ANKÉT: Csodaszép szenteste

A hosszú várakozás után elérkezett a szenteste. Jakus Karinát, Szomolai Dianát és Varga Virágot arról kérdeztük, náluk hogyan telt ez az időszak.

JAKUS KARINA

A karácsony az egyik kedvenc ünnepem. Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, nem is kell ennél több. Ilyenkor eláraszt minket a pompa, ragyogás és csillogás. Megkezdődnek a karácsonyi előkészületek: finom gyertya illat, régi karácsonyi énekek, fények a ház körül, karácsonyi sütemények.

A hagyományokhoz híven minden évben szenteste az ünnepi asztal különleges díszítést szokott kapni, ínycsiklandozó finomságokkal van teli és még mindig ugyanolyan izgatottan várjuk, mint gyerekkoromban. A vacsora elfogyasztása után következik a mendikálás és az ajándékozás.

Mikor már mindenki nagyon örül, meglátogatjuk mindkét nagymamámat és közösen szórakozunk. Számomra az a legfontosabb és legnagyobb ajándék, ha szenteste a családom körében lehetek.


SZOMOLAI DIANA

Nálunk a szenteste hagyományosan telt. Keresztény katolikus családban nőttem fel, sok mindent hoztam a szülői házból, ami a karácsonyi hagyományokat illeti. December 24-én természetesen betartjuk a böjtöt, nem eszünk húst. A karácsonyi asztalra hal kerül. Az utóbbi években a lazacot részesítjük előnyben.

Mielőtt elkezdünk vacsorázni, meggyújtjuk a gyertyát, elhangzik az áldás és megemlékezünk azokról, akik közel álltak hozzánk, de már nincsenek velünk.

Vacsora után előkerül a karácsonyi ostya mézzel, és a karácsonyi vacsora elmaradhatatlan része a gyümölcs és édesanyám bejglije is, amit nagymamám receptje alapján készít el.

A vacsora elfogyasztása után következik az ajándékok kicsomagolása, melyeket még vacsora előtt teszünk a fa alá. Annak ellenére, hogy blokkban lakunk, minden évben élő karácsonyfánk van. Számomra úgy igazi a karácsony. Idén nagyon vártuk az éjféli misét, mivel az utóbbi két évben a vírus miatt nem tudtunk részt venni rajta.

Ezzel a szenteste véget is ért, másnap szülőfalumba, Zsigárdra utazunk a szüleimhez.


VARGA VIRÁG

Mi ketten vagyunk a párommal, így eddig úgy ünnepeltünk, hogy egyik éven az egyik családnál, másik éven a másik családnál voltunk szenteste. Idén először volt, hogy mindkét család hozzánk jött 24-én, úgyhogy izgultam is, hogy minden rendben legyen.

Mindkét részről alaposan besegítenek a szülők és nagymamák: elosztottuk, hogy ki milyen ételt, sütit készít. A menü amúgy elég klasszikusnak mondható: halászlé, rántott hal, majonézes és ecetes krumplisaláta, mézeskalács.

Kora este vacsoráztunk, utána ajándékoztunk, beszélgettünk, iszogattunk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább