Győri siker a testvérklubok találkozóján

(A DAC–ETO FC Győr barátságos mérkőzés, kicsit másképp)

NYITÓKÉP: SZABÓ PÉTER PÁL ILLUSZTRÁCIÓS FELVÉTELE 

Két éjjeles műszak között, a jól megérdemelt ebédre várva ért a mérkőzés kezdete. Kétségtelen, hogy ha egy picit megkutyulom magam, az ügyes-bajos dolgaim közepette az Arénába is kijutottam volna. De mit tegyen például Béla barátom, aki éppen akkor a csemperagasztót keverte? Aznap már a harmadik adagot. Így aztán maradt a klubunk YouTube csatornája, valamint a kérdés: ezt a találkozót miért nem lehetett szombaton, akár ugyanebben az időben lejátszani? Merthogy a péntek fél 12 nem éppen szurkolóbarát időpont, ráadásul a péntek tizenharmadikára esett, amikor a fekete macskákat is jobb elkerülni.

A válogatott szünetet kihasználva testvérklubunkat – a magyar NB2 éllovasát – az ETO FC Győrt fogadtuk hazai pályán. Az előzetes tervek szerint az Akadémiánkon lejátszandó találkozó végül a MOL Arénában került megrendezésre. A mérkőzés súlyának megfelelően mindkét csapat kissé tartalékosan lépett pályára. A DAC a kapuban Petrášsal, a védelemben pedig Csinger Márk nélkül, akinek a magyar U21-es válogatottal volt dolga. Hasonló okokból hiányzott Adrian Guľa vezetőedző keretéből Veselovský, Vitális, Niarchos, Ramadan, Romero és Szolgai Máté is – bár az utóbbinak amúgy sem kínál túl sok lehetőséget a mester, annak ellenére, hogy Máté rendszeresen behívót kap a korosztályos szlovák válogatottba. Sérülés miatt nem játszhatott viszont Urblík, Čermák, Záhradník, Gruszkowski, így a somorjai farmcsapatunktól kikölcsönöztük Demjanovičot, valamint Owusut.

Az alig kétszáz néző előtt lejátszott mérkőzést végig kellemes koraőszi időjárás jellemezte.

Az első játékrészben alig akadt említésre méltó esemény – így legalább nem kozmált oda odahaza a kolozsvári káposzta. Kivéve talán, hogy ismét a szokásos hátrapasszos játékunkat erőltettük, nem egyszer csínybe adva a labdát Petrášnak. Aki pedig úgy oldotta meg a szitut, ahogy éppen bírta. A 20. perc tájékán kivált a játékból Gavrić. A szerb támadónk egy látszólag ártatlan kontaktszituációnál térdsérülést szenvedett. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy Káčert a második félidőben hasonló okok miatt kellett lecserélni, Trusa pedig ápolásra szorult, elgondolkodtató, hogy a testvérklubunkkal vívott barátságos mérkőzés ezen esetei nevezhetőek-e „családon belüli erőszaknak”? Csak mert korrekt futballjátéknak semmiképpen!

A mérkőzés egyetlen gólja a 72. percben született.

Kb. a 153. hátrapasszunknál Petráš Herchez továbbított, akitől Riquelme könnyedén megszerezte a labdát a tizenhatos előtt, majd a hálóőrünket is megkerülve az üres hálóba gurított – 0:1. Ha poénosak szeretnénk lenni, úgy is fogalmazhatnánk, hogy Herc alacsony frekvencián mozgott az esetnél. A DAC kötelékébe tartozó brazil Riquelme mellett egyébként játéklehetőség kapott még a győrieknél a szintén ex-DAC-os, azóta megtáltosodott argentin Vera is. Továbbá a bősi illetőségű saját nevelésünk Csóka Bálint, valamint az egykoron a DAC ifiben vitézkedő, de azóta szép karriert befutott nádszegi Szépe Jani.

A 80. perc tájékán akadtak helyzeteink, közülük talán a legnagyobb Trusa fejese, ami a vendég zöld-fehérek kapufáján csattant.

De Barišić, Goure és Herc próbálkozásai sem találták el a kaput, így a testvérklubok találkozóján győri siker született. Hogy tanulságos volt-e számunkra ez a barátságos mérkőzés, azt meghagyom szakavatottabb kollégáimra. Mindenesetre tovább erőltetni ugyanazt a taktikát, ami már eddig sem működött, inkább elgondolkodtató, mint hasznos. Az aktuális erőviszonyok mellett kijelenthetjük, hogy a kistestvér ezúttal legyőzte idősebb fivérét. Hacsak az ETO nem kacérkodik előrelépni az „örökösödési ranglétrán”?! Legközelebb október 21-én Zsolnán vendégszerepel a DAC bajnoki mérkőzés keretében, de addig még a magyar nemzeti tizenegy is pályára lép két ízben, Eb-selejtezőn. Hajrá DAC, hajrá, Magyarország!

DAC 1904 – ETO FC GYŐR 0:1 (0:0)

DAC: Petráš – Alex Pinto, Risvanis, Brunetti, Mendez (70. Andzouana) – Káčer (57. Dimun), Gavrić (21. Kaša), Herc – Redzic (70. Demjanovič), Barišić (84. Owusu), Trusa (70. Goure).

(Roberto)

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább