Te kommentelsz? Tóth Lilith Viktóriát és Szabó Bélát kérdeztük (Ankét)

Biztosra vehető, hogy a netes posztok alatt fellelhető kommentek erősen befolyásolják a közvéleményt. Van olyan jól megfogalmazott megjegyzés is, ami körbejárja az egész világot, népszerűvé téve a komment íróját és persze a posztolót is.

Te mennyire mész bele a kommentháborúkba? Szereted kifejteni a véleményed, vagy inkább csak olvasó vagy?

TÓTH LILITH VIKTÓRIA

(költő, író)


Viszonylag sok időt töltök a közösségi médiában, a munkám egy része hozzáköt, több Facebook-oldalnak és Instagtam-, TikTok-profilnak szerkesztek posztokat, képeket. Valójában a kereskedelmi munkán belül elkerülhetetlen az online jelenlét.

A jelenség és annak negatív hozadékai nyilvánvalók. A magam platformjain már sokkal kevésbé vagyok aktív. Én az a generáció vagyok, aki csak fél lábbal született bele az internetbe. Fokozatosan tanultuk, talán másként is kezeljük. Ez azért erős idealizmus a részemről, a rút valóság inkább az intelligenciában keresendő, az értelmiben és érzelmiben. Nem szokásom sűrűn hozzászólni, de ha teszem, úgy teszem, ahogy szemtől szembe tenném. Nem szabad ugyanis bedőlni az online távolság kényelmének. Az interneten nem száll el a szó, pláne nem a közösségi médiában.

A véresen komoly anyázós kommentháborúkat meg legszívesebben popcornnal fogyasztom, mint a trash kultúra részét. Egyszerre kell ugyanis nagyon komolyan és komolytalanul kezelni az ilyesmit. Nálunk is akadnak felvidéki kommentsztárok, pláne az Új Szó kommentszekciójánál. 😀 Nem kell aggódni értük, nem eszi meg őket az agyrágó bogár. 😉

A véleménykifejtés a való életben is kényes dolog, erős a túlérzékenység. Vannak platformok, amelyek erre jöttek létre, ahol hozzá lehet szólni, persze ha proaktívan érdeklődünk az emberek véleménye iránt… de egyébként ám ezzel is szkeptikus vagyok… mert, ahogy a vicc is mondja (aminek mindig igaz a fele)… a vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, mégse kíváncsi senki a máséra.

Végezetül egy példa, mihez szóltam hozzá a legutóbb a tevékenységnaplóm szerint: egy, a WMN portálon megjelent cikkhez, annyit, hogy évek óta szívügyem a téma – ami bár kedves, de tartalmatlan komment volt. Egy érzelmi kitörés, öröm, amiért egy számomra fontos témában olvashattam egy pofás cikket. Senkinél nem lett tőlem olcsóbb a kenyér. Ennyi hadd engedtessék meg. 🙂


SZABÓ BÉLA

(raktáros)


Igen, kommentelek, mert van véleményem a dolgokról. Az egészséges vita jót tesz a morálnak!

Van olyan poszt, ahova szívesen kommentelek, viszont van, ahova szeretnék, de nem teszem, mert tudom, hogy lehúzna. Kommentháborúba nem szeretek belemenni, de mikor „nyílik a bicska a zsebemben”, akkor muszáj.

Vannak emberek, akikkel alapból nem megyek bele a vitákba, mert tudom, hogy nincs értelme. Van is egy ilyen mondás, hogy sose vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább