Klikk Out Vikkendhouse: A számok, amik élményt és érzést kölcsönöznek

Meglehet, hogy én is öregszem. Azt hiszem ez abban mutatkozik meg, hogy egyre nehezebb engem lenyűgözni zenehallgatási szokásokkal, kedvenc előadók ismertetésével, dalszövegek sajátos értelmezésével. Ám nemrégiben megtörtént a csoda, amikor Berényi Matyival beszélgettem. Fiatal kora ellenére bejárta a zene olyan mélységeit, ahova másoknak évtizedekig tart a merülés.

Fotók: Ugróczky István

Berényi Mátyás,Vikkendhouse,Zene

Berényi Mátyás vagyok, 18 éves, tömeggyártott humanoid, egyszerű kultúraélvező, nagyvárosi fűszerezésű falusi ember, he/him, XY, fehérbőrű, kétszeres gyűröttruha-díjas öltözködő, anyajegy méretben községi rekordtartó (deréktájt, rendezői jobbon, a medencecsont kiálló végén) proletár, diák, Pilátus a krédóban, aki aktív viszonyban kutatja az élet chiaroscuróját, a disznóölés illatú dél-szlovákiai rónák toprongyos vidékin.

Ha volna rá mód, még a heveny féregnyúlvány-gyulladásomban, a vakbél-függelékemben is zene szólna, de hát nincs, szóval mindenhol máshol zene szól, zakatol. Nemrégiben a napjaimba iktattam a zenehallgatás oly mód kifinomult formáját, amikor csak zenét hallgat az ember, minőségi fülhallgatóval, semmi mást nem csinálva közben (opcionálisan csukott szemekkel). Ajánlom mindenkinek, nemtől, rassztól, vallástól és a medvecukorhoz fűződő viszonytól függetlenül.

Mi a zenés ősemléked?

Gyermeki ősélményem nagyjából a Volkswagen emanációs botrányának idejére szögezhető. Ekkortájt, nyáron, 7-8-9-10 évesen (fő a magabiztosság) a megszokott kiruccanási térképen belül (1918-as Magyarországi Tanácsköztársaság) utaztunk Horvátországba a családdal.

Az autóban apukám és anyukám fiatalkori slágerei dübörögtek. Jelentésükről fogalmam sem volt, de büszkén dúdoltam a „Jég dupla Whiskyvel”-t és Feke Pál Rossz Pénz c. opuszát, azóta ezek lettek pszichikus ősélményeim. Később parazitaként nőtt rám az Illés, Hobo, Kispál, Quimby és a külföldiek (migránsok) Sting, Pink Floyd, The The, The Doors és a Beatles, az autóerősítő jóvoltából.

Berényi Mátyás,Vikkendhouse,Zene

Most hallgassunk meg egy zenés összeállítást a kedvenceidből. Mi alapján válogattál?

Zenéimet a végtelenül komplikált „ami épp tetszik” alvilági módszerrel válogattam. Alkalmas nóták elmélyülésre, háttérben való dübörgésre, sétálásra, alvásra, bulizásra (többé kevésbé, inkább kevésbé)

Megszerettem a hosszú számokat, amik élményt és érzést kölcsönöznek, megtalálnak egy lelki G-pontot, spirituális átszellemülésre és tényleges zenehallgatásra alkalmasak. Fontosnak tartom a dalszöveg minőségét, ez is szelektálási tényező volt.

U.i.: a Boards of Canada – Music Has The Right To Children albuma egészében a legélvezetesebb, Sziámi – Ha c. száma pedig Pintér Béla színész előadásában, a YouTube-on.

A MIX:

TRACKLIST:


1. Ethnofil – Közel
2. Pink Floyd – Pigs (Three Different Ones) – 2011 Remaster
3. Boards of Canada – Aquarius
4. Father John Misty – Ballad of a Dying Man
5. Fleet Foxes – Helplessness Blues
6. Brothers Moving – Minnie The Moocher
7. JPEGMAFIA – 1539 N. Calvert
8. Danger Mouse, Black Thought, MF DOOM – Belize
9. Jeff Beck – Cause We’ve Ended as Lovers
10. Sziámi –  Ha
Az előző epizódokat az alábbi címen találod!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább