Utazás, ami elvarázsolta a fiatalokat | Zénidőm

Az egyik legjobb dolog, amit az ember fiatalon elkezdhet, az az utazás. Mindig eszembe jut az első közös nyaralás az én kis családommal, mármint most a barátaimból álló kis családomra gondolok. Legelőször Siófokon voltunk, a következő évben már a horvát tengerpartig merészkedtünk, ami annyira tetszett, hogy utána ismét Horvátországban kötöttünk ki, viszont egy másik kisvárosban, idén nyáron pedig eljutottunk egy portugál szigetre. Néha még kimondani is hihetetlen, hogy ennyi helyre el tudtunk menni közösen, ami persze rengeteg kalandot rejteget, amit hogyha elmesélnék, akkor kinyuvasztanának a többiek, de egy dolgot muszáj elárulnom. Imádom, hogy mindannyian értékeljük azt, hogy ezek a nyaralások megvalósulhattak, és pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire szerencsések is vagyunk. Világot látni jó, de világot látni azokkal az emberekkel, akiket a családodnak tartasz, na az már varázslatos. Az utazáson szerzett élmény egy igazi kincs. Sajnos nem mindenki számára alapvető dolog, de amikor sikerül megdolgozni érte, majd eljutni egy új helyre, akkor az tényleg csoda.

Az utazás szerelmeseitől kértem egy rövid élménybeszámolót arról a helyről, ami őket elvarázsolta ezen a nyáron. Baráth Krisztina és Vörös Rebeka megosztják velünk a nyaralásuk legjobb pillanatait. Szinte biztos vagyok benne, hogy a gondolataikat olvasva maguk az olvasók is elrepülne azokra a csodás helyekre.

Baráth Krisztina vagyok, 26 éves, a SPU-n (Szlovák Mezőgazdasági Egyetem – a szerk. megj.) tanulok, végzős vagyok élelmiszer-biztonság és higiénia szakon. Szeretném egyszer körbeutazni a Földet. Van egy kertem, ahol saját magamnak termesztem a zöldségeket és a gyümölcsöket. Nagyon jó érzés látni, hogy a kis palántából milyen finomságok lesznek.


Vörös Rebeka vagyok, 19 éves. Egy vidéki kisvárosban nőtem fel Magyarországon, ami közel van a horvát határhoz. Ősszel kezdem meg a tanulmányaimat az ELTE-n, kommunikáció- és médiatudomány szakon. Szeretem a természetet, imádok utazni és büszke gazdija vagyok egy örökbefogadott cicahölgynek.

Idén nyáron mi volt az a hely, ami elvarázsolt téged a legjobban?

B. K.: Évente többször kirándulok. Idén a tavaszt egy nagyobb kirándulással kezdtem, Zanzibáron voltam. Az út kb. 15-16 órát vett igénybe. Nagyon hosszú volt, de a bőséges frissítő és filmek mellett nem unatkoztam és végig jól éreztem magam. Zanzibár varázslatos hely, égszínkék az óceán, meseszép tengeri állatokat láttunk, mint például tengeri csillagokat, tengeri uborkát, sünt, érdekes halakat. Egy luxusszállodában voltunk all inclusive ellátással.

Az egész úgy nézett ki, mint egy esőerdő, voltak ott majmok, amiket meg lehetett simogatni is. A kígyók látványa egyben érdekes és félelmetes is. Egy nap részt vettünk egy fakultatív hajókiránduláson Mnemba és Nungwi szigetére, ahol helyi friss gyümölcsöket fogyaszthattunk el. Volt lehetőség úszni a nyílt óceánon delfinekkel. Ellátogattunk egy természetes tóhoz is, ahol több évtizedes élő teknősökkel lehetett úszni. A nap végén várt ránk egy orientális vacsora különféle halakkal és homárral.

A hotelban minden este különböző zenés program volt. Az ételek kicsit mások, mint nálunk, de mindenki tudott találni kedvére valót. Zanzibáron az apály és dagály nagyon jelentős. Volt nap, hogy akár 2 kilométerre is be lehetett menni a vízbe. Ilyenkor a helyiek iszapot gyűjtenek és abból gyártják a saját kozmetikumaikat.

A szálláson kívül vannak ott is problémák, szegénység, romos házak ablak nélkül, szeméthegyek, na meg a borzasztó utak. Engem legjobban az óceán és a gyönyörű élővilága varázsolt el.

Kapcsolódó tartalom

Második kirándulásomra Egyiptomba mentem, ami egy igazi mesevilág. Már négyszer voltam, de még mindig visszavágyom. Nagyon meleg volt. Volt lehetőségem búvárkodásra is, ami nagyon jó döntés volt. A tenger kincseket rejt. Láttam gyönyörű korallokat és szebbnél szebb halakat. Az a nyugalom sehol máshol nincs a világon, mint ott a tenger alatt. Teljes mértékben megnyugvást áraszt. Voltunk a hurghadai régi piacon is, ahol rengeteg ember volt, na meg jó hangulat is. Ott minden megtalálható, amit az ember el tud képzelni.

Fakultatív kirándulásként egy szafaritúrára mentünk a sivatagba, quadokkal. Megállóként megnéztük, hogyan élnek a beduinok a sivatagban mindenféle gyógyszer és egyéb külső segítség nélkül. Érdekes volt látni gyógyszerész szemmel, hogy a természetből bármilyen betegségre tudnak gyógyírt találni. Egy frissítő forró gyógyteát és hagyományos lepényt fogyasztottunk el náluk.

Szeptemberben még készülök Törökországba egy 8 napos kirándulásra, utána pedig tervezem a következő utam, ami egyben nagy álmom is, a Maldív-szigetek.

V. R.: Már egészen pici korom óta nyaralunk a horvát tengerparton. Bár néhány év sajnos kimaradt, idén ismét eljutottunk a kedvenc helyemre, Otok Rabra, vagyis Rab szigetre. Már abban a percben megérkezett számomra a sziget varázsa, amikor még csak a komppal szeltük át a kék vizet. A tenger habjain csillogott a fény és a néhol kopár hegyvidéki részek sem voltak barátságtalanok, csupán gyönyörűek, mint mindig.

A szállásunk gyalog tíz percre volt Rab városától. Az óváros középkori épületei, a tiszta levegő és a hangulat elvarázsolja az embert. Az ott élők és a látogatók egyaránt mosolygósak és szívélyesek, mindenkinek megpróbálnak segíteni. Senki nem rohan. A vendéglőknél kellemes zene szól, a gyerekek táncolnak és nevetnek.

Ott igazán nem kell aggódni azon, hogy a tömegben valaki kiveszi az ember zsebéből a tárcáját vagy elveszik a mobilját. A tengerparton bátran ott lehet hagyni bármit és ez olyan szabadságot és biztonságot ad, amit az ember turistaként megkönnyebbüléssel fogadhat. Nem a bulizók paradicsoma, de aki aktív pihenésre és egy kis megnyugvásra vágyik, annak tökéletes. A nehézségeket és a gondokat pillanatok alatt kapja fel és hordja messzire a könnyű, adriai szél, amikor egy pálmafa tövében ülve, a csillagos ég alatt hallgatja valaki a tenger morajlását és valamelyik helyi utcazenészt.

Mi az a 3 dolog, ami nélkül nem tudtad volna elképzelni a nyarat?

B. K.: Utazás, önbarnító és a macskáim.

V. R.: Búvárkodás, hideg koktél, barátokkal töltött idő.

A kedvenc nyári dalod:

B. K.: Kedvenc nyári dalom: Ayra Starr – Rush, valamint Nicki Minaj & Ice Spice – Barbie girl

V. R.: Quimby – Autó egy szerpentinen

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább