Egy darab arról, amit a pandémia alatt a bőrünkön éreztünk | Budapesti Szemle

Fotók: Katona József Színház, illetve Weis András

Grecsó Krisztián író és Máté Gábor együttműködésében született meg a Katona József Színház saját darabja, a Tíz eszkimó. Arról akartak írni, amit a Covid alatt a bőrükön éreztek, ami akkor körbevette őket, minket. „Arról kezdtünk el beszélgetni, hogy egy vasárnapi ebédnél gyakorlatilag minden téma aknásítva van és minden tabu. Bármiről feljön a szó, azt bizony két oldalról lehet megmagyarázni, alig egy-két lebegő téma marad” – mondta el Grecsó Krisztián, a darab írója az előadás nyílt próbáján, 2022. november 26-án.


Grecsó Krisztiánhoz való leggyakoribb gondolattársításunk a falu és a falusi helyzetek ábrázolása, a rendezőnek, Máté Gábornak hála azonban most elvonatkoztatott ettől, nem kellett falut ábrázolnia, így születhetett meg a Tíz Eszkimó egy klasszikus analitikus dráma köntösében. A téma csúcspontja, hogy két ember között történik valami, és amikor e két ember egymásra néz, akkor belehalnak. Ez maga az esemény átvitt lényege, s az írói koncepciót a rendezőt is szívesen fogadta.

A darab egy Budai kertes házban játszódik, ahol házaspárok vacsoráznak együtt. „Ez egy olyan ház, ahol működik egy belső lift. Olyan gazdagságról van szó, ahol a lift rögtön a lakásba nyílik” – árulta el a rendező. Mindenki a saját nevén, pontosabban keresztnevén szerepel, amit gesztusértékű. Az író arra gondolt, hogy ha egy darab megrendelésre készül és az ősbemutatót megtartják, akkor az eredeti szereposztás kapjon egy olyan visszacsatolást, hogy az eredeti szereposztásra mindig emlékezzenek. A készítőket az is inspirálta, amit még korábban, a darab elkészítése előtt hallottak, miszerint gazdagabb körökben már előfordul olyan, hogy valakinek van egy szolgája, aki nem csak otthon szolgálja ki őt, a saját közegében, hanem viszi magával később is. Ebben a darabban fontos szerepet kapott egy ilyen szolga, aki itt azonban néma, az egész darab alatt nem szólal meg, de nagyon is jelen van.

A bemutató időpontja 2022. december 17. volt és az előadás hossza 1 óra 35 perc, szünet nélkül

Rendezte: Máté Gábor
Író: Grecsó Kriszitán

SZEREPLŐK:
SZIKE, onkológus főorvos –  Bezerédi Zoltán
ANDREA, Szike felesége, pszichiáter – Fullajtár Andrea
ÁGI, Szike ikertestvére, Európa-bajnok úszó – Szirtes Ági
BÉLA, bukott úszóedző, kommentátor, celeb – Mészáros Béla
KATA, Béla új neje, ügyvéd  – Péter Kata m.v.
DÁVID, az ifjú komornyik – Vizi Dávid
BENCE, a “Kis Lévai”, színész, rendező – Tasnádi Bence
ANNA, Kis Lévai barátnője – Pálmai Anna
FUTÁR – Gloviczki Bernát e.h.

TOVÁBBI ALKOTÓK:
Díszlet: Tihanyi Ildi
Jelmez: Kálmán Eszter
Dramaturg: Török Tamara
Zene: Jónás Vera
Fény: Pető Gergő
Súgó: Boncza Anita
Ügyelő: Héricz Anna
Asszisztens: Fejes Vera
Rendező:  Máté Gábor

MUNKATÁRSAK
Fodor István, Fórián Péter, Brusznyiczki János, Frankó Bence, Kovács Bálint, Lakatos Dezső, Molnár László, Szabó András, Szakács László, Szalontai István, Tölli Judit, Kertész Janka, Pető Gergő, Bárány Bence, Kovács Mózes, Makray Gábor, Mészáros Gábor, Sziebert Sebestyén, Kovács Ildikó, Elek Bea, Szeberényi Lejla, Tóth Barbara, Szomszéd Máté, Masát Máté, Hűgel Katalin, Kántor Lászlóné, Rafael Krisztina, Varga Sándorné, Kohl Attila

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább