Új kezdetre fel! | Ankét

Mindjárt elvonul a tél. Nagy csinnadrattával elűztük a hideget, köszöntve a földben cseperedő új, kis életeket. Hamarosan ránk köszönt a tavasz, mi pedig jobban tesszük, ha kívül és belül is felkészülünk erre. A téli kabátokat könnyen levetjük ugyan, de lelkileg mit tehetünk, hogy ne érjen váratlanul a hirtelen jött tavasz? Szakértőket kérdeztünk.

LÁNCZOS ANDREA

(gyógypedagógus, tréner)


A testünk és a lelkünk tűpontosan jelzi, mi szolgálja számunkra az életet. A mellkasunk, a szívünk táján érzékelhető a bezáródás vagy a kinyílás. Az egész testünk, s lelkünk is lehet elnehezült, feszült, elakadásokkal, gócokkal vagy éppen könnyed és áramlással teli. Bennünk és körülöttünk pedig rendelkezésünkre áll minden, ami élettel teli, s önmagától is megújulásra képes. A természet és a természetünk egyaránt és eredendően. Tudunk, képesek vagyunk úgy fókuszálni, létezni, gondolkodni, dönteni, kapcsolódni, gondoskodni magunkról, s ezt követően egymásról is, hogy együtt lélegzünk, lüktetünk, áramlunk mindennel, ami táplál. Amitől kinyílik a szív, a szem, a fül, s bőséges áramlásban lüktet bennünk minden. A pillanatok, amikor úgy döntünk, hogy tudatosan kapcsolódni szeretnénk mindezzel, segítenek megállni, lassabban, mélyeket lélegezni, a kitágult belső csendben beengedni, meghallani, megérteni, ha szükséges elengedni. A lélek és a test üzen, tempót, ritmust ad. A számunkra leginkább életet szolgálót. Nem kell helyette semmit sem kitalálni. Ő azt is tudja, hogy kint és bent a megújulás ideje van…


VÉRCSE SZABINA

(jógaoktató)


Testünk és lelkünk is ébredezik. Ha a lelkünkre akarunk hatni, érdemes a testünkre figyelni elsősorban. Ebben az időszakban érdemes méregteleníteni, lúgosítani. Reggelente citromos melegvízzel, esetleg szódabikarbónás langyos vízzel kezdhetjük a napot. Pár hosszú mély légzés nyitott ablaknál, majd reggeli könnyed jógagyakorlatok. Érdemes a tüdőnkben is szellőztetni, a helyes légzés elsajátítása kulcsfontosságú. Estére jólesik a meditáció, ahol a lelkünkkel vesszük fel a kapcsolatot, s tisztázzuk az aznapi eseményeket. Gondolatainkat is méregtelenítsük nap mint nap. Járjunk el jógázni, sétálni, hallgassunk mantrákat, csodákra képes.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább