Hello, Leo! – új korszak a csallóközi vasútvonalon

Vasúttörténeti szempontból ismét egy új korszak veszi kezdetét – mert így lesz, higgyék el, kérem. Szóval az ország azon szegletében, melyet Csallóköznek hívnak és néha Aranykertnek becéznek, nemsokára újra bedöcög a maszek világ. Egyedi lesz, hisz ahogy a RegioJet „sárga nyilai” idején, úgy ezúttal is egyeduralkodó módon egy magán vasúttársaság szolgálja majd ki a személyforgalmat – méghozzá olyan szerelvényekkel, melyek még sosem futottak az országban. Csak itt, a csallóközi rónaságon, ezen a nagyjából száz kilométeres vasúti viszonylaton. A 131-es számú vasútvonalon, Pozsony és Komárom között, melynek mozgatórugója a központi forgalomirányításból adódóan nem más, mint Dunaszerdahely…

Tudom, az átlagembernek a vonat az vonat, a vasút vagy a mozdony pedig legfeljebb romantikus álmaikban jelenik meg. Esetleg a gyerekszobákban, kék fröccsöntött gőzös képében, akit Thomasnak hívnak. A mi vonalunk anno szintén gőzösök számára épült, „drót”, vagyis felsővezeték csak a vonal két végében bukkant fel ezután. Itt is, ott is egy másik vasútvonal „kedvéért”, hogy aztán kitérjenek oldalra, meghagyva nekünk a gázolaj magasztos gőzét. 2023. december 10-től – a 2024-es vasúti menetrend életbelépésének napjától – a Leo Express Alstom Lint 41-típusú motorvonataival találkozhat az utazóközönség a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasútvonalon.

A Leo Express megjelenésével egy rövidke, hároméves periódus zárul le a vasútvonal életében.

A RegioJet magán vasúttársaság csaknem egy évtizedes regnálása után 2020-ban kivonult a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasútvonalról.

2020 decemberétől a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) kapta meg ideiglenesen a jogot, hogy a ŽSR-131-es, a népnyelvben csak csallóközinek mondott vasútvonal személyforgalmát üzemeltesse. A vasúttársaság ezt az Osztrák Szövetségi Vasúttal (ÖBB) karöltve igyekezett megoldani, melynek következtében Szerdahely környékén korábban ismeretlen vasúti járművek is forgalomba kerültek.

A ZSSK saját flottájából a 754-es sorozatú, „Búvár” masinák által vontatott Bd-típusú kocsikat, továbbá az addig Poprád környéken futó, 840-es sorozatú „Delfin” motorvonatokat állította csatasorba.

A Leo Express érkezésének előszele egyébiránt már ez év októberétől megmutatkozott. Szeptember utolsó napjával ugyanis az ÖBB visszahívta a teljes, kölcsönadott állományát. Búcsúztak az ÖBB 2016-os sorozatszámú „Herkules” mozdonyai (ÖBB ER20) és City Shuttle (városi vagy városközi ingajárat) feliratú Schlieren-vezérlői (ÖBB Bmpz-s), valamint Hosszú Schlieren-kocsijai (ÖBB Bmpz-l). Október 1-től a ZSSK az így keletkezett űrt más típusú vasúti szerelvények átcsoportosításával igyekezett megoldani.

ZSSK 861-es sorozat, a Hernyó

Szerdahely környékét ekkor, valamivel több mint két hónap erejéig ellepték a „Hernyók”, néhanapján pedig a nyolcvanas éveket idéző „Göcsék”, vagyis a már felújított és átalakított „Studenkák” is.

Nem kell persze megijedni, a Hernyó becenév csak a 861-es sorozatú motorvonatokat takarja, melyek a visszahívott ÖBB szerelvények helyére érkeztek Homonnáról. A ZSSK 861-sorozat egy szlovák elővárosi forgalmú, háromszekciós dízelmotorvonat-sorozat. Becenevük Húsenica, azaz Hernyó. A vasút egy külön világ, itt a mozdonytípusokat, szerelvényeket egytől egyig elnevezik. Merthogy nekik bizony lelkük van, akárcsak az embereknek. A vasutas szlengben ezek a becenevek amolyan félhivatalos módon lehetnek jelen, a szakirodalomban és a hétköznapi utasok köztudatában is jól megférnek. A legmókásabb beceneve talán nyugodjék édesapám pályafenntartó motorkocsi-típusának van, a MUV-69-esnek: Malý Útočný Vozík, vagyis kb. „Támadó kiskocsi”.

Apám?! – igen, ő vasutas volt!
A talpfák alá kavicsot szórt,
emelgette a sorompót,
vonatoknak intett: – „mehet!”
vagy lapátolta a szenet,
mindig ahogy épp soron volt.
(Váci Mihály: Beszélgetés közben – részlet)

 

Leo Express, Alstom Lint 41

A Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasútvonalra korábban kiírt pályázatot tehát a cseh Leo Express magán vasúttársaság nyerte meg. Hello, Leo! Már futópróbát és típus-, illetve vonalismeretet is tartottak a Alstom Lint 41-es szerelvényei, merthogy ők bizony szintén először járnak az országban. A futópróba a gépekre vonatkozik, a típus- és vonalismeret inkább a mozdonyvezetőre – jelen esetben a motorvonatok vezetőire. Mind-mind elengedhetetlen vasútbiztonsági szempontból! Akárcsak a gépjárművezetőknél, akik B-típusú jogosítvánnyal nem vezethetnek pl. kamiont, hacsak a különbözeti vizsgát le nem teszik. Továbbá illik megismerkedni az útvonallal is, vagyis a vasútvonal íveivel, kitérőivel, útátjáróival, az állomások peronjaival, jelzőberendezéseivel stb. És persze nem utolsósorban az alkalmazottakkal…

2023. december 10-től az Alstom Lint 41 típusú, kétszekciós diesel-motorvonatok a cseh Leo Express magán vasúttársaság szerelvényei lesznek Leo Express Slovensko s.r.o. név alatt.

Egyelőre kilenc évig gyakorolhatják ezen jogukat, D-LESK „felségjel” alatt, 648-as sorozatszámot kapott szerelvényeiken. A LINT 41 motorvonatokból rugalmasan képezhetők csatolt egységek, így akár három motorvonat is összekapcsolható és egy vezetőállásból vezethető. A motorvonat-típus gyártója 1999-től a német Alstom LHB vállalat. Legnagyobb engedélyezett sebessége: 120 km/h, azonban a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasútvonal max. pályasebessége csak 80 km/h. A LINT típust egyébként Linke-Hofmann-Busch (LHB) vállalat fejlesztette ki, és miután az LHB-t megvette az Alstom, jelenleg az Alstom Coradia-járműcsalád része.

Leo Express, Alstom Lint 41

Jelentése: LINT = Leichter Innovativer Nahverkehrstriebwagen, vagyis Könnyű, Innovatív Helyiforgalmú Motorkocsi.

Ha az egyszerű halandónak nem is, de a vasút iránt akárcsak felületesen érdeklődőknek minden bizonnyal szokni kell a LINT-ek típusjegyeit, formavilágát, festését. A kétszekciós motorvonatok legszembetűnőbb külső jellemzője, hogy két részből, azaz két kocsifélből állnak, belső végükön csuklórésszel. A csuklórész a pályaívekben megtörik, akárcsak a csuklósbuszok a kanyarodásnál. Leginkább talán a korábbi szolgáltató RegioJet Siemens Desiro típusú szerelvényeire hajaznak, melyek szintén két kocsirészből álltak. A két szerelvénytípus hosszra is nagyjából megegyezik, és ahogy a „Dezsőknél”, úgy a LINT-eknél is oldalanként két-két ajtó áll az utasok rendelkezésére.

Végezetül nem maradt más hátra, minthogy kellemes utazást kívánjak majdan Önöknek – én, akit a mozdony füstje már gyerekkorában megcsapott.

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább