Esetleg egy kávét a Kotyogóból?

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Nem, ez nem hiba a szövegben, tényleg nem a kotyogóból a címnek megfelelő kifejezés, hanem a Kotyogóban szó! Most már kíváncsiak lettek kedves olvasók, hogy akkor miről is van szó? Ez esetben ajánljuk, olvassa el beszélgetésünket Klempa Erikkel, aki a Kotyogó Coffee & Bar kávézóról minden fontos tudnivalót elmond nekünk. 

Üdvözlöm, kérnénk egy rövid bemutatkozást saját magáról és a kollégákról, akikkel belevágott ebbe a projektbe!

Klempa Erik vagyok, huszonnégy éves, születésemtől kezdve Dunaszerdahelyen élek. Ez az egész projekt egy családi vállalkozás, amelyet szüleimmel indítottunk el. A szüleim vállalkozók, akik sokféle téren tevékenykednek, de a gasztronómia sem áll távol tőlük, hiszen régebben Nagymegyeren volt panziónk és éttermünk is. Ami a kávézót illeti, tudjuk, hogy itt ezt megelőzően a LOK’s volt, ám egy ideje már árulták a helyet a városközpontban. Megláttuk a hirdetésüket az interneten, és azt gondoltuk, mennyire jó lenne fellendíteni az itteni éjszakai életet és a kávéra összpontosítani, mivel szívügyünk a kávé és az éjszakai élet, mindkettőt nagyon szeretjük. Egy teljesen új légkört akartunk kialakítani, néhány régi alkalmazott maradt, többen távoztak, így mondhatjuk, hogy egy vadonatúj projektbe vágtunk bele. Ahogy a név is új, a helyet is átalakítjuk.

Dunaszerdahely szép lassan a kávézók városává növi ki magát, egyre több nyílik belőlük. Miért pont itt nyitottak kávézót és miért ide térjen be az ember? Mi újat hoztak az egyébként eléggé telített kínálatba?

A hely legnagyobb pozitívuma, hogy a város szívében található. Egy nap nagyon sok ember és autó halad el itt. Szeretnénk, hogy az emberek tudják: van itt egy jó kávézó, ezért is akarunk egy picit másképp kinézni a többiektől.

Hogy miért a mi kávénkat válasszák a vendégek? Azért, mert saját pörkölésű kávénk van. Nagyjából egy éve megismertük a nyitrai Martin Machajt, aki mára a jóbarátunk lett. Neki van saját pörkölője, így magunk pörköljük a kávénkat. Az egész világból beszerzett kávébabokat a mi ízlésünk szerint pörköli meg.

Egyelőre kétfajta saját pörkölésű kávénk van, amelyeket árulni is szeretnénk és egy márkát létrehozni – ez is az egyik nagy célkitűzésünk volt.

A nyolcvanas évektől kezdve az volt a cél Dunaszerdahelyen, hogy a török kávét felváltsa valamilyen minőségibb alapanyag. Mostanra eljutottunk olyan szintre, ahol talán jobb lenne megállni és nem átesni a ló túloldalára. Mi a filozófiájuk: a magadott barista és a kávékultúra szabályait betartva működni vagy lesz benne némi lazaság is?

Mivel miénk a kávé, bizonyos sajátos jegyeket is belevittünk. A vízmennyiség lecsapolásától a megőrlött kávé mennyiségéig, minden másodpercre pontosan meg van adva, így egy kis lazaságot is belecsempésztünk. Természetesen a capuccino, a latte vagy a presszó megmaradt olyannak, ahogy szeretjük. Nem gondoljuk, hogy a kávét csak egyféleképpen lehet meginni, képesek vagyunk minden emberhez alkalmazkodni. Mindenki máshogy szereti a kávét, mi pedig igyekszünk teljesíteni a vendég kérését.

Az is működik, ha valaki jóízűen, jókedvűen és jó társaságban issza meg a kávét – akár cukorral?

Persze, ha a vendégnek is ízlik a kávé. Nekünk teljesen mindegy mivel, hogyan isszák az emberek, mi mindenképpen a minőségre helyezzük a hangsúlyt.

Mit szeret inni, mikor szeret kávézni a dunaszerdahelyi lakos?

Szerintem akárcsak máshol, a reggelek a legforgalmasabbak. Azt vettük észre, hogy az előttünk itt működő LOK’s törzsvendégei továbbra is betérnek hozzánk. Általában reggel mindig ugyanazok térnek be hozzánk, viszont megfigyeltem, hogy ez máshol is így van. Sok minden függ a külső tényezőktől, mint például az időjárás – a kávézás is ilyen.

Reggelente szendvicseket, tortákat is fogyasztanak a vevők.

Déltől háromig-négyig nyugodtabb a helyzet, az emberek az ebédszünetükben inkább az ebéd elfogyasztására koncentrálnak, majd nagyjából öttől kezdenek megint nagyobb számban érkezni. Este pedig már nem a kávé van középpontban, inkább koktélokat isznak, boroznak, vagy csak leülnek beszélgetni.

Tehát akkor a vendég reggel egy francia stílusú reggelivel is indíthatja a napot?

Igen. Vannak croissantjaink, toastunk, süteményeink és egy régi-új kedvenc, az édesanyám receptje alapján készült házi párizsi saláta. Eleinte volt többfélénk, de aztán úgy döntöttünk, hogy nem reggeliző hely, hanem inkább kávézó akarunk lenni.

Ön milyen kávét szeret: a rövidet vagy a hosszút, amely mellé le lehet ülni beszélgetni?

Utóbbit, hiszen az a divatosabb, jobb. Általában mindenki társaságban jön és megbeszélik a napközben történteket. Amit észrevettünk, hogy nagyon kelendőek az ízesített latték, capuccinók, melyeket ugyancsak saját receptúra alapján elkészített szirupokkal ízesítünk. Minden, ami édes, az divatos. Persze, az idősebb korosztálynak még mindig az eszpresszó és a lungo a kedvence.

Manapság nagyon nehéz fenntartani egy kávézót kizárólag a klasszikus kínálattal. Fontos a cég megélhetése, és ennek érdekében kell kitalálni egy olyan dolgot, amely nagyobb profitot hoz. Mi ez a többlet az önök esetében?

A nevünkben benne van, hogy Coffee & Bar. Úgy indultunk neki ennek az egésznek, hogy az elsődleges szempont a kávé volt. A másik, amit kicsit bele szerettünk volna vinni, a bár rész, ami a péntekeket és a szombatokat jelenti. Azt akartuk, hogy az embereknek legyen hol leülni beszélgetni, egy koktélt meginni vagy borozni. Ez nem egy hangos zeneklub, hanem egy kellemes beülős hely.

Minden hónapban próbálunk szervezni két-három akciót, például a novemberben megrendezésre kerülő retro buli, de vannak bor-, whisky- és kávékóstolók is. Sőt, a helyiség születésnapokra is kibérelhető. Minden hónapban szeretnénk színesíteni a kínálatot kóstolókkal, élő zenével.

A múlt héten már volt egy retro partink, ami remekül sikerült, nagyon sokan voltak. Ezt havonta két-három alkalommal megismételnénk. Szeretnénk, ha élettel telibb lenne este a város, ezért főleg a fiatalabb korosztályt célozzuk meg, de az idősebbek is bármikor betérhetnek hozzánk egy jó borra, mivel a borkínálatunk is kiváló.

Képzeljük el a helyzetet, hogy az asztalra letennénk egy kávét, egy pohár bort és hallgatnánk a zenét. Milyen kávé, bor és zene lenne?

Biztos, hogy egy hosszú kávét, lungot választanék, mivel ebben több a koffein. Borból száraz fehéret, mondjuk egy Gedeont fogyasztanék. A zene terén is próbálunk folyamatosan újítani. Esténként modern popzenéket játszunk, mivel fiatalosabb stílusban akarjuk vinni a bárt, ezt pedig jazz, esetleg blues élő zenével egészítjük ki. Olyat szeretnénk nyújtani, ami még itt nincs.

A szociális hálókon is hirdetik magukat?

Van Facebook- és Instagram-oldalunk is, de szeretnénk egy YouTube-csatornát is létrehozni. Ide fokozatosan töltjük fel a tartalmakat. Viszont egyelőre a hely újjáépítése, az alkalmazottak felvétele és a kínálat kialakítása az elsődleges feladatunk, de lassacskán a szociális hálózaton beindul az élet. Szeretnénk hirdetőtáblákon is megjelenni, hogy tudassuk az emberekkel: van itt egy új hely, amely minőségi szolgáltatásokat kínál.

Néhány év távlatában mivel lenne elégedett a tulajdonos?

Azt szeretném, ha emberek boldogan térnének be hozzánk. Olyan klientúrát akarunk kialakítani, amely stabilan visszajár hozzánk, de jó lenne új arcokat is látni, új emberekkel megismerkedni. Akkor lennék talán elégedett, ha a Kotyogó márkát annyira fel tudnánk futtatni, hogy további kávézókat nyissunk. Ez a legnagyobb célunk.

A rövid mondatok világát éljük, amit régebben a reklámszakmában is megfigyelhettünk. Milyen jelmondattal mutatná be a kávéházat?

Exkluzív, fiatalos, élettel teli, letisztult. Mindegyik korosztályt szeretnénk megszólítani, arra összpontosítunk, hogy nálunk mindenki megtalálja a magához illőt. Kicsit mindenből – talán ez lenne a jelmondat.

A beszélgetésünk végén átadom önnek a szót, ha szeretne még olyan dolgot elmondani, ami eddig kimaradt.

A legfontosabb, hogy saját pörkölésű, minőségi kávéval várjuk a vendégeket. Bárként működve, kellemes, jó hangulatú, barátságos esték zajlanak nálunk.

Köszönöm a beszélgetést!

MÉG TÖBB FOTÓ A KOTYOGÓ KÁVÉZÓRÓL

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább