„Az összes kudarcom tanulságának köszönhetem, hogy most Európa-bajnok lettem“ | Zénidőm

Fotók: Ugróczky István

Két fiatal sportoló, két bajnok mesél a verseny előtti felkészülésről, illetve arról, hogy milyen ára is van a győzelemnek. Nagy Róbert néhány hete lett Európa-bajnok boxban. Hegedűs Réka az Év sportolója díjat vehette át a 15-20 év közötti egyéni kategóriában.

Tudtátok, hogy egy kutatás szerint a tanítási órán kívül is rendszeresen mozgó fiatalok 20%-kal nagyobb valószínűséggel szereztek jobb osztályzatot az ülő életmódot folytató társaiknál? (Nelson– Gordon-Larson 2006)

Nagy Róbertnek hívnak, 17 éves vagyok, Apácaszakállason lakom. Jelenleg a dunaszerdahelyi Magángimnázium másodéves tanulója vagyok. Ha a legfontosabb dolgokat fel kellene sorolnom magamról, akkor az első dolog lenne a kitartásom, ami minden területen megmutatkozik, nemcsak a sportban. A céltudatosságom, mivel mindig igyekeztem mindent megtenni azért, hogy elérjem a céljaim. Továbbá az alázat, a tisztesség, mert nekem ezt tanították otthon. 6 éves koromtól sportolok, karatéval kezdtem, számos nemzetközi versenyen vettem részt, melyeken az esetek többségében eredményes voltam, Horvátországban például bajnok lettem. 6 év után befejeztem a karatét és egy kisebb szünet jött a küzdősportok terén. Ezekben az években fociztam, úsztam, testépítéssel foglalkoztam. 3 évvel ezelőtt újra belevágtam a küzdősportba és tudatosult bennem, sport terén ez az én világom. Boxolni kezdtem, ami nagyon tetszett, viszont sérülés miatt újabb szünet következett. Próbáltam kímélni a testem, rehabilitációkra jártam amíg fel nem épültem. Fél évvel ezelőtt egy új klubnál, a nagymegyeri Gorilla Fight Club-nál kezdtem meg az edzéseimet, ahol K1-gyel és Muay Thai-val kezdtem foglalkozni, ami nagyon megtetszett. A rendszeres kitartó edzés meghozta a gyümölcsét, mivel Nagykanizsán megrendezték az Európa-bajnokságot, amin klubunk is részt vett. 15 ország versenyzője küzdött a versenyen és végül nekem sikerült a bajnoki címet megszereznem, Európa-bajnok lettem boxban.


Hegedűs Réka vagyok, 17 éves, Nagyabonyban lakom, a Dunaszerdahelyi Birkózó Klub tagja vagyok és az edzőm Gaál Attila. Mindegyik eredményemre büszke vagyok, de leginkább az UWW-s versenyeken elért dobogós helyekre és az Európa- és világbajnokságon elért 5. helyezésre, amelyeket szeretnék még túlszárnyalni.

Nagy Róbert,Hegedűs Réka,Sport,Zénidőm

Milyen rituáléd van mielőtt belépsz a „ringbe”?

Nagy Róbert: A ráhangolódás a mérkőzésre már a verseny előtt hetekkel elkezdődik, de a verseny helyszínén a meccs előtt zenét szoktam hallgatni vagy különféle motivációs podcastokat. Át kell gondolnom ilyenkor mindent magammal kapcsolatban, tudatosan higgadtságra ösztönzöm magam, hogy a ringbe azzal a mentalitással tudjak belépni, hogy én vagyok a legjobb.

Hegedűs Réka: Mielőtt felmegyek egy meccsre próbálok kizárni minden külső tényezőt és csak az ellenfélre és az adott helyzetre koncentrálni. Próbálok nyugodt maradni és nem rástresszelni, úgy lépek fel a szőnyegre, hogy mindent megteszek a győzelemért.

Fiatal sportolóként a sok edzés miatt a szórakozás bizonyára a háttérbe szorul, te ezt hogyan éled meg?

N. R.: Bizony a sport miatt elég sok áldozatot kell hoznom szórakozás terén is, ha tényleg eredményeket szeretnék elérni. Olykor nehéz ezt kezelni ilyen fiatalon, viszont mikor a versenyen a bajnoki övet a derekam körül éreztem, akkor éreztem igazán, hogy megérte.

H. R.: Számomra egy edzés többet ér, mint egy buli. Nem tudok kikapcsolódni a szórakozóhelyeken, nem érzem, hogy hiányozna ez az életemből. Nyilván a barátaimra szánok időt és tervezünk egy-két közös programot, de figyelek a megfelelő regenerációra főleg a felkészülés alatt, mivel jó érzés úgy elmenni egy versenyre, hogy tudom minden munkát jól elvégeztem.

Nagy Róbert,Hegedűs Réka,Sport,Zénidőm

Mi az a dolog, ami átlendít téged a kudarcon?

N. R.: Természetesen kudarcokból sem volt hiányom, hiszen az élet nem csak győzelmek gyűjteménye. A sportbéli kudarcok sosem tántorítottak el a céljaimtól, inkább megerősítettek. Az összes kudarcom tanulságának köszönhetem, hogy most Európa-bajnok lettem. Természetesen edzőm biztatásából és szüleim támogatásából hatalmas lelki erőt meritek.  A legnagyobb motiváció számomra a folyamatos győzni akarás és a bizonyitásvágy magam felé.

H. R.: Számomra a kudarc egyfajta lecke, ilyenkor tudom, hogy miben kell fejlődnöm még, egy vereség nem tör le, inkább erőt ad, motivál arra, hogy legközelebb le akarjam győzni azt, akitől kikaptam.

Legjobb dal az edzésre:

N. R.: Nagyon sok zenére szeretek edzeni, de talán a kedvencem Roy Jones-tól a Can’t Be Touched.

H. R.: Bármilyen zenét szeretek edzés közben hallgatni, a hangulatomtól függ, a lényeg, hogy jó ritmusa legyen.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább