New York étterem és panzió | Vendéglőlesen

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/03. számában.

Mikor városunkban New York-ról témáznak, nem biztos, hogy épp a Nagy Alma, az USA-ban található megaváros a tárgykör. Dunaszerdahelyen szinte mindenki tudja, hogy ha New York, akkor a Kukučín utca végén található étteremről van szó. Egy szó, mint száz! Az étterem a megalakulásától fogva ez idáig hatalmas fejlődésen ment keresztül, akárcsak a Nagy Alma. Kis étteremből egy egész komplexummá nőtte ki magát, így hosszú idő után csapatunkkal újra meglestük…

Maga az étterem az utolsó látogatásom óta nagyon is megnőtt, hiszen a fedett terasztól kezdve a kiadó szobáknak köszönhetően sokrétűbb szolgáltatásokkal is bír. A New York étterem nagyon erős alapokon nyugszik városunk gasztronómiai világában, egyben úgy gondolom, hogy hatalmas közkedveltségnek örvend. Az ételkínálat terén tevékenységüket követve kijelenthetem, hogy az étterem tartja az iramot a trenddel, és állandóan fejlődik, ami megmutatkozik az akár szezonális jelleggel változó étlapon is. A jól megtervezett arculat mögött hatalmas erőfeszítés lapul, és nem egyszerű egy ilyen „gőzmozdonyt” mozgásban tartani, egyben odafigyelni minden olyan részletre, hogy a „kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon”.

Nagyon tetszik, hogy nyáron a teraszon szinte heti rendszerességgel van változatos, minőségi élőzene, így próbálnak lelket fújni az amúgy is „gyengélkedő” belvárosba.

Este hat óra tájékán érkeztünk meg csapatunkkal az étterembe, a felszolgálók szívélyesen üdvözöltek, majd gondosan kialakítottak a társaságunknak egy asztalt, ahol kényelmesen helyet foglaltunk. Egy-két kézfogás a szakmabeli pincérekkel, egy-két kedves szó, és már az étlapokkal a kezünkben az italválasztéknál tartottunk.

Miután megkaptuk az italjainkat, azonnal rátértünk a lényegre, leadtuk az ételrendeléseinket. Az előételek pillanatokon belül terítékre is kerültek, így fotózás után azonnal kóstoltuk, majd jöttek a levesek is…

New York étterem,Dunaszerdahely,Étterem,Gasztro,Vendéglőlesen

ELŐÉTELEK, LEVESEK

Sült padlizsánkrém zöldséggel és pirítóssal (4,90 €)

A padlizsánkrém egy nagyon egyszerű, rendkívül egészséges és remek szendvicskrém vagy -kenő – ki hogy szeretné, úgy nevezi – amely eredetileg Erdélyből származik. Megfelelő reggelire, ám előételként is nagyon megállja a helyét. Az optimálisan ropogós pirítósra kenve nagyon élvezetes volt a fogyasztása, mivel a krémes állagával és a roppanós zöldségekkel kimondottan jól esett vacsora előtti kezdő fogásként.

Grillezett halloumi sajt (4,90 €)

A halloumi egy ciprusi eredetű, érlelés nélkül készült félkemény sajt, amely egyre népszerűbb és ismert a környékünkön is. Ízvilága alapvetően sós, grillezés után keményebb, gumiszerű állagú, amely inkább alkalmas sütésre, mint nyers fogyasztásra. A tányéron kiváló társai a különböző saláták, ahogy a New York-ban is tálalták. Nagyon szemrevaló volt a megjelenése, a gránátalma fanyarsága és a hagyma chutney jellegzetes édes zamata egy ízletes, kerek ízvilágot kölcsönzött az előételünknek.

New York étterem,Dunaszerdahely,Étterem,Gasztro,Vendéglőlesen

Tatár beefsteak (13,90 €)

Mondhatnám azt is, hogy ez az az étel, amely oly megosztó, hogy sokan a szájukba sem merik venni a legjobb minőségű nyers marha bélszínből készített, fejedelmi ízvilággal rendelkező fogást. Ez a húsimádók étele, amely a hús minőségén áll vagy bukik. A New York-ban egy tökéletesen elegáns előételről beszélhetünk, amelyet a séf szarvasgombás fűszervajjal még elegánsabbá varázsolt. Rengeteg változata létezik, ám a lényeg, hogy a hús ízvilága a fűszerezés után megmaradjon, sőt! Ki kell, hogy azt emelje, akárcsak jelen esetben a New York-ban… Tökéletes, és aki szereti, ki ne hagyja!

Tyúkhúsleves (3,50 €)

Egy olyan klasszikus, amelyet mindenki ahhoz hasonlít, amilyenhez szokott a vasárnapi ebéd alkalmából. A nagyik, anyukák, asszonykák, feleségek mind-mind a szívüket-lelküket beleadják, csakhogy minél sárgább, minél tisztább és minél ízletesebb legyen a „levesek királya”. Ennek függvényében sajnos a húsleves a New York-ban nem nagyon kápráztatta el társaságunkat, sem a színe, sem az ízvilága, egyben a tisztasága sem volt a „jeles” szomszédságában sem. Átlagosként, szinte „ebédi menü” jellegűként ítélte meg az egész csapatunk.

New York étterem,Dunaszerdahely,Étterem,Gasztro,Vendéglőlesen

Paradicsomleves parmezánnal (3,50 €)

Ízig-vérig valódi „picollo bella Italia” zamatos ízvilággal bíró paradicsomos levest kóstolhattunk. Kellő savakkal bíró, enyhén édeskés, kifogástalan színvilággal rendelkező „zupa”, amelyből egy kissé hiányoltam a friss bazsalikom, esetleg a zöld pesztó ízvilágát, miközben lehetett volna egy kissé forróbb is…

FŐÉTELEK

Sertészűz rókagomba raguval (15,90 €)

A rókagomba igazán különleges, semmivel sem összetéveszthető ízének köszönhetően mindent fejedelmi fogássá varázsol. Az egyébként alapból szárazabb sertésszűz mellé szinte ékszerként hatott a remek krémes, selymes mártás, amely a tökéletesen rozéra sült sertésszűz mellett eléggé részletekbe menő kerek ízvilággal rendelkezett. A hús mindenképpen jelesre sikerült, hiszen annak ellenére, hogy szűz, teljesen lédús és teljesen puha lett, ami a felhasznált baconnek is köszönhető. A héjában sült burgonya tökéletes társa volt az ételnek a tányéron, így kijelenthetem, hogy ez a választás teljes mértékben elnyerte a tetszésünket.

New York étterem,Dunaszerdahely,Étterem,Gasztro,Vendéglőlesen

Marha bélszín steak (24,90 €)

Bármennyire is meglepő, de a steak minősége már a hentesüzletben vagy az alapanyag-beszállítónál el is dől. Mivel az egyik legdrágább marhahúsról beszélünk, így kellő ismeretekkel kell bírnia a steak elkészítőjének. A New York-ban ez esetben tökéletes „Filet Mignon-t” kaptunk, amely csodálatra méltó rozé színvilággal rendelkezett, egyben puha volt, akárcsak a vaj. Mint minden egyes sültnél, most is érvényes, hogy a mártás, vagy jelen esetben a jus (olvasd: zsü) tökéletes bukét kölcsönzött az ételnek, így a szarvasgomba ízvilága harmóniával kovácsolta össze az ízeket. A sültekhez nagyon illik a héjában sült burgonya, most is nagyon jó választásnak minősült.

Lassan sült marhafarok (17,90 €)

Már az elején bátran kijelenthetem, hogy ez a fogás volt az est fénypontja, hiszen sok helyen találkoztam már ezzel az alapanyaggal éttermekben, ám többnyire beragadtak a húslevesnél, így az „ököruszály leves” a legjobb célpont, amellyel egészen eddig „összeröffentem”. A több mint kilenc órás lassú főzés megtette a hatását, így a hús szinte levált a csontról, miután belemártogatva a pompás burgundi mártásba a szádba vetted. Bájos, ízes krumplipürével ellenállhatatlan volt a fogás, amely teljességéhez mindenképp gratulálnom kell a séfnek. A franciák híres pörköltalapja, a burgundi mártás szintén zseniálisra sikeredett, érezhető vörösboros, karamell ízhatással. Ezt ki ne hagyd!

New York étterem,Dunaszerdahely,Étterem,Gasztro,Vendéglőlesen

Chilis-sajtos penne, grillezett csirkemell (12,90 €)

A penne olyan tészta, amellyel már szinte biztosan találkoztál. Az utóbbi időszakban imádom az olasz konyha remekeit, így ahogy megláttam az étlapon, azonnal eldöntöttem, hogy megkóstolom. Nagyon tetszetősen és gusztusos külsővel jelent meg az asztalon, így alig vártam, hogy kóstolhassam. A tészta feszes (al dente) maradt, tökéletesen volt elkészítve, amihez a sajtos-chilis mártás volt a főprímás. Kellően pikáns mártásról beszélünk, amely zsenge, krémes állagával nagyon ott volt. Egy kissé korrigálnom kellett a sósságát, ám bár mindenhol csak ez lenne a legnagyobb gond. A csirkemellre sem lehet egy rossz szavam sem, hiszen valószínűleg szuvidálással készítették elő, majd kérget sütöttek rá – kifogástalan lett.

A New Yorkban naponta változik a desszertkínálat, ám már annyira degeszre ettük magunkat, hogy szinte alig lehetett belénk tuszkolni egy falatot is. Egy adagot kóstolóként azért megrendeltünk…

New York étterem,Dunaszerdahely,Étterem,Gasztro,Vendéglőlesen

DESSZERT

Házi vaníliás sajttorta (4,90 €)

Miután az első falatkát megkóstoltuk, azonnal szóltunk a pincérnek, hogy térjen még egyszer a konyhába, és gyorsan hozzon még egyet ebből a fenomenális édességből. Nem túlzok! Higgyétek el, hogy valószínűleg ez volt a legjobb sajttorta, amit eddig fogyasztottam! Habkönnyű ízes krém, amelyben nem tolakodóan édes, ám a felhasznált öntettől kellőképpen fanyarkás esszenciát véltem felfedezni. Eszméletlen élmény, köszönöm…! 🙂

Összegezve:

  • A New York-ban az ár-érték arány nagyon megfelelő, úgyhogy amennyiben egy kellemes estét szeretnél eltölteni a társaságoddal, bátran szedd a lábad és tedd meg!
  • Gyors, színvonalas, szakszerű és kedves a felszolgálás, szívesen útbaigazítanak a felszolgálók az ételek terén, amennyiben határozatlan vagy a választásodban.
  • Nagyon színes választékot találsz az étlapon, és ez esetben a hely híres hamburgereit nem is kóstoltuk, holott azok is megérnek egy misét.

Köszönjük a vendéglátást, New York, kitartást, és mindenképpen sok elégedett vendéget kívánunk! 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább