Mit vársz a választásoktól? Andics Anikót és Usačov Pétert kérdeztük | Ankét

Sokan várják az október végi választásokat, de akadnak olyanok is, akik csak azt kívánják, hogy mihamarabb vége legyen ennek a felhajtásnak. Elegük van a plakátokból, a kampányrendezvényekből, a netes politikai hirdetésekből. De többen akadnak olyanok is, akik megbeszélik otthon, hogy kire szavazzanak. Meghallgatják élőben, vagy felvételekről a jelölteket és igyekeznek felelősségteljesen dönteni. Mit vársz a választásoktól és hogy készülsz rá?

ANDICS ANIKÓ

(belgyógyasz szakorvos)


Mi a készülődő típusba tartozunk, mindent átrágunk itthon, már hónapok óta (a mindenhol jelen levő plakátok nyomása alatt is) beszélgetünk a választásokról. Mivel Pozsonyban szavazunk, 6 különböző lapról fogunk karikázni, 3 vezetőt és 3 képviselő-testületet, így előre kinyomtattam otthon a megyei, városi, valamint a városrészünkre vonatkozó listákat, és kikerestem a szimpatikus jelöltNŐket, akikre le fogom adni a szavazatomat. Egypár éve csakis nőket választok. A férjem viccesen meg is jegyezte, hogy „Nem azért kaptatok szavazati jogot, hogy aztán folyton magatokat válasszátok!“ Én meg viccesen válaszolok, hogy „AKKOR MEG MINEK?!“

Mindig a kompromisszumokról szól a választás, az ember azt szeretné, ha szép lenne a község környezete, hogy a természetes zöld területek fennmaradjanak vagy jobb esetben gyarapodjanak, hogy a képviselők a jövőre, a fenntarthatóságra is gondoljanak, hogy gazdag legyen a kulturális élet, biztonságos legyen a környék, a szociális szolgáltatások mindenki számára elérhetőek legyenek. Nálunk elsődleges szempont az is, hogy a magyar anyanyelvi oktatás fennmaradjon.

A covid miatti megszorítások alatt sok közösség (nyugdíjasklubok, családi központok) szétesett, ahol azok az emberek találkozhattak, akiket a legjobban fenyeget az izolálódás veszélye, akiknek legnagyobb szükségük van a sorstársakkal való beszélgetésre, tanulási és relaxálási lehetőségre. A kampányoló jelölteknek most lehetőségük van meglovagolni ezt a témát és új centrumokat létrehozni, egyrészt a régi struktúrák újrafelhasználásával, másrészt újabb programok szervezésével. Olyanokra fogom leadni a szavazatomat, akiknek eddigi munkásságával, nézeteivel egyet tudok érteni, akik közölni tudják a mondanivalójukat élőben vagy a kamerák előtt, és akikről szó szerint azt gondolom, ők engem, a családomat, a gyerekeimet fogják képviselni és olyan lépéseket tesznek, amiknek jó hatását sok év múlva is érezni lehet majd a közösségben.


USAČOV PÉTER

(menedzser)


Duplán is érintett vagyok a témában: mint állampolgár és mint önkormányzati képviselőjelölt. Állampolgárként hiszek a képviseleti demokráciában és mióta betöltöttem 18. életévemet minden választáson résztvettem: legyen az önkormányzati, megyei, parlamenti, EU-s vagy elnökválasztás. Fontos, hogy éljünk a törvény adta jogainkkal és arra adjuk le voksunkat, akik nemcsak szóban, de tettekkel is képviselik a számunkra fontos értékeket.

Képviselőjelöltként harmadszor mérettetem meg magam Gellében. Az elmúlt két választási ciklusban két különböző polgármesterrel és 8 másik képviselővel dolgoztam együtt. Önkormányzati választásokkor sokan a polgármesterekre fókuszálnak, holott a képviselő-testület nagyban segítheti vagy korrigálhatja a polgármester működését.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább