Öt sárga-kék gól a Sóstói Stadionban

(Fehérvár FC–DAC előkészületi mérkőzés, kicsit másképp)

NYITÓKÉP: SZABÓ PÉTER PÁL ILLUSZTRÁCIÓS FELVÉTELE

Soron következő felkészülési mérkőzésünket Székesfehérváron abszolváltuk, és nagyarányú győzelmet arattunk. A két klub megegyezése szerint a találkozó szurkolók nélkül zajlott. Az idők során a számos barátságos mérkőzésen kívül egy tétmeccset is vívtunk a Vidivel, méghozzá csaknem napra pontosan 30 éve. 1993. július 18-án a nyári Intertotó kupa keretében Paľo Diňa góljával még mi vezettünk, végül 7:1 lett oda…

Szombat koraeste abban a reményben ültem le a YouTube elé, hogy a Sóstói Stadionban ezúttal több babér terem számunkra. A fehérváriaknak komoly gondot okozott benn maradni a magyar NB1-ben, és valószínűleg ennek is a hozadéka, hogy a főszponzor kitáncolt a klub mögül. Videoton, Veled az úton! – énekelték a piros pólós, kék nadrágos fehérvári hívek már akkor, amikor ezen sorok írójának, egy kilenc-tízéves tömzsi kiskölyök képében két hálóőr „Istene” létezett: a mi Stano Vahalánk és az ő Disztl Péterük.

Friss és főleg hivatalos hírek érkeztek mindeközben a DAC háza tájáról:

Filip Kaša, Aleš Čermák és Konrad Gruszkowski után a klub negyedik nyári igazolása a 22 éves Matej Trusa – aki máris elutazott a csapattal Fehérvárra, ráadásul gólt is jegyzett. A szlovák U21-es válogatott csatár a Nagymihály neveltje és a cseh Viktória Plzeň csapatától érkezett hozzánk. Ennyi pilseni party után valami jó kis söröcskét is hozhatnánk már a habos nedű fellegvárából! Egy nap alatt pont került két magyarországi légiósunk ügyére is. Úgy, mint Szánthó Regő szerdahelyi kalandjaira, akinek letelt a vendégjátéka és a továbbiakban nem számol vele a DAC. Valamint Balogh Norbiéra, aki pedig papíron még a mi játékosunk, ám Kisvárdán folytatja kölcsönben…

Mi azonban térjünk vissza a DAC játékára, hiszen szeretett csapatunk Székesfehérváron „Veni – Vidi – Vici”!

Vagyis a DAC jött, látott és győzött!  Sorrendben negyedik felkészülési mérkőzésünket Ramadan (2x), Káčer, Kalmár, és Trusa találataival 5:0 arányban megnyertük az újfent szimplán Sóstói Stadionnak nevezett létesítményben. Ahogy a három évtizeddel ezelőtti fiaskónk némileg váratlanul ért minket, azt gondolom, a mostani nagyarányú győzelmünk is sokakat meglepett. Bevallom, engem is!

Ez a Vidi már nem az a Vidi volt. A fehérváriak elég gyenge csapat benyomását keltették.

De kb., mint a vizezett benzin – mondom ezt annak ellenére, hogy természetesen örülök a DAC sikerének. Viszont mivel egy hangyányit a Videoton is a szívem csücske, sajnálattal vettem tudomásul, hol tart most a gyermekkori emlékeimben még „Európa-verő”, vagyis Disztl Péterrel a kapuban fémjelzett UEFA-kupa döntős gárda. Nem mellesleg úgy vélem, számunkra sem a legjobb ajánlólevél, ha ebből a mérkőzésből messzemenő következtetéseket vonunk le. Annyi pozitívum azért mégiscsak akad, hogy hét nap alatt három mérkőzést játszottak a fiúk, tehát legalább a meccsterhelésük rendjén való.

Guľa mester ezúttal már számíthat Kalmár, Čermák, Alex Pinto és Ramadan játékára, valamint bemutatkozott legújabb szerzeményünk is.

A kezdő sípszótól a lefújásig mi irányítottuk a játékot, a hazaiak szinte alig lőttek kapura. Az öt gólunk mellett egy büntetőt is elpuskáztunk – Ramadan tizenegyesét védte a fehérváriak kapusa. Szurkolói körökben aktuális dilemma a távozó és érkező játékosaink közötti számbeli arány, viszont a négy új szerzeményünk mellett mindenképpen illik megemlíteni a DAC holdudvarából érkezőket is. Úgy vélem Urblík, Vitális, Szolgai, Záhradník, Csóka és Leginus szerepeltetésével egyáltalán nincs szó deficitről, sőt!

Hányszor fogalmazódott már meg bennünk, hogy szívesen látnánk környékbeli srácokat, hazai nevelésű tehetségeket a DAC-ban?! Nosza tessék, itt vannak és stabilan esélyt kapnak. Mi több, élnek is vele!

Az immár Niké Ligára (sic!) keresztelt, 2023/24-es bajnoki idény, valamint a Konferencia-ligás szereplésünk főpróbáját kedden, 16.00 órai kezdettel tartjuk a legendás bécsi Rapid ellen a MOL Arénában. Hajrá, DAC!

Fehérvár FC–DAC 1904 0:5 (0:2)

Góllövők: Káčer, Kalmár, Ramadan 2x, Trusa

DAC: Veszelinov – Alex Pinto (61. Gruszkowski), Kaša (74. Urblík), Brunetti (46. Risvanis), Andzouana (46. Mendez) – Dimun (46. Vitális), Káčer (61. Riquelme), Kalmár (74. Čermák) – Veselovský (61. Szolgai), Krstović (46. Záhradník, 83. Csóka), Ramadan (74. Trusa).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább