Hét szűk esztendő | Helyi stíl

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/10. számában.

Szorongat a rezsidémon – ezt a frappáns kifejezést Magyarországon alkották meg és sajnos egyre inkább aktuálissá válik a csallóközi berkekben is. Miután a nép kikörhintázta magát a vásárban és a feje is kitisztult az elfogyasztott tekintélyes burcsákmennyiség után, újra arconcsap a valóság: minden egyre drágább – sőt, az elemzők további áremelkedést jeleznek előre. Lássuk hát, hogyan tud egy igazi csallóközi – értsd: az Evolúció Győztese, az Igazi Túlélő – fennmaradni e kedvezőtlen helyzetben.

1. Burkolózz melegbe!

Az igazi dunaszerdahelyi népviselet, a tyepláki hordása most nemcsak úri passzió és a státusz megjelölése, hanem létszükséglet. Mit nekünk Dior vagy Chanel, egy jól kiválasztott melegítőszettben is tudunk flancolni és ezzel magunkat is megkíméljük a didergős estéken. Olcsó pénzért is hozzá tudunk jutni az igencsak kényelmes, melengető darabokhoz – az sem baj, ha esetleg „leesett a kamionról”.

2. Spórolj a vízzel!

Apróságokon múlik, hogy hó végén mennyi marad a bukszában, érdemes tehát a vízfogyasztásunkat is mérsékelni. Fogmosás közben nem kell folyatni a vizet, és egy mosást is kár elindítani akkor, ha csak félig telik meg a gép. A hosszú, heti többszöri, habos kádfürdőnek is lassan búcsút kéne inteni – e cikk írója is „férfiasan” bevallja, hogy neki e téren, még hatalmas hiányosságai vannak…

3. Hogyan tudnék élni nélküled?

A káros szenvedélyek óriási pénzt tudnak felemészteni havonta – így egyrészt egészségügyi, másrészt anyagi megfontolásból is javaslom, ezek végleges elhagyását. Napi egy-két csomag cigi vagy rendszeres alkoholfogyasztás nélkül is élet az élet, így még több pénzt takaríthatunk meg a valóban szükséges árucikkekre.

4. Nem díszkivilágítás!

Ha szinte egyetlen szobában töltöd az egész napodat, felesleges az egész házat / lakást kivilágítani – ügyelj rá, hogy ne fogyassz feleslegesen. A telefon nélkül, bedugva maradt töltők, stand-by üzemmódban hagyott tévék, rengeteg izzóval ellátott csillárok igazi energiazabálók, így érdemes ezeket kiiktatni.

Helyi stíl,inflácio,áremelkedés

„Letákokat” elő!

Ciki vagy nem ciki, én bizony hetente átnézem az akciós szórólapokat és igyekszem ott vásárolni, ahol épp olcsóbb az általam óhajtott termék. Ma már minden „multi” működtet klubkártya programot a még előnyösebb ajánlatokért. Figyelem, nem minden kedvezmény valós, némelyik csak reklámtrükk – mindig számolj utána, hogy az adott áru tényleg megéri-e (lehet, hogy ugyanott, egy héttel még olcsóbb volt annál, mint amit most „szuper árként” hirdetnek).

Maradj „ember”!

Fel kell készülni rá, hogy az előttünk álló időszak lelkileg is megterhelő lesz sokak számára. Ne légy rest megkérdezni főleg az idősebb, esetleg egyedül élő rokonoktól, hogy mindenük megvan-e, tudsz-e bárhogy segíteni. Ha valamiből neked több jut, a felét ajánld fel a családtagoknak. Önkormányzati választás, viaskodás ide vagy oda, most tényleg egységben van az erő!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább