Klikk Out Vikkendhouse: Milyen zenét hallgat Dunaszerdahely polgármestere?

Tudtad, hogy Dunaszerdahely polgármestere imádja a jó zenét, világklasszis koncertekre jár, és anno zenekara is volt? Ezek, és ehhez hasonló dolgok derülnek ki a jubileumi, 300. Vikkendhouse epizódban Hájos Zoltánról, aki ezek mellett bemutatja tíz örök kedvencét egy mixben. 

Fotók: Ugróczky István

Vikkendhouse,Zene,Hájos Zoltán

Mi az ősemléke a zenéről? Mi volt az első impulzus, ami magával ragadta Önt gyermekként?

Régi klasszikus lemezeken nőttem fel, mint például Korda György, akit volt szerencsém most a Csallóközi Vásárban élőben is megnézni. A több generációkon átívelő zenéjét most is szívesen hallgatom. Ahogy visszaemlékezem, a Gemini együttes lemezei is megtalálhatóak voltak otthon. Történetesen a napokban futottam bele az egyik kereskedelmi rádión a Repülő zenekar című számukba, ami nosztalgikus érzéseket ébresztett bennem. De Koncz Zsuzsa és Kovács Kati lemezeit is elővettük…

Azt hiszem, ők voltak a gyerekkorom klasszikusnak mondható előadóművészei amellett, hogy a zenébe mondhatni több helyen is „belebotlottam“ a rádiós, televíziós, szilveszteri szórakoztató műsorokon keresztül, és még sorolhatnám. Később a Szabad Európa Rádiót is hallgattam.

Az iskolás éveitől kezdve a mai napig milyen előadók kazettáit, és CD-it hallgatta?

Klasszikusan kazettás rádión játszottam fel azokat a dalokat, amiket szerettem, így tettem szert az akkori „lejátszási listámra“. Ily módon értem el először a Beatrice – Nagyvárosi Farkas című számát is, amikor az még tiltólistás volt. Kezdetektől fogva nagy kedvenc volt az Omega együttes is, amivel azt hiszem, nem vagyok egyedül.

Nem tudom pontosan megmondani az okát, de az összes zenei stílus közül igazából a rockzene került hozzám a legközelebb.

Annak ellenére, hogy a fülbemászó dallamok akkor is és most is megfogtak. De komolyan csakugyan a rockzene szólított meg, köztük például az AC/DC – Highway to Hell vagy az Accept zenekartól a Metal Heart, illetve a TV War c. számuk. De a U2 zenekar munkássága is megtalálható a kedvenceim között.

Ez a rajongás merre fejlődött tovább a gimiben?

A gimis éveim alatt történetesen volt egy négyfős zenekarunk is, ahol basszusgitároztam. Játszottunk EDDA-dalokat, a Hobo Blues Band – Torta című dalát, de a Black Sabbath – Paranoid című számának zenei alapjára például népdalszöveget énekeltünk. Még egy saját dalunk is volt, amit az egyik tagunk hangszerelt és a dalszöveget is ő költötte hozzá. Ezzel még a szalagavatói kultúrműsoron is felléptünk.

A rendszerváltás után széleskörű lemez- és CD-válogatást gyűjtöttem össze. Köztük van az Iron Maiden, Guns N’ Roses, Bon Jovi. Utóbbit öcsémmel kamaszkorunkban is sokat hallgattuk.

Máig hallgatom azokat az örök magyar klasszikusokat, amelyek nem mennek ki a divatból, és amik már fiatalkoromban megfogtak. Például az Edda – Hűtlen, Elhagyom a várost c. dalait vagy a Beatricét, de mindenképpen hatással volt rám az István, a király rockopera is. Úgy gondolom, ez a mű olyan mérföldkő a magyar fiatalok életében, amit nem lehet kihagyni. Sőt, szükségesnek is gondolom. Így vagy úgy, de hatással van a hallgatójára. Emlékszem, azt először moziban láttam, Dél-Komáromban.

Ugyanezt gondolom az Ismerős Arcok – Nélküled c. ikonikus daláról is, a magyar ember zenei gyűjteményében mindenképpen benne kell lennie.

A határnyitást követően Ausztriában vettem egy multifunkcionális Hi-Fi tornyot, amin meg tudtam hallgatni a kedvenceimet. Ma meg már az okostelefonon és a tableten (fülhallgatóval, hogy mást ne zavarjak), vagy épp az autóban is le tudom játszani azokat.

Vikkendhouse,Zene,Hájos Zoltán

Voltak poszterei tinédzser korában?

Hogyne, ahogy mindenkinek akkoriban. Az Ifjúsági Magazinból és hasonló képes tinimagazinokból gyűjtöttem ki őket. Ha lehetőségem volt, akkor a koncerteken is beszereztem belőlük.

Gyakran jár koncertekre?

Igyekszem. Még a rendszerváltás előtt, az MTK Stadionban megrendezett Scorpions-koncerten is jártam, ahol az előzenekar a Michael Schenker Group volt. Természetesen a Rock You Like A Hurricane c. daluk is elhangzott akkor, ami máig emlékezetes a számomra. A Halloween-koncert is nagy élmény volt a Kisstadionban, ahogy a dunaszerdahelyi Omega koncert is. Az LGT egykori zenésze, Karácsony János koncertjét is meg tudtam hallgatni a valamikori amfiteátrumban.

Az ötvenedik születésnapomra Bon Jovi bécsi koncertjegyét kaptam, ami igazán látványos volt.

Ahogy néhány éve Rod Stewart budapesti és Eros Ramazotti pozsonyi koncertje is nagy élmény volt.

Mostanában már kevésbé van időm rá, de mégis, amikor lehetőségem van, megyek.

Mi a véleménye a kortárs popzenéről? Szokta hallgatni az új előadókat?

Azt hiszem, olyan ember vagyok, aki mindenféle zenei zsánert meghallgat, nem zárkózom el semmi elől sem. Tisztelem az olyan előadókat, akik a dal szövegét és/vagy zenei technikáját tekintve igényes munkát tesznek le az asztalra.

Térjünk a zenés összeállításra, amelyben tíz kedvenc zenéje szerepel. Mi alapján válogatta azokat?

Azokat válogattam össze, amelyik így vagy úgy, de hatással voltak rám az életem folyamán, illetve amik mondhatni az évek alatt hozzám nőttek és amiket rendszeresen elő-előveszek.

 

A MIX:

 

A 300., jubileumi Vikkendhouse megjelenésének alkalmával szeretnék köszönetet mondani minden eddigi vendégnek, állandó fotósomnak, Ugróczky Istvánnak, szerkesztő kollégámnak, Szilvási Tibinek (aki a sorozat ötletgazdája), a főszerkesztőnek, Poór Tibinek, és feleségemnek, hogy kedvesen asszisztál már a 300. vasárnapon, amikor mások kedvenceit mixelem.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább