Szociális biztosító – kinek engedik el a tartozást?

A cikk egy részletét a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén közöljük.

Fotó: dunaszerdahelyi.sk – Nagy Gyula

A szociális biztosító február 1-től minden adósának elengedi a késedelemért kirótt bírságot, amennyiben a megszabott határidőn belül rendezik tartozásaikat. A büntetést, aminek összege bizony egész magasra rúghat, abban az esetben engedik el, ha az érintettek legkésőbb ez év augusztus 31-ig befizetik a hátralék teljes összegét. Nézze meg a legfontosabb kérdéseket és válaszokat! (Forrás: Rajkovics Péter / ma7)

Kikre vonatkozik az „általános pardon”, és mit kell tennem az adósságelengedéshez?

Az általános pardon alapfeltétele a 2022. július 1. előtti teljes elmaradott biztosítási díj megfizetése, és ezt az általános pardon időtartama alatt – 2023. február 1-től augusztus 31-ig meg kell tenni. Ha Ön munkáltató, ill. külföldi egyéni vállalkozó (SZČO), a hiányzó biztosítási díjak és járulékok havi kivonatait is szükséges a megadott időpontig kézbesíteni (az eSzolgáltatási portálon vagy a megfelelő nyomtatvány fizikai átadásával).

Mennyi időm van a kötelezettségeim rendezésére?

Ha Ön adós, és élni kíván az általános pardon feltételeivel, akkor legfeljebb hét hónap áll rendelkezésére (2023. február 1-től augusztus 31-ig) a társadalombiztosítóval szembeni kötelezettségeinek rendezésére. A 2023-as általános pardon az adósok számára a leghosszabb időt biztosít a tartozás megfizetésére, vagy a biztosítási díjbevallás vagy egyéb dokumentumok benyújtására, hogy a Szociális Biztosító el tudja bocsátani a büntetést. Összehasonlításképpen: a 2008-as általános pardon az adósoknak mindössze egy, a 2010-es általános pardon idején négy hónapjuk volt erre.

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább