Sorok közti üzenetek

Fotó: Pixabay.com

Azt gondoljuk, hogy a szavak, amiket kimondunk, egyértelműek, hiszen az egyes kifejezésekkel bizonyos dolgokat jelölünk, melyekről azt feltételezzük, hogy ezek mindenki más számára ugyanazt jelentik.

Hát, nem. Természetesen elmondhatjuk, részletesen kifejthetjük a gondolatainkat, elképzeléseinket. De valóban sikerülhet teljesen átadnunk, megragadnunk? Szavakkal, testbeszéddel megformálnunk? Egészen biztosan nem. Még a legnagyobb jóindulattal sem. Egy jó irány, jó kiindulás lehet, ha maga a közlő megpróbálja pontosan megfogalmazni, mit szeretne elmondani. Ha már tudjuk, hogy a kockáról szeretnénk beszélni, vagy a virágokról, vagy az autószerelésről, vagy a hegymászásról, edzésről, festészetről, akármiről, akkor arról beszéljünk és írjuk körbe. Más a helyzet akkor, amikor olyan a téma, ami érzelmileg megérint, akár pozitív, akár negatív irányban. Ilyenkor akaratlanul is színezzük a mondanivalónkat, csak nehezen tudjuk magunkat függetleníteni tőle. De persze miért is kellene?

Vajon a beszélgetőpartner mit hall meg abból, amit elmondtál neki? Valóban sikerül megértenie, amiről beszélni szeretnél? Képes felfogni az üzenetet, amiről azt hitted, átadtad? Nem feltétlenül. Az elmondottak részéről is jelölnek egyes dolgokat, érzelmeket, elképzeléseket – de ugyanúgy a saját szemszögéből. Ezért lehet gyakran, hogy „elbeszélünk egymás mellett”, beszélgetünk anélkül, hogy a másik tényleg megértené, amit mondani szeretnénk.

Léteznek a sorok között olyan tartalmak, amiket nem tudunk szavakkal jelölni, mégis ott feszülnek két ember között. Legyen az egy párkapcsolatban, a családon belül, vagy a bárotokkal. Olyan előfeltételezések, előítéletek akár, amik már akkor befolyásoltak téged, mint hallgatóságot, amikor még a másik ki sem nyitotta a száját. Talán mindegy is, hogy mit mond. Már látod magad előtt, ahogy mondja – viszont a ténylegesen elhangzott szavaira már nem figyelsz.

Mennyi ponton elcsúszhat egy beszélgetés, egy jó viszony, akár egy eddig jónak hitt kapcsolat is… Az a minimum, amit tennünk kellene, hogy meghallgatjuk egymást.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább