Aranyat ér a májusi Klikk Out – lapozz bele!

Borítókép: Gocoň László

Friss tartalmakkal érkezünk a tavasz utolsó hónapjában is, érdemes lesz utána járni, mit rejt a májusi Klikk Out.

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

A könnygáz nem tanít

A budapesti diák- és tanártüntetések margójára

Megrázó képeket, képsorokat láthattunk május első napjaiban a budai Karmelita előtti demonstrációról. Ezek egyikén egy diák olyan erővel és olyan kétségbeesetten kapaszkodik az építkezési területet záró, kibontott kerítés egyik tartórúdjába, mintha épp tornádó tépne szét körülötte egy épületet. Tulajdonképpen így is hívhatnánk azt a rohamrendőrséget, amely ellentmondást nem tűrő kegyetlenséggel rontott rá olyan gyerekekre, akik nem akartak és nem is tettek semmi rosszat.


Klikk Out,Előzetes,2023,májusAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Jeep Renegade Upland – Pont jó

Ha valaki kemény terepezésre vágyik, az lapozza tovább a prospektust a Renegade-nél. Ellenben, ha a cél a városi terep, esetleg egy földes úton megközelíthető hétvégi ház vagy kiskert, akkor érdemes fontolóra venni ezt a modellt.


Klikk Out,Előzetes,2023,májusMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Tündérsziget fotósa

Pár nappal ezelőtt volt a Föld napja, amikor is a környezet védelmével kapcsolatos üzeneteket, bölcsességeket olvashattunk mindenfelé a szociális médiában. Mert  ugye a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ez egy olyan nap, amikor mindenki rendkívüli módon környezettudatos, de mi történik a további 364 napon? Mit teszünk valóban? Egyáltalán lehet-e tenni valamit a világunkban, amikor ellep minket a szemét, amit mi magunk termelünk? Mai vendégem földim – Fodor Péter Nyékvárkonyból, a Kertalja utcából. Egy faluban, egy utcában nőttünk fel, és nagyon kevés olyan embert ismerek, aki képpel, szóval, cselekedettel annyit tesz a körülöttünk élő természetért, mint ő.


Klikk Out,Előzetes,2023,májusBia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

Diákpolgármesterek Dunaszerdahelyen

Idén is megrendezésre került a diákpolgármester-választás, ahol a hivatalban lévő diákpolgármester, Fialka Tamás leköszönt, s átadta a pozícióját a következő diákpolgármesternek, Németh Evelinnek, aki azóta már a kinevezési oklevelet is átvette Hájos Zoltán polgármestertől. A diákpolgármesterek beszámolója következik.



Költőtoll / Sipos Janka, Kovács Andrea (Këri)

Gyereknap

Írtunk már gyermekverset a rovat keretein belül, és mindketten imádtuk a feladatot. A visszajelzések alapján pedig eléggé jól sikerültek a szóban forgó szösszenetek, el is határoztuk még akkor, hogy máskor is csinálunk ilyet. Mi is lenne ehhez megfelelőbb alkalom, mint a gyermeknapé? Fogadjátok hát szeretettel a legkisebbeknek szánt sorainkat, esetleg olvassátok el nekik e verseket lefekvés előtt!


Klikk Out,Előzetes,2023,májusKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Michal Hvorecký: Tahiti utópia

Michal Hvorecký „Tahiti utópia” című regényében elképzel és elvezet minket egy alternatív történelembe, ahol Trianon sosem történt meg és a szlovák nemzet Štefánik vezetésével kivándorolt Polinéziába. (vo)


Klikk Out,Előzetes,2023,májusMakai Máté: Az Atlantis felemelkedése

Kilenc viszonylag rövid sci-fi novella, melyek a nem túl távoli jövőben játszódnak. Szerzőjük az egyikben tulajdonképpen ki is fejti ars poeticáját: mindig csak egy kicsit csavarni a dolgokon, a fiktív valóság szövetébe való aprócska belenyúlás máris pillangóhatást idéz elő, és események láncolatát indítja el. (sj)


Hangfal / Szilvási Tibor

Kelela – Raven

Sam Smith – Gloria

Young Fathers – Heavy Heavy

Efkilenc – az efkilencben az f

Gorillaz – Cracker Island

Ricsárdgír – Kill The Koala


Cinemax / Szilvási Tibor

Halálos iramban 10.

Vetítik május 18-tól.

A kis hableány

Vetítik május 25-től.

Pókember: A Pókverzumon át

Vetítik június 1-től.


Klikk Out,Előzetes,2023,májusVendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi / Fotók: Szabó Péter Pál

St. Patrick’s

Teljesen más dimenziót jelent belépni egy valódi angol kocsmába, pubba, ahol egy nem mindennapi élményvilág tárul elénk, ahol a sajátos, gyakran nyers, kopott, belakott beltér új világot varázsol körénk. Egy hely, ahol patakokban folyik a sör, ahol az emberek dőzsölésétől hangos a belvilág, a helyszín, ahol mindenki kiengedi a gőzt, és amelyet a baráti társaságok szinte templomként tisztelnek a törzshelyükként. Nagyon örülhetünk annak, hogy egy ilyen varázslatos helyszín a városunkban is megtalálható, és immár ötödik éve tárt karokkal várja a kedves vendégeket. Egy biztos! Az öt év nyitva tartás, az öt év működés nagyon jót tett a St. Patrick’s Pub-nak…


Klikk Out,Előzetes,2023,májusUtazás / Szerző: Mundi Józsi

Cairocas

Cariocas (kariokák) – így szólítják egymást azok, akik tősgyökeres Rio De Janeiro-i lakosok, és főképp azok, kik a városban is születtek. „Cidade Maravilhosa”, azaz a csodálatos, bámulatos város… És valóban, Rio tényleg az! Rio az egyik leggyönyörűbb város, ahova eddig betettem a lábam. Az egész városra a Megváltó Krisztus szobra adja áldását és védelmét tárt karokkal a Corcovado hegycsúcsról nap mint nap. Annyi látnivaló van Rióban, hogy egy teljes könyvet is meg lehetne tölteni történetekel, ám a legértékesebb élményeimet és a helyszíneket, amelyeket megjártunk, mindenképp megosztom veletek. A riói életérzés nem más, mint egy fürdőnadrág, egy strandpapucs és persze a napsütés! No problem, és ha van, akkor sem érdekel, de látogass meg, ha van kedved, és igyunk egy caipirinhát… Ez egy carioca üzenete. 🙂


 

Klikk Out,Előzetes,2023,májusHavi kreatív / Kürthy Judit

Örömgyertyák Anitától

Streicher Anita élvezi az alkotást, varázslatos gyertyákat készít paraffinból, melyeket izgalmas színekkel és egyedi formavilággal gyárt. Műhelyében is csatlakozhatnak hozzá azok a vállalkozókedvű fiatalok és idősebbek, kicsik és nagyok egyaránt, akik egy viszonylag könnyen megtanulható technikát keresnek, amivel valóban egyedi és megismételhetetlen emléket alkothatnak.


Süt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Sűtt hëkk (alias morszká štyuka) Gizi módra

Má rígënn szótam a Jolinak, hogy há hagyírjammeg énis a kedvenc receptëmët. Én bizon ha éhes vagyok, hakő, hanem halatëszëk. Úgy is hínak ëngëm megyerënn, hogy Gizi, a hëkkër. Szërëncsëm isvammera vóturamnaka testvírje dógozika bótba, nos szóll, ha lëhet íratni hëkkët. No. Hugyan csinállom?


Hazai / Szerző: Bögi Róbert

Szerdahelyi mozaikok 3. – Kukučín, a város első lakótelepe

Kukučín, vagy magyarosan Kukucsín, de láttam már így is: Kukutshin street. Ezúttal Dunaszerdahely első lakótelepére látogatunk el, melyet Martin Kukučínról neveztek el. Jobban mondva az utcát, ahol a lakótelep is felépült. A kezdeti híradások 354 összkomfortos lakásról szólnak. Kedves hely ez a családom számára, hiszen nagyszüleim négy gyermekükkel – köztük édesanyámmal – a lakótelep születésének aktív részesei voltak.


Klikk Out,Előzetes,2023,májusKülönvélemény / Szerző: Keri

A harag rossz tanácsadó

– avagy gondolatok a Balhé (Beef) c. sorozat kapcsán

A Netflix futószalagon szállítja a jobbnál-jobb sorozatokat, most azonban egy igazi kincset szeretnék közülük kiemelni, amely – bár nem kísérte nagy hírverés – simán maga mögé utasítja az aktuális mezőnyt. A Balhé (angolul: Beef) c. sorozat áprilisban jelent meg a streamingszogáltató kínálatában. Amy Lau (Ali Wong) és Danny Choo (Steven Yeun) egy teljesen hétköznapi, parkolói majdnem-koccanás résztvevői – a hirtelen összefeszülés pedig a további események katalizátorává válik.


Klikk Out,Előzetes,2023,májusÖsszeesküvők / Sipos Janka

A reklám, amit észreveszel (?)

Ha akarjuk, ha nem, a reklámokat lehetetlen kikerülnünk: ott vannak mindenütt a közösségi platformoktól kezdve a villogó cégéreken keresztül egészen az óriásplakátokig. Persze hatással is vannak ránk, ezzel a hatással pedig nem vagyunk teljesen tisztában. Ennek ellenére megszoktuk a dolgot, és általában nem is tulajdonítunk túl nagy jelentőséget neki, sőt, kifejezetten jól is jöhet, ha tudomást szerzünk egy másik, jobb, olcsóbb, hatékonyabb opcióról. De biztosan hallottatok már az etikátlan, tudatalattit célzó reklámokról, amelyekkel szemben aztán valóban tehetetlenek vagyunk, és teljesen észrevétlenül befolyásolhatják a döntéseinket. Vajon miről is van szó pontosan? Gyakran folyamodnak ilyesmihez a megtévesztésünk érdekében, és legfőképp: tényleg működik is a dolog?



Klikk Out,Előzetes,2023,májusHónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Mikle Bálint

Színekbe borulva

A májusi cseresznyefák szépsége és virágzása hosszú ideje inspirálta a költőket, és persze nem utolsósorban stábunkat is. Ehhez nem kellett semmi más, mint egy hosszú séta a Csallóköz szívében a virágok közt, egy természetes lánnyal, hosszú aranybarna hajjal, aki nem más, mint a Reiter Vanessa (19, Illésháza).



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább