Kathrine Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/11. számában.

Annak ellenére, hogy az egyetemen angol-amerikai irodalmat hallgattam, Kathrine Kressmann Taylor Címzett ismeretlen című története valahogy kimaradt a látókörömből. Az 1938-ban kiadott (nálunk új fordításban mindössze tavaly megjelent) könyvre teljesen véletlenül találtam rá egy könyvesboltban. 

Az 1932-ben kezdődő, tipográfiailag könyvhosszúságra széthúzott rövidtörténet két barát és üzlettárs – az Amerikában élő, zsidó származású Max és a német Martin – egymáshoz írott levelein keresztül van elmesélve. Az elején idillikus történet hátterében rejtőző sötétség még inkább egyfajta ijesztő kuriozitás a két barát számára, ám ez a sötétség nagyon gyorsan felemészti a kapcsolatukat, hogy végül a legszívszorítóbb és legdöbbenetesebb módon érjen véget.

A Címzett ismeretlen egy valaha világhírű, ám mára (ugyanúgy, mint hazánkban) szinte teljesen elfeledett gyöngyszem, amely félelmetes közelséggel mutatja be, hogy a gonosz miként tudja megmérgezni még a legjobb emberek elméjét is.

Annak ellenére, hogy a könyv egy konkrét korszakra fókuszál, üzenete egy egyetemes figyelmeztetés az egész emberiségnek. Tudom, hogy elcsépelten hangzik, de a Címzett ismeretlen egyike azoknak a könyveknek, amelyet mindenkinek kötelező lenne elolvasnia.

(Fordította: Katona Ágnes), XXI. Század Kiadó. 2022

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább