Itt a pénz, hol a pénz

Fotó: Pixabay.com

Bármerre megyek, a pénz körül forgolódnak. Akármilyen pozitívan, akármennyire hunyorogva, távolról is nézem az emberek életét a közelemben és távolabbi közegemben, a pénz mindenhol fontos tényező.

Azzal nem is lenne gond, ha csak egy tényező lenne. De ez nem „csak” egy tényező, hanem úgy veszem észre, a legfontosabb. Minderre most jöttem rá. Most. Amikor megvizsgáltam magam is, a magam útjait, a saját ágas-bogas ösvényeim.

Persze könnyebb lenne inkább másokról beszélni. Mindig könnyebb. Könnyebb lenne kifigurázni azokat, akik csillivilli autókkal járnak, majd beállnak a benzinkútra és tíz euróért tankolnak. Vagy azokat, akik ugyanilyen autóval egy bérház egyik önkormányzati lakásába mennek haza, mondván, ők rászorulók. Vagy azokat, akiknek a ruhájuk, a viselkedésük, akár a plasztikájuk többet mutat, mint amennyik, amilyenek valójában. S nem is azt mondom, hogy a kicsi pénzzel baj lenne. A kis pénz jó, a kis pénz is tud elég lenni.

Csak azzal van baj, amikor a nagy pénz fejében a becsületedet adod el, és láthatóan többnek hazudod magad. Küllemben, kellemben egyaránt.

Vannak olyanok is, akikről ugyancsak nem szeretnék beszélni, mert egyáltalán nem értem őket. Azt nem értem, ha ott nyugszik a bankszámlán a sok ezer, akár sok tízezer euró, akkor miért élnek szegény emberek módjára, miért garasoskodnak gombóc fagyikkal, miért járnak lyukas ruhákban, miért nem adnak magukra, vagy miért gyűjtenek vasat. Miért csinálnak ilyesmiket? A pénz kényes téma, nagyon kényes, tudom. Mindenkinek fontos. Így vagy úgy. Ezért a legkevésbé sem ítélkezem. Csak értetlenkedem. A pénzzel nem jár némi könnyedség vagy megengedés? A centek mellőzése? Tudom, tudom, aki a kicsit nem becsüli… de pont ez az: akinek van, az megbecsülte. Akkor miért nem használja arra, hogy enyhítsen a terhein? Miért nem lehet kicsit könnyebben, felszabadultabban élni; a kicsivel drágább joghurtot megvenni, vagy ne adj Isten, egy száz százalékos pamut ágyneműben aludni?

Ti hogy működtök az anyagiak terén? Mire használjátok még a pénzt – persze a megélhetésen kívül? Mibe fektettek, mit tartotok fontosnak ezzel kapcsolatban? A mennyiséget, vagy a becsületét? Az istenetek, vagy szolgátok?

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább