Lassulj bele a lombhullásba! | Csajos

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/09. számában.

„Oltsd el a lámpát, kicsit tedd takarékra az agyad, lassíts le egy percre, ember, leelőzted magad” – énekli Kiss Tibi az Androidő c. Quimby-dalban. Valóban, életünket a gyors impulzusok befolyásolják – kapunk egy e-mailt, a telefonunkon megjelenik egy új értesítés, közeleg a határidő, a bevásárlóközpontokban pedig egyetlen bevásárlás alkalmával is kismillió döntést kell meghoznunk. A 21. század emberét frusztrálja az életritmus gyorsulása, gyakoribbakká válnak a stresszel összefüggő betegségek. Szorongunk a társas helyzetekben, sorakozás, közlekedés közben, apró konfliktusok is belobbantják bennünk a „gyújtózsinórt”.

Ennek ellensúlyaként jött létre 1986-ban Olaszországban a „slow mozgalom”, amely mostanára nemzetközivé nőtte ki magát. Az alapgondolat először a gasztronómia területére korlátozódva küzdött az újabb gyorsétterem-láncok nyitása ellen, de filozófiája az élet számos területére alkalmazható. A lassúsághoz való tudatos visszatérés csökkenti a stresszt, segít ráérősen elmélyülni napi feladatainkban, az állandó rohanás fojtogató érzése nélkül.

Az alábbiakban néhány olyan tevékenységet ajánlok, amelyek elősegítik az őszi lassulást.

1. Figyeld a természetet!

Ősszel a természet egy teljesen új arcát mutatja meg – a fák levelei fokozatosan színpompásakká válnak, a gesztenye gubacsai kinyílnak, gyakoribbak a záporok, az avar alól előbújnak a gombák. Egy őszi séta a fák között nemcsak a szemeink, de a lelkünk számára is valódi kikapcsolást jelent. Szagolj bele az erdőbe! Vizsgáld meg a földre hullott levelek sokaságát – vajon különböznek színeikben, formáikban? Milyen erezetük van? A legszebb leveleket, terméseket akár össze is gyűjtheted, hogy dekorációt készíts belőlük.

Ősz,Szabadidő,Pihenés,Hobbi

2. Olvass!

Ugye, te is láttál már olyan Pinterest-fotókat, amelyeken valaki egy bögre teát kortyolgat, a kedvenc könyvével az ölében, míg meleg pokrócba burkolódzik? Miért ne valósíthatnád ezt meg otthon? Végre vége van az állandó nyári nyüzsgésnek, amikor nem múlhat hétvége program nélkül – nyugodtan gubózz be, és akár olvasd újra egy régi kedvencedet, akár szerezz be valami újat, amire eddig nem volt időd. Főzd le a kedvenc teádat vagy kávédat (csak mondom, hogy a „pumpkin spice latte” házilag is elkészíthető), keress egy kényelmes kanapét vagy fotelt és élvezd a délutánt, ami szép csendesen kora estébe hajlik.

3. Puhítsd az otthoni fényeket!

Éles, fehér fényű lámpák helyett keress tompább fényforrásokat, amelyek meghittebbé varázsolják az otthoni hangulatot. Ebben egy szép álló- vagy asztali lámpa, esetleg lampion, fényfüzér is a segítségedre lehet. A füzért helyezd el ágytámládra fűzve, vagy egy komód tetején. A különböző illatgyertyák is előkerülnek ilyenkor a fiókok mélyéről – keress egy szép tálcát, rendezd őket össze, majd gyönyörködj az apró lángok fényében.

Ősz,Szabadidő,Pihenés,Hobbi

4. Menj termelői piacra!

A környéken havi rendszerességgel tartanak termelői piacot, amelyet ősszel különösen érdemes meglátogatni. Szerezd be itt a mézet, lekvárt, tojást, gyógynövényeket, gyümölcsöt, zöldséget – közben pedig beszélgess az eladókkal. Az ilyen helyeken nem a gyors beszerzés a cél, nyugodtan sétálgass a pultok között és hagyd, hogy a színes forgatag magával ragadjon.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább