Érzelemkezelés az ünnepekben | Gyereksarok

Az adventi időszak remek alkalom arra, hogy mélyítsük a családi köteléket, ehhez viszont elengedhetetlen tényező az érzések megélésének a képessége. Olykor szülőként tanácstalanná válunk, hogy mikor és mivel csinálunk jót a gyereknevelésben, de jó hír, hogy rengeteg olyan, az érzelmi intelligenciát fejlesztő technika létezik, melyet otthon is tudunk alkalmazni a gyermekeinkkel. Vörös Zsuzsanna EQ- és személyiségfejlesztőt kértük, hogy a múltkori indulatkezelési módszereket folytatva adjon ötleteket, miként használhatjuk ki ezt a várakozással teli időszakot arra is, hogy segítsük a gyermekeink fejlődését, s egyúttal erősíteni tudjuk a kapcsolatot is.

Milyen módszer lehet hatékony ebben a karácsony előtti időszakban, ami segít megélni az érzéseket?

Az éneklés egy kiváló módja az érzelmek feldolgozásának és áramlásában tartásának. Gondoljunk csak bele, hogy régen egy alap dolog volt, hogy munka közben is énekeltek a nők és férfiak egyaránt, de mára már szinte teljesen elszigetelődtünk társadalmilag ettől a cselekvéstől, pedig egyáltalán nem az számít, hogy van-e jó hangja valakinek, vagy nincs. Sajnos ahogy nagyon sok minden a mai 21. században a tökéletességgel van párosítva, úgy már kisgyermek korban sok gyermek találkozik olyan minősítő mondatokkal az énekhangját illetően, ami a szégyenérzetet váltja ki belőle, és a későbbiekben már a félelem miatt nem mer énekelni. Úgy, ahogy önmagában már a zene egy terápiás jelleggel bír, magának az éneklésnek is különleges ereje van. Fejlesztés szempontjából a módszer lényege, hogy olyan dalt énekeljünk, ami kifejezi érzelmi állapotunkat. Őseink ezt ösztönösen tették, hiszen, ha megnézzük, a magyar népdalgyűjtemények tele vannak szüreti nótákkal, katonadalokkal, sirató énekekkel. A karácsonyi időszakhoz kötődően napjainkban pedig nemcsak a hagyományokat követve tudunk csemegézni, hiszen rengeteg kortárs magyar nyelvű énekkel bővelkedik a zeneipar, ami bárki számára elérhető. Előfordulhat viszont az is, hogy olyan érzésekkel vagyunk tele, amihez bármennyire is akarjuk, nem tudunk megfelelő dalt találni. Ekkor sincs semmi gond, hiszen megvan bennünk a képesség arra, hogy összpontosítani tudjuk figyelmünket arra a rossz érzésre, amit ki akarunk magunkból oldani. Ilyenkor engedjük meg, hogy olyan hang törjön fel belőlünk, ami megfelel annak az adott érzésnek – ha kell, akkor kiabáljuk ki az ablakon, vagy kint a szabadban a dühünket, fájdalmunkat.

Miután megvolt az érzelmi megélés, megtanítottuk arra a gyereket, hogyan adja ki magából a dühét, akkor mivel tudjuk még szülőként tovább támogatni érzelmileg?

Az érintés, simogatás minden életkorban egy hatékony módszer lehet, ugyanis stimulálja az oxitocin nevű hormon termelődését. Ennek a hormonnak többek között a nyugalom kialakulásában is szerepe van. Fontos lenne, hogy a dühös gyermeket, miután már megfelelő módon kiadhatta mérgét, akkor megöleljük, ölbe vegyük. Ekkor egy olyan állapotba kerül, mely lehetőséget nyújt arra, hogy megbeszéljük vele az érzéseit, és azt is, hogy a jövőben mit tud tenni hasonló helyzetekben. Először viszont célszerű szülőként egy olyan tudatos szintre jutnunk az érzelmeinkről való kommunikációban, amivel hiteles példát mutathatunk gyermekeinknek. Ha már legalább egy lépéssel előttük járunk a témában, akkor az egy jó jel.

A pubertáskor kezdetén egyre inkább csökken a szülő lehetősége az ilyenfajta érintésekre – ilyenkor mivel tudunk segíteni?

A kiskamaszok például írhatnak hálanaplót, hiszen a hála kifejezése jótékony hatással bír, megelőzi az indulati helyzetek sűrűsödését is. Minden nap írja le egy füzetbe, hogy mi mindenért hálás. Ez emeli az életörömérzést, segít felismerni, hogy nem is annyira rossz az életünk, mint hisszük, ami egyúttal csökkenti a düh érzését is. Szülői támogatás pedig lehet az is, ha az egyes napszakokban kedves mondatokkal fordulunk feléjük, melyektől különlegesnek érzi magát a gyerek. Itt kiemelten fontos, hogy csak olyan dicséretet érdemes mondani, amit valóban komolyan gondolunk, igaznak hiszünk, ugyanis a másik fél azonnal kiszúrja, ha hamis az állítás. Mindenkiben tudunk találni olyat, amiért meg tudjuk dicsérni, amiért fel tudunk rá nézni. A gyermekeink is számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amit érdemes kiemelni. Ezek a dicséretek nem csupán szóban hangozhatnak el, az adventi időszakban a kalendárium egy remek lehetőség arra, hogy naponta egy fontos dolgot kiemeljünk, de ugyanakkor a tízórai mellé is lehet egy papírlapocskát szúrni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább