A koreai arcápolásról | Csajos

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/04. számában.

A koreai kozmetikumok pár éve robbantak be a köztudatba, forradalmasítva a szépségápolást. Akik követik a témában a különböző bloggereket, influenszereket, azok csak azt vették észre, hogy egy rutinban 10-12 (!) termék kerül felvitelre, amelyek között lehetetlen kiigazodni. Az ázsiai cégek időközben rengeteg pénzt fektettek termékfejlesztésbe és gyártásba, így ma már rendkívül magas minőségű termékekhez juthatunk hozzá drogériai árszinten. Mostanára a metódus is letisztult kissé, így sokkal könnyebben bevethető, ha némi újdonságra vágyik a bőrünk a tavaszi hónapokban.

Lássunk most néhány olyan alapelvet, amelyek mentén kialakíthatjuk új bőrápolási szokásainkat, koreai módra!

  • A koreai nők bőre sima, tejfehér és ránctalan, mivel egyrészt egészségesebben étkeznek, másrészt óvakodnak a napsugaraktól, kalapot, esernyőt hordanak – elengedhetetlen a magas faktorszámú fényvédő használata, a hidegebb hónapokban is.
  • Alapelvként vallják, hogy a bőrápolásra legalább annyit időt kellene szánnunk, mint a sminkelésre. Ha tehát a napi smink elkészítése 20-30 percig tart, az arcbőrünkkel is legalább ennyit kellene foglalkoznunk.
  • A termékekben jellemző a magas koncentrációjú hatóanyagok használata, amelyet növényi és állati eredetű komponensekkel is kiegészítenek – pl. aloe vera, ginzeng, kaviár, méhméreg vagy éppen csiganyálka. Ezek némelyike ugyan bizarrnak tűnhet, de hatásuk megkérdőjelezhetetlen.
  • Az eredeti koreai rutin 10 lépésből áll, amely valljuk be, nehezen illeszthető be a nyugati társadalmak felgyorsult életritmusába. Pont emiatt létezik egy egyszerűsített rutin is, 5 lépéssel, amellyel már jelentős változást érhetünk el a bőrkép változása terén:
  1. Arctisztítás (optimális esetben dupla tisztítás)
  2. Tonizálás
  3. Esszencia / szérum
  4. Szemkörnyékápoló
  5. Hidratálókrém (nappalra fényvédő)
  • A koreai arcápolók között az olcsótól a drágáig mindenféle árfekvés megtalálható. Egy olcsóbb termék nem feltétlenül jelent gyengébb minőséget és fordítva – attól, hogy egy krém 30 eurót kóstál, nem biztos, hogy csodát tesz az arcunkkal. Rengeteg termék kapható mini / travel size változatban, amelyek megkönnyíthetik a döntést.
  • Új termék rutinba vezetésénél legyünk óvatosak, mindig csak egy új terméket próbáljunk beilleszteni, majd utána pár napig figyeljük meg a bőrünket. Nem húzódik? Nem érzékeny? Nem okozott pattanást, gyulladást? Csak akkor folytassuk a használatot, ha az összes kérdésre, „nem” a válasz. Legyünk türelmesek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább