Hájos Zoltán polgármesterjelölt városunk zöldövezetéről, szolgáltatásairól és a szórakozásról

PR-cikk.

A PR-cikk megjelent a Klikkout 2022/októberi számában
Fotók: Szabó Péter Pál

 

A zöldövezetről


Több szinten is gondolkodunk a környezetünk barátságosabbá tételéért. Ha valamit szilárd burkolatúvá teszünk, az lehet, hogy kényelmesebb lesz, de semmiképpen sem emberközelibb. A Bartók Béla sétány felújítása magával hozza a zöld megoldások figyelembevételét is. A térkövezésnél is lehet olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek természetközelibbé teszik az egész belvárost. Mindenképpen egy olyan tervezetet szeretnénk látni, amely figyelembe veszi a jelenlegi trendeket is amellett, hogy szépérzetet ad az embernek. A mostani melegekben elengedhetetlen egy olyan mikrokörnyezet kialakítása, ahol árnyékban lehetünk. Vannak már vertikális kertek is, amelyek jól mutatnak és kellemes hangulatot árasztanak. A másik fontos dolog a Szent István tér újragondolása.

A Vámbéry Ármin a Gimnázium sportpályáinak modernizálásával arrébb tolódott a kerítés. A tér hátulját kinyitjuk, és nemcsak azért, hogy a fociról távozók mihamarabb hazajussanak, hanem hogy egy érdekes technikával füvesíteni lehessen a már meglevő parkolókat. Minél nagyobb egy aszfaltfelület, annál több meleget akkumulál, és a jelenlegi parkolóhelyeket zöldrácsosokkal lehetne helyettesíteni, egészen más érzést adva. Továbbá nem lenne összefüggő aszfaltfelület, és az esővíz is el tudna folyni. Ezt a vizet akkumulálhatnánk, és felhasználhatnánk egy öntözőrendszerben a fű öntözésére. Az egész egy nagy körforgás lenne, amely megváltoztatná a mikroklímát.

A zöldesítés további fontos lépése a beteg fák kivágása, mint azt láthattuk a piros cseresznyefák esetében a Szabó Gyula utcában. Kivágtuk a beteg fákat, újakat ültettünk a helyükre, amelyek néhány éven belül már lombot is hozhatnak, más mikrokörnyezetet teremtve. Az öreg, beteg fák helyett olyanokat kell ültetni, amelyek nem allergének, és amelyeket nem tudják tönkretenni a kártevők sem.

A képviselő-testület által jóváhagyott legnagyobb koncepció a városi park létrehozása a Kisudvarnoki úton. Egy olyan többhektáros zöldövezet kialakításán gondolkodunk, amely nem elsősorban sportolásra lenne alkalmas, hanem inkább piknikezésre, grillezésre. Szeretnénk, ha családok, baráti társaságok kimehetnének és helyben grillezhetnének.

Más kultúrákban nagy hagyománya van ennek. Azon is gondolkodunk, hogy a gokartpálya egyik részén kialakítanánk egy közlekedési parkot gyerekeknek. Erre nagy igény lenne. Erre egy nemzetközi pályázatot írtunk ki, és bízom benne, hogy egy-két héten belül megérkeznek a pályaművek, amelyek közül szakértők segítségével választjuk ki a megvalósítandót. Ez is egy hosszadalmasabb folyamat, de a nagy dolgokat nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. Szükséges a szakemberek véleménye és a lakosok bevonása is, továbbá a pénzügyi források megteremtése és a kivitelezés.

 

A szolgáltatásokról


Azt hiszem, 2012-ben kezdtük el modernizálni a városi hivatal informatikai rendszerét. A képviselők több éven keresztül a támogatásukról biztosították a hivatalt, hogy ezt el tudjuk érni. A városban kialakításra kerülő dolgokat mindenki láthatja, ám például a városi hivatalban levő számítógépes központ modernizációjáról és az informatikai rendszer korszerűsítéséről kevesen tudnak, pedig ennek fontos szerepe van például a kétnyelvű ingatlanadó és a szemétdíj kirovásának határozatában. Ezt folyamatos korszerűsítés nélkül nem tudtuk volna megvalósítani.

A következő lépésben megemlíthetjük a különféle engedélyek elektromos postaládába való kézbesítését. Ez főleg a vállalkozókra vonatkozik. A rendszerünk képes felismerni, hogy kinek van elektronikus postafiókja, így a hivatalos dokumentumokat az elektronikus postafiókjába juttatja el. Akinek nincs, annak kinyomtatva, borítékban juttatjuk el. Minél többen rendelkeznek elektronikus postaládával, annál kevesebb dolga akad a postásnak. Nem kell személyesen bejönni a pénztárban befizetni vagy elmenni a postára, minden elintézhető elektronikus úton.

Ami a kommunikációt illeti, nagyon hasznos a DS applikáció, amely útlezárásról, valamilyen rendezvényről vagy egy esetleges áramkimaradásról is informál. Az applikáció arra is felhívja a figyelmet, ha munkaszüneti napra esik például valamelyik hulladék elszállítása.

Az augusztusi ünnepek során működött a szemétszállítás, de az olyan nagyobb ünnepek során, mint a húsvét vagy a karácsony, a szolgáltatást biztosító cégek munkatársai sem dolgoznak, ezért más napokon oldja meg az önkormányzat a hulladék elszállítását, erről is kapnak a lakosok információt.

Pár gondolat erejéig még visszatérnék az elektronikus ügyintézéshez. Nagyon kevés lakosnak van chipes személyi igazolványa, kevesen aktivizálják az elektronikus postafiókjukat, és még kevesebben használják ki az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Itt adja magát a kérdés, hogy a dunaszerdahelyiek mennyire fogékonyak az új dolgok iránt, vagy igyekeznek mindent a régi módszer szerint oldani. Nem kell bejönni a hivatalba, nem kell tudni az ügyfélfogadási órákat, hanem amikor időm van, próbálom a saját ügyeimet intézni az interneten keresztül, amire a rendszer lehetőséget ad. Mindössze annyi a kérdés, van-e chipes személyi igazolványa az illetőnek, és hogy aktivizálta-e az elektronikus postafiókját? A vállalkozókon kívül kevesen tették meg ezeket a dolgokat.

 

A lakosság szórakoztatásának terveiről


Egy átlagos időszakban az önkormányzat működtetése nem okoz komolyabb megterhelést, de ez az előttünk álló négy évben teljesen más lesz. Sajnos van már tapasztalatunk ebben, hiszen a 2011-es, a 2012-es és a 2013-as évben nagyon ki voltak centizve az önkormányzatok anyagi lehetőségei a pénzügyi válság miatt. Emellett a várost akkor is tudtuk működtetni, találtunk pénzt a fejlesztésekre, és arra is, hogy megszervezzük azokat az eseményeket, amelyekhez a dunaszerdahelyi lakosok hozzá voltak szokva. Ezek közé tartozott a Csallóközi Vásár, a Szent István-napok, a Szent György-napok vagy a városi bál a farsangi időszakban.

Ahogy már említettem, több racionalizált lépést is tettünk már a város érdekében, amelyek bizakodásra adnak okot, hiszen nagyon valószínű, hogy kevesebb pénz jut majd az önkormányzatok kasszájába, minden drágább lesz.

A tapasztalatunknak köszönhetően képesek vagyunk egyfajta biztonságot nyújtani a dunaszerdahelyieknek. És nemcsak a városi intézmények – egy bölcsőde, kilenc óvoda és öt alapiskola – működtetésének területén, hanem például a sportlétesítmények működtetésében is. Emellett biztosítjuk a szórakozási lehetőségeket is.

Továbbra is fontos támogatni a civil szervezeteket, hiszen nemcsak a dunaszerdahelyi önkormányzat szervez rendezvényeket a városban, hanem a kulturális szervezetek és a sportegyesületek is. Több olyan kulturális és sportrendezvény van, amelyen a lakosok részt vesznek, ezzel gazdagítva a város szellemi életét. Természetesen a nagyobb rendezvényeket a város saját maga oldja – ide tartoznak a Szent György-napok, a Csallóközi Vásár, valamint a kétévente megrendezett Mundus borfesztivál, és a Felvidéki Vágta szervezésében is közreműködünk. Ezek a rendezvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek a szürke hétköznapokból kizökkenjenek.

Hiszek benne, hogy erre a tovabbiakban is lesz lehetőség. Biztos, hogy az előttünk álló négy év teljesen másról fog szólni, mint a mögöttünk hagyott négy esztendő. A legutóbbi négyben mindenre volt pénz, amit meg akartunk valósítani, jelenleg viszont úgy néz ki, hogy összébb kell húzni a nadrágszíjat, de okos döntések és koncepciók mellett mindenre jut majd pénz, mivel úgy raktuk le a dolgok alapjait, hogy arra építhessünk.

 

Ha röviden össze kellene foglalnia az elképzeléseit az előttünk álló időszakról, mit mondana?


Akkor lehet megvalósítani a terveket és a dunaszerdahelyi lakosok igényeiből fakadó feladatokat, ha az ember mögött egy jó és támogató csapat áll. Több helyen és több esetben lehetett látni, hogyan vitatkozott a polgármester és a képviselő-testület, mert a polgármesternek nem volt meg a kellő támogatottsága.

A Szövetség politikai párt színeiben teljes listával indulunk, emellett a polgármester mellett egy kreatív csapat is szükséges, amely a szakbizottságokon keresztül ötletekkel is támogatja a polgármestert. Előre tekintve azt tudnám mondani, hogy fontos a tapasztalat és a biztonság megteremtése, akárcsak a város fejlesztése. Nem lehet leragadni a múltban, mindig az adott kihívásoknak kell megfelelni. A múltra kell építeni, de a múltból nem lehet jövőt építeni, hiszen mindig más kihívások és helyzetek adódnak.

Szeretnénk biztonságot adni az embereknek, és beépíteni az innovációkat a város működésébe. Az emberek először kitalálták a biciklit, majd jöttek a korszerűsítések, jelenleg pedig már ott tartunk, hogy elektromos meghajtásúak is vannak. Ez is egy előremutató dolog volt, és mi is ezt szeretnénk véghez vinni Dunaszerdahelyen.

KAPCSOLÓDÓ:
Hájos Zoltán polgármesterjelölt az elért eredményekről és a tervekről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább