Méregteleníts! | Csajos

KLIKK OUT-ARCHÍV

A cikk megjelent a Klikk Out 2016/10. számában.

 

A hűvösebb idő beköszöntével rövidülnek a napok, munka után még teendők sokaságát kellene elvégeznünk… Igen ám, de az erőnk mintha cserben hagyna, fejfájás, álmatagság, esetleg betegség kerülget minket. Néhány plusz kiló is felszaladt nyár óta, amit a vastag ruházat diszkréten takar – ez sem jó hír, tekintve, hogy néhány hónap múlva itt vannak az ünnepek és a véget nem érő lakmározás…

Na, pont ilyen esetekre ajánlott a méregtelenítés! Az meg mi? Olvass tovább és megtudod!

A méregtelenítés tulajdonképpen a szervezet természetes gyógyulási folyamata. Ha nem is vagy akadémikus, azzal bizonyára tisztában vagy, hogy szennyeződések, méreganyagok hada vesz körbe bennünket. Példaként említhetjük a környezeti ártalmakat (zaj, por, füst), de a kozmetikai termékeket, ill. azokat az élelmiszereket is, amelyek tartósítószereket, ízfokozókat és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak.

A máj, funkciójából adódóan felel e méreganyagok kiválasztásáért, azonban ha fokozottan van kitéve ezek sokaságának, nem képes megfelelően ellátni a feladatát, így a felgyülemlett mennyiség a szervezetben „vándorolva“ károsodásokat, betegségeket idézhet elő. A folyamat végén a méreganyagok a szervezetben rakódnak le zsírszövetek formájában és elraktározódnak, akár hosszú évekre is. Nem hangzik valami jól, ugye?

A méregtelenítés célja a szervezet megtisztítása, egyfajta biológiai „hard reset“, amely végén kiürülnek a lerakódások, így megkönnyebbül és ismét energiával telítődik a test. A kúrát évente két-három alkalommal érdemes elvégezni, alkalmanként legalább 4-7 napos időtartammal. Ennyi időre szüksége van a testednek ahhoz, hogy tisztulni és regenerálódni tudjon!

Tippek-trükkök-tanácsok:
1. Figyelj a tested jeleire!

A szervezeted (már ha megfelelő kapcsolatban állsz vele), jelezni tudja, mikor van itt a megtisztulás ideje. Ha hullik a hajad, ha ételallergiád alakult is, ha úgy érzed, hogy felszedtél, vagy ha érezhetően nem megfelelő az anyagcseréd, vedd észre magadon! Fontos felismerni a problémát, mielőtt betegség formájában válaszol rá a tested. Egy-egy ilyen intő jel indokolhatja, hogy kivizsgáltasd magad az orvosoddal. A méregtelenítés csakis az egészségeseknek ajánlott!

2. Légy kíméletes!

Ha idáig alig fogyasztottál nyers gyümölcsöt, zöldséget, gyógyteát, akkor nehézségeid lesznek a méregtelenítő kúrával. Fokozatosan szoktasd magad a másfajta ízekhez: először hagyd el a húst, az édességet, alkoholt, majd a feldolgozott élelmiszereket, a tejterméket és így tovább. Fogyassz főtt barna rizst, kuszkuszt, vaj nélkül párolt zöldségköretet és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt. A tisztulás nem arról szól, hogy egyik napról a másikra vízkúrába kezdj – ne sanyargasd magad!

3. Elő a turmixgéppel!

Ha eddig csak a szekrényben porosodott a gyümölcsprés, itt az ideje bevetni! A bolti változattal szemben, a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé nem tartalmaz mesterséges anyagokat, nem koncentrátumból állítják elő, ellenben gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A cékla a vitaminpótlás nagymestere – ha ódzkodsz a „földes“ ízétől, keverd almával, sárgarépával, ízleni fog! A búzafűlé szintén áldásos hatással bír, esszenciális aminosavai segítségével „felrázza“ a bágyadt szervezetet. A neten számtalan receptet találhatsz olyan keverékekre, amelyek finom ízükkel és hatóanyagaikkal járulnak hozzá a sikerhez.

4. Fedezd fel a gyógynövények erejét!

A méregtelenítés során kulcsfontosságú a fokozott folyadékbevitel, ebben lehetnek segítségedre a gyógynövények is. Az alábbi növényekből készült teák segítik a káros anyagok kiürülését: bodza, csalán, diólevél, fekete ribizli levele, pitypang, citromfű, menta, zöld tea, körömvirág, édeskömény. Ha nincs időd összeválogatni a teád hozzávalóit, keresd a herbáriumokban a méregtelenítő teakeverékeket. Ha pedig unod a teázást, kortyolj gyömbéres-citromos vizet, aloe verát vagy gyógyvizet!

5. Csináljátok együtt!

Könnyebb kitartani a nehezebb napokon, ha valakivel együtt vágsz bele, így minimálisra csökkenthető a feladás és a nem megengedett „bűnözés“ lehetősége. A kúra végén tudatosítjátok majd igazán, hány alkalommal étkeztetek eddig pótcselekvésként vagy unalomból…

Célszerű még az influenzaszezon előtt hozzákezdeni a méregtelenítésnek, hiszen a felfrissült, fitt szervezet a vírusokkal, baktériumokkal szemben is ellenállóbb.

Még egy gondolat a végére: Ha neked is van olyan ruhád a szekrényben, amit a „majd ha kicsit lefogyok“ reményével vettél meg, nos, a kúra végén garantáltan bele fogsz férni. 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább