Karácsonyi ankét az ünnepi hagyományokról

Ki hogyan készül az ünnepekre, milyen hagyományokat tartanak karácsonykor és hogyan köszöntik az újévet? Marsal Krisztinát és Domonkos Pált kérdeztük ankétunkban. 

MARSAL KRISZTINA  (igazgatóhelyettes, tanár)

Az adventi időszak nálunk valóban a ráhangolódás időszaka. Az első gyertyagyújtást megelőzi otthonunk ünnepi ruhába öltöztetése: kikerülnek a karácsonyi díszek, gyertyák, mécsesek, az elengedhetetlen adventi koszorú, felgyúlnak a kinti fények. Fontos, hogy minden a napján történjen.

Az adventi koszorú gyertyáit a család tagjai mindig azonos sorrend szerint gyújtják meg. A vásárlást, felnőtt családtagok révén, ügyesen megoldjuk, a „szükséges“ mellett mindig akad meglepetés is a fa alatt. Nem vagyunk csallóköziek, a Garam és Ipoly mente szokásait hoztuk magunkkal, szokásainkhoz erősen ragaszkodunk.

A karácsonyfát hozzánk mindig 24-e reggelére (most már délelőttjére) hozza a „Jézuska“. Az ünnepi ebéd szerény, elkészül a lencseleves, a diós és mákos didelle (mi már csak így hívjuk ezt a finom tésztafélét). Ezt édesanyám készíti, aki szinte mindig velünk karácsonyozik. A délután már nyugodtabb, az apró figyelmességekre terelődik a hangsúly. Az ünnepi vacsora 6 órakor kezdődik. Mindig egy tányérral több kerül az asztalra, szivesen látjuk a „szállást kérő vendégeket“ .

Ahogy azt a nagyszüleinktől tanultam, elsőként az almát osztjuk annyifelé, ahányan az asztalnál ülünk, ez a család összetartozását szimbolizálja. Ezután jósolunk:  a tálban lévő diókból választ mindenki, megtörjük. Ha egészséges, egész évben egészségesek leszünk, ha rossz, akkor a náthára szoktuk fogni… Hogy az ártó szellemeket, rosszat elűzzünk a családtól, következik a mézes ostya fokhagymával, ezt együtt fogyasztjuk.

Miután mindenféle rituálén túlvagyunk, jön újra a lencseleves (ami melegítve is jó????) és (most jön a szokások felrúgása) a rácponty. Minden maradékot összegyűjtünk. Baromfit nem nevelünk itt a városban, így ezt magunkkal visszük  karácsony másnapján a nagyszülőkhöz, ott szórjuk a tyúkok elé, hogy jól tojjanak.

Vacsora után énekelünk, katolikusok lévén hagyományosan a Mennyből az angyal hangzik el, és csak ezután történik az ajándékozás. A szentestét az éjféli mise zárja…, na meg a sóhajom, megint szép karácsonyunk van. ????


Villámkérdés: Linzer, bejgli vagy mézeskalács?

Bejgi? Mézeskalács? Linzer? Marlenka!!! ????


DOMONKOS PÁL (Authentica Kultúra Határok Nélkül műsoriroda vezetője, képviselő):

Család, nyugalom, evés, ivás! A szentestét a szülői házban, tradicionális ételekkel és finom borok társaságában töltjük. Ebédre lencselevest eszünk, hogy legyen kis pénz, vacsorára „öreg babot”, hogy legyen nagy pénz. Aznap az ünnepet éjféli misével zárjuk.

Másnap a feleségem szüleinél jön össze a család, jókat eszünk, iszunk, társasozunk, beszélgetünk. Az ajándékozás körül nem csinálunk nagy felhajtást, inkább kihasználjuk, hogy a családunkkal lehetünk. Nem vagyok híve a nagy szilveszterezéseknek, erőltetett dolognak érzem, hogy akarva-akaratlan bulizni kell… Fun fact!

Idén viszont úgy alakult, hogy szilveszteri bált szervezünk Komáromban, a Tiszti pavilonban. Mi ott várjuk majd az újévet, ami reméljük békét és nyugalmat hoz. A tűzijátékot azonnal betiltatnám, szeretem a kutyákat.


Villámkérdés: Linzer, bejgli vagy mézeskalács?

Bejgli és csakis mákos! Egész decemberben elélnék vele, persze hideg tejjel…! 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább