Klikk Out Vikkendhouse: A csönd ereje

A mai szelekció pont úgy tükrözi a dunaszerdahelyi Csiba Sándor egyéniségét, ahogy azt én korábban elképzeltem. Funky jazz, gitárríkatós blues, rock’n’roll és népzene, valamint egy eddig nem tapasztalt elem is helyett kapott a válogatásban, aminek fontosságát nehezen vesszük észre. Nekem sikerült. Próbáld ki te is!

Fotó: Ugróczky István

Vikkendhouse,Zene,Csiba Sándor

Családi vállalkozásban egy könyvelőirodát működtetünk Dunaszerdahelyen, hobbim pedig a zenélés, főzés, kertészkedés és újabban a sakkozás. Mondanom sem kell, zenerajongó vagyok. Gimiben kezdődött az őrület, a lázadás, koncertek, gitározás, bandázás, stb.

Aztán persze ez a kapcsolat is átalakul, szélesedik a zenei tájékozottság, mélyül a zene adta érzések megélése és megértése is. Így aztán nagyon sokféle zenét megszerettem. Emellett zenélni is nagyon szeretek, már évek óta megvan a GrooveTrain nevű funkbandánk, amiben gitározom.

Mindig megérintett az elemien nyers, mélyből jövő zene.

Ha rátaláltam valamire, „rákattantam“, de egy idő után már annak is a forrását kerestem. Így következett nálam a rockból a blues, majd a régi jazz, később a delta bluesból a magyar népzene. Jaj, hogy az is egy milyen csodálatos világ! Az évek múltán aztán megtalált a komolyzene is, főleg a régi barokk zene. Lenyűgöz, a tisztasága és a benne lévő rend.

Aztán azt tapasztaltam, hogy nagy élmény a sok jó zene mellett még a csend is! Bizony, milyen jó időnként csendben maradni, lecsendesedni. Akkor veszi észre az ember, hogy bizony benn is nagy a zaj. De aztán ez is elcsendesedik. Csak ki kell várni… de aztán olyan jó!

Ezért is került a listámra a Csönd is. Ahogy a zenének van spirituális hatása, úgy a csöndnek is! Éljünk vele!

Vikkendhouse,Zene,Csiba Sándor

Térjünk a zenés összeállításra, amiben az általad választott kedvencek szólnak. Miket hallunk a mixben?

 

A MIX:

1. Jamiroquai – Cosmic Girl (Live in Verona)

Cosmic Girl-nek hívtam eleinte a barátnőm, aki azóta már rég a feleségem. A telefonomban még most is ezen a néven szerepel. A dalt a zenekarral is játsszuk, nagy kedvenc. És Rob Harris a kedvenc funkgitárosom, de szeretnék csak negyed úgy játszani, mint ő!

2. Quincy Jones and Bill Cosby (the original jam session 1969) – Hikky-Burr

Tilajčík Imitől kaptam még ezt az albumot, Isten nyugosztalja, és vagy 100-szor meghallgattam, óriási funky jazz!

3. RHCP – I Could Have Lied

Frusciante kedvenc, és ez a kedvenc szóló és stratocaster hang!

4. Django Reinhardt – Django’s tiger

Az európai jazzt egy analfabéta cigányember emelte a magasba, amerikai zenészek a csodájára jártak, korszakos zseni, örök kedvenc, szobrot neki!

5. Rockin’ RockCats – A Rock’n’Rollnak Mindig Menni Kell

A megállíthatatlan Rock’n’Roll! „Ide úgysem fog begyűrűzni” – mondhatták akkoriban, hát tévedtek. Maga a banda óriási volt, bitang bulikat csináltak, ha valaki emlékszik még a Bad Boys nevű kocsmára…

6. Tátrai Tibor & a Magyar Atom – Little Wing
Legnagyobb koncertélményem egy Magyar Atom-buli volt Tibusszal, még a paksi Gasztroblues fesztiválon kétezer valahányban … teljesen szétfolyós, gitárríkatós blues.

7. Ferenczi György és a Rackajam – Legújabb Stílusú, Ahogy Gyuri Bácsi Szereti
Gyuri bácsi a legzenészebb zenész, akit ismerek, őstehetség, koncertjeikre járni kötelező. Úgy rockandroll, hogy közben népzene, és fordítva!

8. Berecz András – Szász leányok, Szék
Széki zene, nekem ez blues, méghozzá a legzakatolósabb! Tömény, ősi, nyers erő! „Nem kívánok egyéb átkot, egyél meg egy véka mákot! Addig éljél, míg megeszed, minden napra egy-egy szemet!”

9. Csönd
A csendben gondold át, kiket szeretsz, haragban vagy-e valakivel… Vizsgáld meg lelkiismereted, békülj meg, aztán gondold ki, kinek hogyan tudsz segíteni!

10. Marc – Antoine Charpentier – Te Deum

Erős, szép, tiszta barokk zene. Főleg így elcsendesedve. Egy ókeresztény himnusz. Kifejezném vele a hitem, és bizalmam a Jóistenben!

11. Bonus track – Muzsikás – Mérai Lassú Csárdás És Szapora (feat. Sebestyén Márta)
Fantasztikus zene, a legnagyobbaktól. Nejem magára kötve erre a zenére forogva altatta kisfiunkat babakorában. Huhh, elég fárasztó volt, de szép emlék… nekem ők a legfontosabbak!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább