ANKÉT: Könyvek, könyvek és könyvek…

Ezen a héten arról kérdeztük Tornóci Renátát, Szabó Máriát és Molnár Kantner Évát, hogy miért is szeretnek olvasni, mit szeretnek a könyvekben és milyen írásokat olvasnak szívesen.

TORNÓCI RENÁTA

Kilencéves koromtól szeretem a könyveket. Először mesekönyvekkel kezdtem, utána mindenevő moly voltam. Életem során rengeteg könyv megfordult a kezemben. Mikor megszületett a beteg kislányom, pár évig szüneteltettem az olvasást, mert nem volt energiám és időm rá.

De most, hogy nagyobbacska, csak a könyv tud kikapcsolni, kiszabadítani a gondokkal teli világból. Olyankor nem létezik a jelen. Többnyire fantázia vagy triller, amit olvasgatok esténként, miután a kislányom elaludt.

Ami nagyon megfogott az Karády Anna regénysorozata: Füredi lány, Füredi földesúr, Füredi gyermek. Ez felkarolja azt a hármast, amit szeretek: van benne romantika, fantázia és történelem is.


SZABÓ MÁRIA

Nagyon szeretek olvasni, biztosan nem meglepő, hogy magyartanárként az olvasás az egyik hobbim. Kedvenc íróm Márai Sándor, két művét, az Eszter hagyatékát és Az igazi…Judit és az utóhang c. regényét többször is elolvastam. Kedvelem az öntörvényű zsenik, pl. Csáth Géza írásait.

Az örök kedvencem Kosztolányi Dezső. Minden számomra fontos könyv megtalálható a könyvespolcomon, szeretem azt érezni, hogy bármikor újra beleolvashatok egy-egy könyvbe. Naponta olvasok verseket is, a magyar kultúra napjára készülődve most épp egy Kölcsey-kötet van az íróasztalomon.

Szívesen olvasok kortárs szerzőktől, kedvelem Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva, Háy János és Durica Katarina könyveit. Nyáry Krisztián könyvei is megtalálhatóak a könyvtáramban, az Így szerettek ők c. köteteiből gyakran olvasok fel az irodalomórákon. Nagy hatással volt rám Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek c. könyve. Ha időm engedné, újraolvasnék néhány klasszikus művet is, például Bulgakov: A Mester és Margarita c. regényét. Most Tóth Krisztina: A majom szeme c. könyve foglalkoztat leginkább.

Nagyon szeretek könyvesboltokban nézelődni. A Felvidéki Olvasóklub által nyertem egy könyvet, Elin Cullhed: Eufória c. regényét, sajnos még nem volt időm elolvasni. Az olvasóknak azt ajánlom, mindenki keresse meg azt a műfajt, amely leginkább érdekli. Minden kedves Olvasónak kellemes olvasást kívánok 2023-ban is!


MOLNÁR KANTNER ÉVA

A könyvek iránti rajongásom abba az időbe nyúlik vissza, mikor olvasni sem tudtam még. Édesanyám elvitt a könyvtárba és itt kezdődött minden. A rengeteg könyv, a könyvek illata, borítója teljesen magával ragadott. Most is tisztán látom magam előtt a könyvár berendezését. Ez az akkori könyvtár kihelyezett részlege volt. Mikor a kultúrházban levő „központi” könyvtárat látogattam meg, az számomra maga volt a csoda.

Emlékszem, az első emeleti gyermekkönyvtárba órákat töltöttem, bolyongtam a könyvek között. Mikor pedig már a felnőtt részleget is látogathattam, nagyon boldog voltam. Nem csoda hát, hogy most a könyvtár a munkahelyem, ez volt számomra megírva. Egyértelmű tehát, hogy a könyvek szeretetét édesanyámnak köszönhetem.

Régebben kizárólag szépirodalmat olvastam, aztán következett az ismeretterjesztő könyvek korszaka. Mostanság nagyon szeretem a valóság alapú könyveket olvasni, tehát megélt eseményeken alapuló könyveket, életrajzi jellegűeket.

A pszichológia a legfőbb érdeklődési köröm, így mindig vadászom az újdonságokra. Viszont a gyermekneveléssel kapcsolatos könyveket is nagyon szeretem és nem állnak messze tőlem a kultúrtörténeti könyvek sem. Ami pedig a legfontosabb, meséket is olvasok, hiszen többek között meseterápiával is foglalkozom. Nagyon szeretek tanulni, új dolgokat megismerni, így nálam mondhatni minden olyan könyv szóba jöhet, ami újdonságot tartalmaz.

Nagyon szeretném, hogy az emberek megértőbbek, empatikusabbak lennének egymással, így elsősorban olyan könyvek olvasását ajánlanám, melyek segítenek jobban megérteni embertársainkat.

Almási Kitti könyvei nagyon hasznosak ebben a témakörben. Ajánlanám még Fredrik Backman könyveit. Végül, de nem utolsósorban arra ösztönözném a felnőtt olvasókat is, hogy olvassanak minél több népmesét. Bármily furcsán is hangzik. A meseolvasás jót tesz a léleknek és úgy gondolom, nagy szükségünk van a lelki egyensúly megtartására.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább