Új lendülettel 2023-ban is! Benes Tarr Csillát és Oros Esztit kérdeztük | Ankét

Január végét tapossuk, és ha szilveszterkor nem is volt pontos elképzelésünk az egész éves terveinket tekintve, egy teljes hónap biztosan elegendő volt arra, hogy valami mégiscsak körvonalazódjon a szemünk előtt. Te mit szeretnél másképp csinálni idén? Milyen szakmai és nem szakmai terveid vannak? Milyen célokat tűztél ki magad elé?

BENES TARR CSILLA

(színész-drámatanár)


Mit szeretnél másképp csinálni idén?

Köszönöm a kérdéseket, ezúton is hozzájárultál, hogy kicsit madártávlatból rápillantsak a 2023-as évre.

Szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a folyamatok megélésének, legyen az hétköznapi cselekvés, akár mások társaságának élvezete, főzés vagy épp várakozás. Minél többször megélni a Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow-élményt.

Az EMK – erőszakmentes kommunikáció (mely az „együttérzés nyelve“) aktív gyakorlásával, szeretném minél világosabban kifejezni magam, a mások felé irányuló odaadó figyelem hangsúlyozásával pedig elősegíteni a tisztelet, a figyelmesség és az empátia kialakulását (lásd. Dr. Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak c. könyvében)

Milyen szakmai és nem szakmai terveid vannak?

Szakmailag a Vekker Műhely színházi-nevelési társulás csapatát erősítem (megjegyzés: jelenleg GYES-en lévő anyukaként), elsősorban az előadásszervezés, a projektírás és az adminisztráció területén, néhány közeli iskolában történő jelenléti előadással.

Aktuálisan az új felnőtt hangjátékunk próbái (Álomözön címmel) zajlanak, melynek felvétele februárban lesz. Hamarosan meghallgathatjátok a Pátria Rádión illetve az nfgklub.org internetes rádióban is közzé tesszük március folyamán.

Ezzel párhuzamosan vannak terveim az idénre nézve. Aktívan agyalok egy babaszínházi előadáson, melyhez a csapat már összeállni látszik. Ha minden jól megy, még az idén láthatja a legifjabb közönség.

És még idénre tervben van egy kétnyelvű hangoskönyv elkészítése is, de ehhez még össze kell, hogy álljanak a csillagok. 🙂

Azt hiszem, az anyasággal egyidejűleg egyre inkább tervezőbb lettem. Szülinapok, baba- és családi látogatások, sulis-, munkás- és mókás hétköznapok sűrűjében zsonglőrködik az ember a szabadidejével.

Milyen célokat tűztél ki magad elé?

Fő célom az imént említett rengetegben minél több örömteli pillanatot megélni és időnként lelassulni. Jelenleg az olvasás és a jóga a módszerem ezen irányú szükségleteim kielégítésére.

Tavasztól újra felhúzom a „nyúlcipőt” és futásnak eredek. Számomra ez a kikapcsolódás, ahol a természetben levés a mozgással karöltve együtt létezik.

Céljaim röviden: egészség, elégedettség, hála. Törekedni fogok, hogy ezeket megtarthassam illetve minél hosszabban élvezhessem.


OROS ESZTI

(kapcsolattartó)


2022 volt életem egyik éve, haha, és a 2023-al sem lesz ez másképp! Tavaly annyira sok minden történt velem, hogy a nyáron arra eszméltem, hogy végre megvannak azok a dolgok, amiket eddig hajtottam. Volt üresség is, hogy akkor most mi legyen. A pihenés, a passzívabb élet meghozta, hogy tudjak újra vágyni arra az életre, amit élhetek.

Másképp nem csinálnék semmit, ’22 örömei és könnyei /azért akadtak/ is kellettek ahhoz, hogy minél több dolgomban még önazonosabb lehessek. Fogadalmat sosem teszek, magamnak viszont elszámolok a jóemberséggel, a sajátommal. Persze ez teljesen szubjektív, az én belső iránytűmre hagyatkozok, de úgy érzem, jó úton haladok. Fontos a megélhetés, a szakmai megbecsülés is, de legtöbbre a baráti kapcsolataimat tartom. Azt gondolom, ha van, aki őszintén örül a sikereidnek, az megfizethetetlen.

Mellékállásként foglalkozom lassan 7 éve pilates-szel, aminek köszönhetően vissza-visszatérek az iskolapadba. Idén tervezem a hiányzó vizsgáimat letenni. Szeretnék újra több időt tölteni a természetben, koncerteken és színházban töltődni, utazni és osztozni ezekben az élményekben.

“Mozog a kezem és a lábam, mindenem megvan“ – szoktam régebben mondani, a sorozatos térdműtéteimre is hivatkozva. A mozgást és annak lehetőségét ma is fontosnak tartom, viszont mára az önismeretet és a mentális egézsséget is ide sorolom. Kibontani a “kapott csomagot” talán a legnehezebb dolgom, viszont minden darabja közelebb visz ahhoz, hogy teljesebb életem legyen, és nem tudok olyan folyamatot mondani, ami jobban megérné a pénzt, időt és a ráfordított energiát.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább