Michal Hvorecký: Tahiti utópia | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/05. számában.

Fotó: a szerző

1923-at írunk. Milan Rastislav Štefánik körberepüli Tahiti Liptavit és Tahiti Tatrait. Repülőgépét tömegek figyelik, vagy az utcáról, vagy otthonukból; az elviselhetetlen hőségben több szlovák népviseletben izzad, többen kitűzött kokárdát viselnek (természetesen a forróság ellenére pálinka is van). A szlovákok mellett több más nemzet is kíváncsisággal figyeli Štefánik repülőgépét: az őstelepesek, akik többször is konfliktusba kerültek a szlovákokkal, kíváncsian, de nem a legjobb szemmel figyelik, mi történik. Ez itt Új-Szlovákia!

2020: Egy tudósnő ablaka alatt egy csapat fekete kereszttel díszített, sötétkék egyenruhás fiatal tüntet. A narrátorunk „Tahiti” című botrányos könyvét egy kupacra dobálják és meggyújtsák.

Michal Hvorecký „Tahiti utópia” című regényében elképzel és elvezet minket egy alternatív történelembe, ahol Trianon sosem történt meg és a szlovák nemzet Štefánik vezetésével kivándorolt Polinéziába. Ez nem csak egy alternatív történelemlecke: ez egy szatirikus tükre a korunkat gyötrő politikai és szociális problémáknak.

Fordította: György Norbert, Európa Könyvkiadó. 2022 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább