Elhunyt Andrásy Tibor festőművész

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Elhunyt Andrásy Tibor festőművész, akinek munkásságát Dunaszerdahely Város Polgármestere Díjjal ismerte el idén a Szent György-napok alkalmával dr. Hájos Zoltán polgármester.

Andrásy Tibor akkor életműve elismeréseként, több évtizedes kimagasló színvonalú képzőművészeti munkásságáért kapta meg a polgármesteri elismerést.

Végső búcsút 2023. november 30-án, 13.00 órától vesznek tőle a somorjai temetőben.

A festőművész munkásságáról a következő méltatás hangzott el a városi díjak átadásakor:

„Andrásy Tibor az ellentétek festője, egész munkásságát áthatja a drámaiság, a realista ábrázolásmód és az elvont megfogalmazás. 1960 óta szabad grafikával foglalkozik – fametszetekkel, színes linómetszetekkel, litográfiákkal és illusztrációkkal. 1990 óta gyakori műveiben a kombinált technika és a tempera használata. Képeiről visszaköszönnek a dunai motívumok, ősrégi fűzfák, halászhajók és csónakok, emellett a Magas-Tátra és a hegyvidék is inspirálja.

Újabb alkotásaiban szürrealisztikus motívumok jelennek meg, amelyekkel a művész rámutat világunk éles kontrasztjaira. Műveivel az erőszak ellen harcol, de megfesti a jóságba és az emberbe vetett hitet is. Munkássága őszinte tisztelgés az élet és annak értékei, szépsége és emberi lét előtt.

A pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végzett 1959-ben, mesterei: Orest Dubay, Vincent Hloznik. Majdnem 50 éven át Somorján élt, 2020-ban költözött Dunaszerdahely városába. 1959-ben elnyerte a lipcsei Nemzetközi Könyvkiállítás aranyérmét. Ettől az évtől szerepel rendszeresen kiállításokon.

Művei megtalálhatók a többi közt a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban, a pozsonyi Városi Galéria gyűjteményében. 2019-ben a Somorjai önkormányzat Pro Urbe díjjal ismerte el tevékenységét.”

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább