk, hanem érdekes véleményeket is a történtekről, érdemes beleolvasni a Peter Šurinnak készült interjúba!


Klikk Out,Előzetes,OktóberBaba-mama / Szerző: BT

Lehet másképp – Szülés-élmény

avagy a szülésre készülés kálváriája (1.rész)

Ez a történet 6 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az első gyermekemet szültem. Az a sztori már megíródott, kiírtam magamból a bánatot, a csalódottságot, a kiszolgáltatottságot. A „rendszer” áldozatául estünk, meg a saját félelmeim rabjául. És hát a „rendszer” legkönnyebben az eleve gyengébbet tudja kikezdeni. Akkor minden szó fájt, az információhiány megrémisztett, a durvaság pedig összerántott, bezárt és stresszel itatott át minden porcikámat. Ugyan rá lehet fogni az esetemre, hogy tapasztalatlan elsőszülő, túlérzékeny természetű vagy, hogy a szülészeten és újszülött osztályon dolgozók is csak az eleve „beteg rendszer” áldozatai, de (!) a belső igazságérzetem simogatásért, elfogadásért, kedves szóért, kárpótlásért kiáltott.


Klikk Out,Előzetes,OktóberSárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Motozás a koponyám körül

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy bármi is a bajod, létezik egy olyan terápia, amely hatékony, mindenki számára biztonságos, mentes a mellékhatásoktól, és ráadásul még kifejezetten kellemes is? Nos, azt hiszem, kétféle reakció lehetséges. Van, akinek felcsigázza a kíváncsiságát ez az ajánlat, és mindenképpen szeretné kipróbálni a dolgot. De van olyan is, akinek a fejében azonnal felvillan a vészlámpa, vagy legalábbis szkeptikusan viszonyul a dologhoz: ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem az. Nos, mindenesetre létezik (nem csak) egy olyan alternatív gyógymód, amely éppen ezekkel az ígéretekkel csábít bennünket. A kranioszakrális terápia tőlünk nyugatabbra már évtizedek óta hódít, de felénk is egyre népszerűbb. Mi is ez pontosan, és főképp: képes beváltani a hozzá fűzött reményeket?



Klikk Out,Előzetes,OktóberHónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Dobai Bálint

Egy megújult és remek hangulatú vásár forgatagában

Amikor a Hónap Nője rovat stábja kiválasztotta a következő epizód helyszínét, a levegőben lógott egy konkrét kérdés – na vajon, hogy fog elsülni ez a vásár? Két év kihagyás után, ráadásul egy „átpofozott” helyszínen. Az aggodalmaink alaptalanok voltak – kivéve az árakat –, mivel a vásár új arculata sok embert kellemesen meglepett, így az októberi Hónap Nője, Tabi Zoé Eszter, nagyon komfortosan érezte magát forgatás közben. Az élményeiről bővebben beszél ebben a flash interjúban.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább