Becsapódás | Budapesti Szemle

Te mit tennél, ha becsapódna a közeledben egy rakéta? Ezt a ma már talán nem is annyira abszurd kérdést járja körbe a négy szereplő a Becsapódás című darabban.

Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Ullmann Mónika, akik két házaspárt alakítanak, ahol a lányok testvérek. “Két házaspár együtt ebédel, ahogy az utóbbi tíz évben minden második héten. Sokéves hagyomány ez, ami a hosszúra nyúlásával nemcsak természetessé, de terhessé is vált, mégsem hagyják el. Ez az alkalom viszont valamiért másnak ígérkezik. Ma van valami a levegőben. Egy amúgy is pattanásig feszült ország levegőjében. Hamarosan értesítések pittyennek a telefonokon: az államfő perceken belül bejelentést tesz“ – olvasható a leírásban.

“Nagyon aktuális témát feszeget ez az írás és nagyon várom már, hogy dolgozzunk a szöveggel“ – mondta el Ullmann Mónika a két hónappal ezelőtti olvasópróbán.

Az improvizáción alapuló szövegírásból született előadás letaglóz, elrettent és megmozgatja a saját belső világunkat, óhatatlanul is feltéve a kérdést: mit tennék, ha itt a közelben csapódna be az a rakéta.

“Elkezdődik a nemzetiszín zászló előtt felvett nemzetnek intézett videóüzenet. Az országot támadás érte. Egy rakéta csapódott egy határmenti településbe. Négyen meghaltak. Az ország nem nézheti tétlenül honfitársainak igazságtalan halálát. Cselekedni kell. Ez már a mi háborúnk is. Azonnal elrendelik a katonakorú férfi lakosság besorozását. Tizenkét óra múlva pedig lezárják a határokat. Szereplőinknek gyorsan kell döntést hozni, ami az egész életükre hatással lehet. Kérdés, hogy tudnak-e a döntéseikkel együtt élni. Érdemes-e élni haza nélkül? Vagy érdemes meghalni egy hazáért, ami már sosem lesz a miénk? Végül lehet, hogy nemcsak az országból, de a szobából sem jutnak ki” – fokozzák kíváncsiságunkat az előadás weboldalán.

A színdarabot egészen 2024. február elejéig játszák, 5 alkalommal Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, utolsó napon, február 6-án pedig Győrben, a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben. Igyekezzünk időben helyet foglalni, hogy a legjobb szögből élhessük át a négy szereplő drámáját.

Közreműködők:


Játsszák: Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Ullmann Mónika
Díszlettervező: Pallós Nelli
Jelmeztervező: Kisprumik Ádám
Dramaturg: Balassa Eszter
Zene: Hunyadi Máté
Vetítéstervező: Karcis Gábor
A rendező munkatársa: Perényi Luca
Író és rendező: Horváth János Antal

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább