Fura cicaszokások miértje

A cicás gazdik tudják, kis kedvencük tele van furábbnál furább szokásokkal. Sokszor csak nézünk ki a fejünkből és nem értjük mi történik. De aggodalomra semmi ok, a macsekunk pontosan tudja, mit miért csinál.

Az egyik személyes kedvencem, ami minden cicánál megfigyelhető, a dagasztás. Biztosan minden cicatulajdonos tudja, miről beszélek. Amikor rád mászik a négylábú szőrgombóc, dorombol, bújik és közben nagy erőkkel dagasztja a lábad vagy éppen a hasad. Szerény véleményem szerint iszonyatosan cukik ilyenkor, de persze tud ez kellemetlen is lenni, ha éppen nagy a cica karma. De hogy miért is csinálja ezt olyan bőszen a cicusunk? Ez egy teljesen ösztönös mozdulatsor náluk. A kölyökkorukra emlékezteti őket, mivel picike korukban, amikor még anyukájuk etette őket, dagasztással préselték ki maguknak az anyatejet.

Amin sokan talán bosszankodunk, az éjszakai ramazuri. A cicusok többnyire átalusszák az egész napot, majd éjszaka, mikor mi már nyugovóra térnénk, beindulnak. Elkezdenek rohangálni, játszani. Ez nem meglepő. Bármennyire is úgy tűnhet, azért csinálják, hogy minket bosszantsanak vele, nem így van. Ez is az ösztöneik miatt van.

Gondoljunk csak bele, a szabadban élő macskák este vadásznak. Ilyenkor kelnek útra, hogy prédát találjanak maguknak. Hiába él bent velünk a cica, az ösztönei megmaradnak. Ezért van, hogy esténként vadász üzemmódba váltanak.

A cicusok sokszor a gazdi lábfejét szemelik ki maguknak játékszerként. Persze a gazdi ennek nem igazán örül, de fontos tudatosítani, hogy a cica nem azért csinálja, hogy bántson minket. Nem is tudja, hogy nekünk ezzel fájdalmat okozhat. Mindössze azért csinálja ezt, mert nagy valószínűséggel unatkozik. Éppen ezért előnyös játékokat adnunk kedvencünknek, és meg kell adnunk neki a kellő figyelmet.

Egy másik nagy kedvencem a lassú kacsintás. Biztosan te is láttad már, hogy cicád rád néz, és közben lassan, óvatosan kacsint. Ez azt jelzi, hogy nyugodt, jól érzi magát. Ha ilyenkor te is visszakacsintasz rá, ez még jobban megnyugtatja és fokozza a boldogságát. Próbáld ki! Nagyon édesek a kis szőrgombócok, ahogy kacsintgatnak rád.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább