Őszre hangolva fiatalosan | Zénidőm

A napsugarakat elraktározva belevághatunk az őszbe, a sütőtökös latte időszakába, amikor az egyetemisták egyértelműen nem a hideg sört emelgetik, hanem a forró csokoládét. Megtanultam egy nagyon fontos dolgot az ősz kapcsán, nem jó ötlet egyszerre többféle illatgyertyát meggyújtani, mert az már rettentően sok, no meg erős illat, aminek olyan erős hatása van, hogy a medvék már ősszel elkezdik a téli álmukat. Hogy fiatalos lendülettel vághassunk bele az őszbe, kifaggattam néhány fiatalt.

Bemutatkozik:


  • Kocsis Bogi: Üdvözlet a kedves olvasóknak, Bogi vagyok, harmadéves egyetemista hallgató Nyitráról a Közép-európai Tanulmányok Karáról. Tolmács- és fordítóképzésre járok magyar-szlovák-német szakpárosításban.
  • Az én nevem Pinke Vivien és Perbetén élek. Nevelőnőként dolgozom a helyi óvodában, mellette pedig harmadéves óvópedagógus hallgató vagyok a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. Nagyon szeretek énekelni, táncolni és kreatívkodni.
  • Szücs Márton Teofil vagyok, egyetemi hallgató. Idén szeptemberben kezdtem meg felsőfokú tanulmányaimat a szegedi egyetem kommunikáció- és médiatudományok szakán. Nyolc évet vízilabdáztam Pécsett, nagyjából két és fél éve jöttem rá, hogy sporttal szeretnék foglalkozni, de nem a pályán hanem azon kívül. Hogy pontosan milyen szerepben, azt még nem tudom, de a médián belül nagy valószínűséggel. Aktív sportszeretőként azt hiszem nem lepek meg senkit azzal, hogy mit jelent nekem úgy igazán az ősz. Új szezont.

Te hogyan raktározod el a napsütést?

Kocsis Bogi: A napsütést próbálom minden éven még októberben is megtartani. Az, hogy hangolódok-e az őszi napokra eléggé merész kérdés, hiszen még a lábujjkörmeim is élvezik a rózsaszín-csillogós színvilágot (nem a Barbie film hatására). Ha már az őszi trendek kerülnek előtérbe, akkor nagyon nehezen búcsúzom el a nyári színektől, mind körömszín, mind ruha és cipő választásban. Sajnos gyakran előfordul, hogy egy nyári ruhában indulok iskolába, és kinéznek az emberek, akik már a sálat tekerik a nyakuk köré. Forróvérűnek születni kell.

Pinke Vivien: Az ősz számomra még mindig egy kicsit nyár. Imádom, mikor reggel besüt a nap a szobám ablakán, de kint már érezni az ősz hűsítő szelét. Újult erővel indulok neki a rám váró feladatoknak, élvezem az életet.

Szücs Márton Teofil: Hála Istennek nem sokat kell raktározni, hiszen nincs kódolva szeptember elsejével, hogy nem süt többet. Egyébként szeretem is az ősz elejét, de ezt általában csak az első hónap végéig gondolom így, amíg el nem kezd hiányozni a nyár. Tehát röviden úgy állok át, hogy becsapom magam azzal hogy ez milyen jó.

Mivel szoktad elütni az időt?

K. B.: Mivel elkezdődött a szemeszter, így hála istennek egyre több időm jut a tanulásra és a szemináriumi munkák leadására. Főiskola mellett dolgozom is, ami számomra olyan, mint egy szabadidős tevékenység. Szeretem is csinálni, és ami a legjobb, teljesen ki tudok kapcsolni a végzése közben. Emellett nagyon szeretek a konyhában sürögni-forogni, sütni, főzni és kísérletezni.

P. V.: Ősszel szeretek a természetben sétálgatni, szüretelni és bekuckózva filmeket nézni. Minden évben készítek töklámpást, sokszor nem is bírom kivárni, és már szeptember elején nekikezdenék. Szeptemberben elkezdődnek a szüretek is, ami egyfajta kikapcsolódás számomra.

Sz. M. T.: Nincsenek ilyen rutinjaim. Ősszel általában szembe jön egy csomó feladat. Ezt van aki jobban szereti, mások kevésbé. Nekem az egyetem elkezdésével idén különleges volt, folyton-folyvást történt körülöttem valami. Most jutok el arra a pontra épp, hogy jó lenne egy kicsit több rendszer és rutin ebbe. Szóval idén eddig tanulás, beilleszkedés, ismerkedés az új dolgokkal és emberekkel magam körül.

Mik a te túlélési szokásaid ősszel?

K. B.: Ez a kérdés például tökéletesen megmutatja, hogy az embereknek bajuk van az ősszel, és az ősznek is baja van az emberekkel. Mindenki csak a szomorúságot és az elmúlást látja az őszben, és senki nem veszi észre a benne rejlő lehetőségeket. Értem, hogy ha már nem beszélhetünk vénasszonyok nyaráról akkor nem annyira élvezhetőek a kinti tevékenységek. Viszont tomboltál már szakadó esőben esőkabátban egy koncerten, és ittál másnap reggel teát azon imádkozva, hogy ne feküdj utána két hétig az ágyban?

P. V.: A forró cappuccino vagy latte kihagyhatatlan számomra ősszel, főleg, ha borongós az idő. Ezenkívül mindig legyen otthon méz, mert sosem lehet tudni, mikor kész rá szükség.

Sz. M. T.: Próbálom az előnyeit felfogni a változásoknak. Vagyis inkább örülni annak, hogy lehet közepesen melegen öltözni, már ha van ilyen kifejezés. Vagyis nincs kánikula, nyugodtan be lehet ülni délután valahova kellemesen egy teraszra. A túlélésért az influenza megjelenésével kezdődik a harc, de én azt általában elveszítem, szóval jobb ha nem én adok tippet.

Hogyan készíted fel az immunrendszeredet a nyirkos időre, szoktál-e ilyenre gondolni?

K. B.: Tudom, ez egy tipikus válasz lesz, de nagyon sok teát fogyasztok a hidegebb időszakokban. A régi énem lefordulna a székről, ha megtudná milyen teákat fogyasztok most. Régen nagyon kedveltem azokat a gyümölcsteákat, amik olyan erős piros színűek voltak, hogy megfogták a görbebögre oldalát is. Most viszont, 21 éves létemre inkább gyógynövényteákat fogyasztok, keverve, nem rázva.

P. V.: Ősszel nagyon fontos, hogy sokat mozogjunk, ezért napi szinten sétálok, biciklizek. Ha hidegebb az idő, akkor a mézes tea csodákra képes. Nem árt, ha rendesen felöltözünk. Nekem nagyon fontos, hogy a derekam ne legyen kint, ezért inkább hosszabb felsőket hordok vagy trikót veszek a pulcsi alá.

Sz. M. T.: Erre az előző kérdésben válaszoltam már, de tudom hogyan kéne eljárnom csak nem vagyok elég következetes. Szerintem a sok vitamin és folyadék az mindenképpen megoldás, ezekre érdemes odafigyelni. Szoktam-e gondolni rá? Amint az látszik, nem eleget

Egy könyv:

K. B.: Bármelyik Stephen King könyv. Kedvencem a Rémálmok bazára, hiszen az több novellából áll össze, így mindig lesz idő egy-kettőre.
P. V.: Colleen Hoover: It Ends With Us – Velünk véget ér
Sz. M. T.: Michael Cox: Stílusok csatája. Nem tudok kibújni a bőrömből, muszáj sportos könyvet írnom. Angol szakíró munkája, aki a labdarúgás történetén keresztül igyekszik bemutatni a foci jelenlegi taktikai helyzetét és a ma látottak elődjeit. Kifejezetten olvasmányos, ezzel kiválóan fenntartja az olvasó figyelmét.

Egy film:

K. B.: A sithek bosszúja – ehhez nem kell kommentárt fűznöm.
P. V.: Doktor Szöszi
Sz. M. T.: Napfény íze. Korszakokon és generációkon átívelő történet, amely egy család újabb és újabb sarjainak küzdelmeit mutatja meg. Történelmi és emberi mélységek tették nekem érdekessé.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább