Az egyetemi szakszemle bemutatja, milyen a tanári szak, illetve a közösségszervező szak | Bia bekérdez

Az ankét megjelent a Klikk Out 2023/10. számában.

A gömöri faluból származó Nagy Eszter Réka a negyedik évfolyamát kezdte meg idén a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. A fotózás és a zongorázás szerelmese, valamint a nyitrai „magyar intri” lakója, ahol az elmondása szerint öt tüneményes lánnyal osztozik a „lakosztályon”. Wunderlich Eszter jelenleg Budapesten él, akinek az egyetemi tanulás mellett a mindennapjai nagy részét munka teszi ki egy multinacionális cégnél kapott lehetőségnek köszönhetően. Szabadidejét imádja a családja körül tölteni, de ha az ideje engedi, akkor új kultúrákat fedez fel.

Magyar nyelv és irodalom szakpárosítás zenével (tanári szak)  – Nagy Eszter Réka

Milyen tárgyakkal ismerkedtél meg?

N. E. R.: Sokféle tantárggyal ismerkedhettem meg tanulmányaim során. Sokkal nagyobb betekintést nyerhettem a nyelvészet világába, ezáltal megismerkedtem a morfológia, fonológia, lexikális szemantika tantárgyakkal. A zenei oldalról pedig a zenetörténelem, zeneelmélet, zongora órákkal. A szakom nem teljesen olyan, amilyennek elképzeltem, kivéve a magyar szakot. A zenét viszont nem ilyennek képzeltem. Abban a hitben éltem, hogy a zenéhez még közelebb kerülök ezalatt a pár év alatt, ezért is választottam ezt a kombinációt, de az ellenkezője történt.

Mi az a 3 legérdekesebb dolog, amit eddig a suliban tanultál?

N. E. R.: Ne vegyél mindent a szívedre! Én személy szerint eléggé lelkiismeretes vagyok, sok mindent a szívemre veszek. Ebből a szempontból sokat fejlődtem, erősebb lettem. Légy kitartó! Amikor a zenetörténelem vizsgám nem sikerült elsőre, nagyon el voltam keseredve, de aztán a csoporttársaim, családom biztatására, még nagyobb önbizalommal mentem és csináltam meg. Egyelőre nem tudom, mi legyen a harmadik…

Kinek ajánlod és kinek nem ajánlod ezt a szakot?

N. E. R.: Ezt a szakot azok válasszák, akik kitartóak, szeretik a művészetet, a zenét, szeretnék önmagukat képezni a zenében és a magyar nyelvben egyaránt. Legyen egy zenei alapképzettségük, mivel azoknak, akik nem tanultak pl. zenesuliban, sokkal nehezebb dolguk van. Azoknak nem ajánlom, akik nem szeretnek sokat olvasni, vagy inkább reál beállítottságúak. Nagyon fontosnak tartom a jó kommunikációt is, úgy a diákok között, mint a diák és a tanár között.


Közösségszervezés alapképzési szak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen  – Wunderlich Eszter

Mit takar a közösségszervezés?

W. E.: Az egyetemen közösségszervező alapszakot hallgatok, azon belül humánfejlesztés szakirányt. Hogy pontosan mit is takar ez: a humánfejlesztés szakirányon végzettek segíthetik a felnőtteket abban, hogy sikeres tanulási utakat tervezzenek és valósítsanak meg, melyek hozzájárulhatnak a munkaerőpiacon való eredményes boldogulásukhoz. Támogatják az összes korosztályt bevonó, formagazdag, atipikus tanulási módokban bővelkedő fejlesztés megvalósítását.

Milyen tárgyakkal ismerkedtél meg?

W. E.: Rengeteg izgalmas tárgyam volt az eddigi tanulmányaim során, a pszichológiától kezdve a filozófiai jellegű órákon át. Elsajátíthattam a kommunikáció egyetemes csatornáit, társasjátékot fejlesztettünk, valamint megismerkedhettem az egész életen át tartó tanulás alapjaival, jellegével. Szakirányomnak köszönhetően a HR világába is beleástuk magunkat, gondolni lehet itt az interjúztatás folyamatára, a munkahelyi jólét kialakítására. Kompetenciákkal ismerkedtünk, nonprofit szervezetek működéséről tanultunk és a jogi oldal sem maradhatott el. Amikor az ember elkezd egy egyetemet, nagyon nehéz elképzelni, mi is vár rá valójában. Nyilván vannak elképzeléseink, vágyaink, de igazán csak akkor kapunk képet a választott képzésünkről, amiről elkezdjük tanulni azt. Összességében nagyon elégedett vagyok, izgalmas és színes ez a szakirány.

Mi az a 3 legérdekesebb dolog, amit eddig a suliban tanultál?

W. E.: Számomra az egyik legizgalmasabb dolog a csapatmunka, rengeteg feladatot kell teljesíteni, így meg kellett tanulni, hogy nem mindig dolgozhatsz együtt azokkal az emberekkel, akikkel szeretnél. Megtanultam, hogy akkor is meg kell oldani a feladatot, ha nem mindig könnyű az együttműködés, hiszen a cél közös. Megtanultam önálló lenni, hiszen ez már nem a gimnázium, ha valamit el akarok intézni, vagy információra van szükség, akkor egyedül kell utána járni a szükséges dolgoknak, e-mailt írni, akár többet is, míg valakitől meg nem születik a válasz. Harmadiknak pedig azt mondanám, hogy rájöttem, hogy a tanulást lehet szeretni. Mióta olyan dolgokat tanulok, amik érdekelnek, sokkal hatékonyabb és sikeresebb vagyok a tanulásban. Számomra ez egy nagyon izgalmas folyamat volt.

Kinek ajánlod ezt a szakot?

W. E.: Jó kommunikációs és problémamegoldó készséggel kell rendelkezni. Fontos a segítő és támogató attitűd, hogy empátiával tudjon közelíteni embertársai felé. Fontos, hogy társadalmi érzékenységgel érdeklődjön a különböző nagyságú és összetételű csoportok működtetése és motiválása iránt. Érdeklődése a kultúra lehető legszélesebb területére terjedjen ki.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább