ANKÉT: Számodra mi a legnagyobb érték egy kapcsolatban?

Abban azt hiszem, egyetért velem mindenki, hogy az emberi kapcsolatok elengedhetetlen részei az életünknek. De hogy ki mit tart bennük a legértékesebbnek, az változó. Pintér Szilviát és Lamos Csabát kérdeztük, ők mit tartanak a legfontosabbnak.

PINTÉR SZILVIA

Az emberi kapcsolatokban – legyen szó akár barátságról, akár párkapcsolatról – a legnagyobb értéknek a hűséget tartom. Azt a képességet, hogy valaki kitart a másik mellett, nemcsak a napfényes, „rózsaszín” időkben, amikor minden csupa móka és kacagás, de ugyanúgy tud szeretni a legnehezebb időszakokban is, amikor mi éppen önmagunkat is elviselhetetlennek tartjuk. Számomra ez a legnagyobb érték minden emberi kapcsolatban.

A második legfontosabbnak a toleranciát nevezném meg. A másság elfogadását. Amikor a másik fél ellenkező véleményt formál meg, mint mi, amikor másképpen reagál bizonyos helyzetekben, mint ahogy azt mi tennénk, s ennek ellenére (vagy inkább mindezekkel együtt) el tudjuk fogadni, tudjuk szeretni, s megérteni őt. Az empátia is szorosan ehhez kapcsolódik. Amikor még ítélkezés és véleményformálás előtt képesek vagyunk megállni, s egy pillanatra megpróbáljuk átérezni a másik helyzetét, megpróbálunk a másik szemszögéből ránézni a dolgokra, mielőtt még bármit is mondanánk, gondolnánk, vagy cselekednénk. Mindezeket, ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom, akkor a legvalódibb értéknek magát a másik szeretetére való képességet tartom, hiszen ebből indul ki mindaz, amit felsoroltam. Ez az alapfeltétele minden olyan más értéknek, amik véleményem szerint bármilyen emberi kapcsolatot építeni és megerősíteni képesek.

Akár baráti kapcsolatról, akár szerelemről legyen szó, ha ezeken az alapokon áll a kapcsolat, akkor az a legnagyobb viharokat is képes túlélni. Párkapcsolatokban még a türelmet és a figyelmességet emelném ki mint értéket, hiszen amikor együtt élünk valakivel, amikor megtapasztaljuk a „szürke hétköznapok” súlyát, akkor lehet jó alap, ha képesek vagyunk a másikat türelemmel kezelni még a legnehezebb napjain is.

Véleményem szerint minden, amit mi valódi értéknek tartunk, az valójában az egymás iránti szeretetből és tiszteletből kellene, hogy táplálkozzon, minden más pusztán másodlagos lehet a valódi, mély s őszinte emberi kapcsolatainkban.


LAMOS CSABA

Nagyon nehéz ezekre a kérdésekre röviden válaszolni, de valahogy mégis ki lehet két szóval fejezni: őszinteség és nyitottság. Ha őszinték vagyunk, minden körülmények közt, az már megalapoz egy kapcsolatot. Ha mindemellett nyitottak és befogadók tudunk lenni a másik véleménye, nézőpontja felé, és úgy tudjuk elfogadni a másikat, amilyen, abból már csak egy jó kapcsolat lehet, e kettő mellett már nem lesz semmi átugorhatatlan akadály.

Szerintem lehetnek úgy is barátok az emberek, hogy teljesen különböznek egymástól.

Egy párkapcsolathoz e kettő mellé, sőt, lehet, hogy inkább elé helyezném a hitet. Ahogy a saját életemet, úgy a közös életünket se tudnám elképzelni az Istennel való kapcsolat nélkül. Mert még ha különbözünk is, az alapunk egy. És ugye, mint mindenki tudja, a hármas fonál nem szakad el egyhamar…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább