45 éves a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

Fotó: Nagy Attila / Dunaszerdahelyi.sk

Kiállítással és gálaműsorral ünnepelte meg 45 éves jubileumát a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ november 4-én.

A program Szakáll Mária és Szakáll Kolčák Noémi különleges szín- és hangulatvilágú, Ajándék című tárlatának a megnyitójával kezdődött. „Nem egyszerű tárlatnyitóra érkeztünk, (…) születésnapot ünnepel a Csalpár Benedek Városi Művelődési Központ. (…) Mi pedig előbb ma a kiállító művésznők álmait, gondolatait ismerhetjük meg a festményeiken keresztül, (…) s érezzük, hogy a művészet mindenkié”, fogalmazott a méltató, Péntek István.

A gálaesten már a 45 éves városi intézmény került a középpontba. Előbb Kevická Tünde ismertette röviden a jubiláló kultúrközpont létrejöttének a történetét.

Mint elmondta, a városközpontban régebben is üzemelt kultúrház, amely a hatvanas évek ben Üzemi Klubként, majd moziként működött, ami kinőte magát, s az akkori kommunista vezetés szorgalmazta egy új kultúrház felépítését.

A kultúrát és a szórakozást szolgáló Városi Művelődési Ház (VMK) a nagyérdemű közönség előtt 1977. november 4-én nyitotta meg kapuját, s kezdte meg munkáját a magyar és a közösségi kultúra szolgálatában. A helyi sajtó már 1964-ben cikkezett az „új dunaszerdahelyi kultúrház építéséről”, amelyre nemcsak a határozott igény, de 1968-ban a konkrét tervek is megvoltak és az átadását 1972-re tervezték. A dunaszerdahelyi VMK alapkövét 1973. augusztus 13-án helyezték el, s még abban az évben megkezdődött az építése. Főtervezője Jozef Slíž pozsonyi építészmérnök és társai, Eva Grébertová, valamint Alexander Braxatoris építészmérnökök voltak. Az épület 1977-re készült el és a korszak politikai ideológiai elvárása szerint a szovjet Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára időzítve adták át rendeltetésének.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább