Indul az Ördögkatlan | Vidéki Szemle

Fotók: Hock Zoltán

A szabadtéri színpadok átveszik a főszerepet a nyári zsongásban. Mindenki kifelé vágyik a befelé helyett, hogy egy nagy lélegzetvétellel új erőre kapjon. Mi is kiköltözünk a természetbe, több időt töltünk a kertben, a nyaralóban, a vízparton, ugyanúgy, ahogy a művészvilág is. Kiköltöznek a darabok, a színészek, egy pillanatra visszaveszi az alkotás terét is a természet.

2008 óta az Ördögkatlan az egyik legjelentősebb, legnagyobb múlttal bíró fesztivál a magyar délvidéken, melybe több kisközség is bekapcsolódik. A fesztivál egyik központi helyszíne egy szoborpark, ami egy volt kőfejtőn áll és a helybéliek „Ördögszántotta hegynek” nevezik.

“Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet. Az ördög elkotródott, maradt viszont ez a gyönyörű kőfejtő, ahol immár évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják” – olvasható a fesztivál bemutatkozásában.

Ördögkatlan,Fesztivál,Program,Budapesti Szemle

2008-ban rendezték meg először, melyet egy váratlan telefonívás előzött meg, amiben pénzhiány miatt lemondták a teljes tíznapos Művészetek Völgye fesztivált. Úgy döntöttek, hogy ennek ellenére mégis megszervezik a rendezvényt, mégpedig Pécstől délre, a Szársomlyói Szoborparkban és annak környékén. “Legyen az bármily kicsi és szegényes, de induljunk el a saját utunkon. A Kulturális Fővárostól sikerült minimális támogatást szerezni, a környező, részt venni kívánó falvak is hozzájárultak, amivel tudtak, a jegybevétel is segített valamicskét – és pillanatok alatt létrehoztunk egy rendkívül sikeres 2.5 napos fesztivált. Kicsi volt, de élt, és a miénk volt” – írják az oldalukon.

Programjaik palettája sokszínű, a céljuk az, hogy minden értéket felmutató műfaj megmutatkozhasson, és mindezt oly módon, hogy a mainstreamtől a marginális kísérletekig minden helyet kaphasson.

Az idei rendezvényről a „Program” menüpontra kattintva olvashatsz még többet. A mai naptól, azaz augusztus 1-től találsz rendezvényeket. Az idei helyszínek Nagyharsány és Beremend, a Mokos Panoráma Borterasz és a Vylyan Terasz.

Számos színházi előadással, koncertekkel, különféle irodalmi programokkal, izgalmas workshopokkal, érdekes beszélgetésekkel és családi programokkal várják a látogatókat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább