„Te döntesz. Arra figyelsz, amit elvesztettél, vagy arra, ami még megvan”

Fotók: Weiss András, archív (1) 

Egészen június 27., kedd este 7 óráig, az utolsó meghirdetett előadásig beszerezhetőek a jegyek a MOM Kulturális Központban futó Tenki Réka és Csányi Sándor „A döntés” című színházi darabjára. A gyorsabbak még május 14-én, vasárnap, valamint május 28-án is megnézhetik az előadást.

 Csányi Sándor és Tenki Réka először álltak újra együtt a színpadon Dr. Edith Éva Eger: A döntés című világsikerű művéből készült előadásban, melyet először április 29-én láthatott a nagyközönség a budapesti a MOM Kulturális Központban. „Te döntesz. Arra figyelsz, amit elvesztettél, vagy arra, ami még megvan” – kezdik a szerkesztők mindjárt a lényeggel, egyből az időpont és a helyszín leírása után Csányi Sándor weboldalán.

A történet, melyet színpadra állítottak egy visszaemlékezést fog csokorba, melyben egy 93 éves hölgy meséli el életének fontos történéseit, ami tele volt örömmel, szeretettel, de sok fájdalommal és gyötrelemmel is, amiket képtelen kiverni a fejéből. A könyből kiderül, hogy megbocsátás nélkül ő sem tud továbblépni.

 „Sokszor kérdezték tőlem, hogy számomra mi a legfontosabb a színházban. Akármilyen irányból közelítettem meg a választ, valahogy mindig ugyanoda lyukadtam ki: A színház legyen szórakoztató. Szórakoztatás alatt nem arra gondolok, hogy meglett korú férfiak térdig letolt nadrágban sörhabot pacskolnak egymás hajára.

A szórakoztatást leginkább úgy tudnám definiálni, hogy ha ülsz a buszmegállóban, leül melléd egy öreg bácsi, és elkezdi mesélni az életét, akkor kihagyod-e a következő két buszt, hogy végighallgasd, vagy sem. És ha érdekesnek találod a történetét, az egészen biztosan nem azért van, mert kizárólag vidám dolgokat mesélt, hanem azért, mert érzelmeket vált ki belőled. Az emberek erre vágynak legjobban, hogy nagy érzéseket élhessenek át. Nagyokat nevessenek, nagyokat sírjanak.

Jelenleg ez a legfontosabb történet az életemben. Nem csak azért fontos, mert Rékával ez az első közös színházi munkánk, hanem azért is, mert azt érzem, 47 éve arra várok, hogy elmesélhessem ezt a történetet. Szeretnénk, ha ezt ti is átélnétek velünk. Mi azóta nem tudjuk elfeledni, amióta először elolvastuk. Reméljük ez veletek is így lesz” – írja Csányi Sándor A döntésről.

Az előadás közreműködői:
Előadja: Tenki Réka és Csányi Sándor
Rendező: Csányi Sándor
Színpadra alkalmazta: Székely Csaba

Tenki Réka 1986. június 18-án született Debrecenben, tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte és 2003-óta aktív színész. A Junior Prima-Díj mellett, melyet 2010-ben kapott meg, 2018-ban átvehette a Jászai Mari-Díjat is. 2008- tól 2012-ig a budapesti Katona József Színház, 2012-től 2015-ig a Nemzeti Színház, 2016-tól pedig az Örkény István Színház tagja. Csányi Sándor házastársa, akikkel két közös, egy lány és egy fiú gyermekük van.

 Csányi Sándor 1975. december 19-én született Budapesten. Érettségi után a kaposvári Csiky Gergely Színházban segédszínészként dolgozott. Felsőfokú tanulmányait 2001-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahova csupán negyedszeri próbálkozásra vették fel. 2001-től a Krétakör Színház tagja lett, majd 2002- től 2012-ig a Radnóti Miklós Színház tagja. 2013–tól 2018-ig a Thália Színház művészeti vezetője és tagja volt. 2013-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 2018-ban pedig a Magyarország Érdemes Művésze-díjat is átvehette.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább