Szerb Antal előtt tisztelegnek a Trafóban | Budapesti Szemle

Az Utas és holdvilág idén 80 éves, és a mai napig kortársakat megszégyenítően fiatalos és aktuális. A TÁP Színház különleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt. A nagyjából öt óra hosszúságú előadás egy rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére.

„Az Utas és holdvilág c. előadás a rendező 2002-es rádiójátékát veszi alapul, amelyet Turay Tamás felkérésére és közreműködésével készített Szerb Antal klasszikus regényéből. A rádiójáték szakított az egymást váltó párbeszédek és zenei bejátszások jelentette klasszikus formával: a rendező az egész dialógustest mellé atmoszférateremtő, a történet egyes fedettebb rétegeit kiemelő, a dialógusokat kiegészítő hangeffekt-konstrukciókat kevert. A rádiójátékra playbackelő színészek számára az előadás próbafolyamata komoly színészi tréninggel ér fel, egy másik színész hangjának testet adni olyan feladat, mellyel más helyzetben nem találkoznak. Az élő színész és a rögzített hangzó szöveg találkozása automatikusan veti fel az eseményeknek való kiszolgáltatottság témáját, erősíti a szereplők végzetszerű sodródásának érzetét. Színész és hang, hangzó szöveg és zeneileg kiemelt tudattalan tartalmak egymástól való elidegenítésével, egymással való viszonyba állításával vagy éppen összekomponálásával, valamint egy változatos, expresszív vizuális világgal az Utas és holdvilág egy sokrétű és sokrétegű egész estés előadássá válhat.” – olvasható a Trafó weboldalán.

Színház,Trafo,TÁP színház,Budapesti SZemle,Szerb Antal,Utas és holdvilág

Az előadás tartalma nem különbözik a mű témájától. Mihályról szól, aki elszökik felesége elől olaszországi nászútjukon, pedig már csaknem elhitte magáról, hogy rendes, megbízható és komoly férfi. De elég egyetlen röpke találkozás egy kamaszkori baráttal, és a hosszú éveken át nagy igyekezettel felépített polgári én azonnal darabokra hullik. Az elnyomni vágyott kamaszkor kísértetei felszínre törnek, és arra kényszerítik Mihályt, hogy végre szembenézzen a titokzatos Ulpius-házban eltöltött idő árnyaival. Mihály menekülése egyszersmind kutatás is, saját életének, vagy talán még inkább saját halálának keresése.

„Ma bort iszom, holnap nem lesz.”

A előadást két alkalommal állítják színpadra, 2023. november 16. csütörtök és november 17. péntek este 6 órától. Jegyek mindkét előadásra elérhetőek még, helyszíne a Trafó Kortárs Művészetek Háza, Trafó Nagyterem, időtartama 330 perc, két szünettel.

Színház,Trafo,TÁP színház,Budapesti SZemle,Szerb Antal,Utas és holdvilág

Szereplők:

Mihály –  Hajdu Tibor
Erzsi – Törőcsik Franciska
Perzsa – Kálid Artúr
Szepetneki – Hegymegi Máté
Éva – Fátyol Hermina
Zoltán – Farkas Ádám
Ellesley doktor /Apa- Laboda Kornél
Ervin – Horkay Barnabás
Sári – Háda Fruzsina
Waldheim Rudi – Molnár Gusztáv
Narrátorok: Csányi Dávid, Göndör László

Dramaturg: Laboda Kornél
Mozgás: Hegymegi Máté
Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Jelmeztervező munkatársa: Szabados Luca
Díszlettervező: Horváth Jenny
Díszlettervező munkatársa: Devich Botond
Látvány: Juhász András
Videó: Huszár Dániel, Nagy Gergő, Nagy Lili, Varga Vince
Videó: Heppes Áron e.h., Kovács Dorottya e.h., Lődi Áron e.h., Maruscsák Dávid e.h., Szatmári Bendegúz e.h., Szremkó Bettina e.h., Válics Péter e.h., Zászlós Mariann e.h.,
Film: Pálos György, Papp Bojána
Műszaki munkatárs: Bredán Máté
Rendező munkatársa: Cseh Adrienn
Rendező: Vajdai Vilmos

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább