A sztyeppe illata a Fővárosi Nagycirkuszban | Budapesti Szemle

A tavasztól műsoron lévő előadás még egészen szeptember 17-ig, délután 3 óráig megtekinthető a budapesti Fővárosi Nagycirkuszban. A jegyek hat kategóriában 2500 forinttól 15 000-ig, a legjobb jegyekig vásárolhatóak, de érdemes sietni, mert az augusztusi helyek nagyja már betelt.

A sztyeppe illata című előadásban a csodás artisták mellett lovak is szerepelnek. A remek előadók és állataik megidézik a sztyeppék és a vándorló népek ősi sámán világát. “A Fővárosi Nagycirkusz egy óriás varázsjurtává változik, ahol megelevenedik a türkmén, magyar, mongol, ukrán és üzbég művészek segítségével a természet ősi elemeihez visszanyúló csodálatos mesevilág, amiben még a föld, a víz, a tűz, a szél, az állatok és a növények is tisztelve voltak és misztikum övezte azok erejét” – olvasható a cirkusz weboldalán. A műsorban autentikus zenére vágtázó lovak, vakmerő artisták és megannyi szórakoztató elem várja a látogatókat. A sztyeppe illata című előadás a lovascirkusz és az artisták világát ötvözi.

Fővárosi Nagycirkusz,Cirkusz,Budapest,Budapesti Szemle,program
Sipos Janka felvétele

A Fővárosi Nagycirkusz Budapesten, a XIV. kerületben található. A Városligetben, a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve a Vidámpark között helyezkedik el. Épülete, Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, befogadóképessége pedig pontosan 1850 fő. Időjárástól való függetlensége miatt egész évben nyitva van. “Az utóbbi években több olyan műsort is láthatott a közönség, ami nem cirkuszi produkció, illetve a vezetőség folyamatosan törekszik arra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épületéből fakadó rendkívüli előnyöket – például tér és akusztika – minél jobban ki tudják használni. A Fővárosi Nagycirkusz több év óta ad otthont komolyzenei hangversenyeknek is” – írják a weboldalon.

A gyerek- és nyugdíjaskedvezmény igénybevételére a kiválasztott jegyek kosárba helyezése után, a “Kedvezmény” oszlopban van lehetőség! A 3. kategóriájú (2 500 Ft) helyekhez nem társítható gyerek- és nyugdíjaskedvezmény, azok csökkentett látóterű helyek.

Érdekesség, hogy a 2023-as tanévtől Magyarországon először lovasakrobata, bohóc, valamint cirkuszi táncos szak indul, közölte Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészet és Kortárstánc Főiskola megbízott rektora. Ezzel párhuzamosan már lehet jelentkezni a 2024-es tanév felvételi előkészítőjére is. Ezen képzésekkel kapcsolatos tudnivalók alaposabb megismerésére lesz lehetőség 2023 augusztusában Zamárdiban, a Strand Fesztiválon.

Fővárosi Nagycirkusz,Cirkusz,Budapest,Budapesti Szemle,program

“Ezek a programok nemcsak színesítik a fesztivál életét, hanem remek lehetőséget nyújtanak az artistákkal való találkozásra, a különböző zsánerek kipróbálására. A fiatal artisták bemutatót tartanak, aki pedig érez hozzá kedvet, maga is kipróbálhatja a zsánereket.  A Strand Fesztiválon bárki megtapasztalhatja, hol vannak a határai, mennyire bátor és kitartó. Az érdeklődők első kézből kaphatnak információt arról, hogy milyen egy cirkuszművész élete, beszélgethetnek az artistákkal, táncosokkal” – közlik a hírek menüpontban.

A Strand Fesztivál résztvevői augusztus 24-26. között Zamárdiban az alábbi programok közül választhatnak:

  • Cirkuszi – légtornász LED-es rendezvénykamion: artista- és táncos bemutatók, cirkuszi eszközök kipróbálása (karika, tissue, hammock, levegő rúd)
  • Cirkuszi világszámok a koncertek között:
    • Markin Family (Oroszország) – perzs
    • Vladimir Erofeev (Oroszország) – rolla-bolla
    • Gilbert Takamura (Venezuela) – magasdrót
  • Óriáslibikóka animátorral

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább