Ne hagyjunk egyedül senkit sem! | Editorial

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/12. számában.

Borítóterv: Gocoň László

Van, akinek az adventi időszakkal, másoknak már mindenszentek után, van, akinek a Black Friday-jel, másoknak a telefonszolgáltatók karácsonyi kampányával indul a készülődés az ünnepekre. Valljuk be, általában egy kicsit mindegyiknek köze van ahhoz, hogy az ünnepi hangulat szárba szökken és lendületbe jön bennünk és körülöttünk. Fürdünk a csúcsmarketingben, de a kutyát nem érdekli, ha ezen óbégatunk. Úgyhogy ne is tegyük, anélkül lesz teljes a karácsonyunk!

Épp az óbégatóknak dobott egy „velős” gumicsontot idén a Telekom az idei karácsonyi kampányával, egy videóval, melyet A kölcsönös tisztelet a legszebb ajándék (Vzájomný rešpekt je ten najkrajší darček) szlogennel láttak el. Nos, régóta a két legnagyobb telefonszolgáltató készíti a legpazarabb karácsonyi reklámokat, melyekben általában anélkül hívják fel a figyelmet legalapvetőbb üzeneteikre, (pl. connecting your world, spájame to ľudské v nás), hogy akár egy konkrét termékük feltűnően megjelenne.

A Telekom idei reklámja a karácsonyi családlátogatást dolgozza fel egy fiatalember szemszögéből, aki rímekbe öntve narrálja végig a családtagok kínos kérdéseit jogi diplomáról, barátnőről, gyerekekről egyebekről. Épp ez utóbbiaknál elhangzó két frappáns sorocska rántotta le a leplet az álszent sasszemekről.

Íme: „Teta sa pýta, či som sám, nevie, že dievča nehľadám.“ (Kérdezi a nénikém, vajon egyedül vagyok? De nem is sejti, hogy barátnőt nem akarok…), ill. „Mama chce vnúča, dáva lekcie, že tesné slipy ničia spermie” (Anyu unokát akar, és kioktat, hogy a szűk alsóban a spermák kihalnak). A reklámot ezen sorok miatt bepanaszolták a reklámtanácsnál, lévén hogy az első esetben LMBTQ+-propagandát véltek felfedezni, míg utóbbiban a sperma kifejezést találták obszcénnak. A Telekom a maga csúcskategóriás módján lereagálta a cselekményt, és rámutattak, hogy az első esetben a precíz megfogalmazásból adódóan világnézetétől függően mindenki eldöntheti, miért nem akar barátnőt a srác, míg a második esetben egyszerűen elég volt azt mondani, hogy a sperma kifejezés nem obszcén, mitől lenne az, ha pl. egy hetedikes tankönyvben is megtalálható.

Maga a reklám végül egy csodálatos gondolattal zár, a srác ugyanis egérutat keres a kínzó kérdések elől, mire a nagyi – segítő kezet nyújtva – teszi fel a legfontosabbat: boldog vagy? Emberünk pedig bólint és mosolyog egy izmosat.

Nem cápákat jöttem simogatni, de elég ciki, ha a csúcsmarketing eszköze fogalmazza meg a legnagyszerűbben azt, amiről az ünnepnek szólnia kellene, és az ember, az arctalan fotelhuszár az, aki ezt rombolja.

Próbáljunk meg idén egy kicsit jobban elfogadni és szeretni mindenkit úgy, ahogy előttünk áll, félretenni görcsöket, beidegződéseket, rutinreakciókat. Örülni annak, hogy vannak másképp gondolkodók, akik néha szöget ütnek a fejünkbe. Ne hagyjunk egyedül senkit sem! Legyen meghitt és különösen békés az ünnep, abból még baj nem volt!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább