Mérsékelt csökkenés várható az élelmiszerárakban – az is csak fél év múlva…

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Az elemző szerint az év első felében ugyan még növekedést tapasztalhatunk az élelmiszerárakban, ezt követően mérsékelt csökkenés lesz tapasztalható. Az egyes termékek ára is eltérően alakulhat, drágulással elsősorban a zöldségek és gyümölcsök esetében számolhatunk. Figyelembe véve különböző tényezőket, mint az infláció, vagy a bérek növekedése nem valószínű azonban, hogy az élelmiszerárak visszatérhetnek az eredeti szintre. (Forrás: pravda.sk/ma7.sk)

Az árakban prognosztizált változásokra elsőként a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Matej Horňák figyelmeztetett. Az elemző becslései szerint Szlovákiában évközben az élelmiszerárak növekedése elérheti a 4,5%-ot.

„A tavalyi évben az élelmiszerek áraiban kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható, amelyet különböző befolyásoló tényezőkkel magyaráznak. Egyrészt Szlovákia nagyobb mértékben függött az orosz energiaellátástól, másrészt a gyártásban elért teljesítmény is visszaesett a nyugati államokhoz képest” – jegyezte meg Horňák.

Az elemzések szerint az élelmiszerek világpiaci ára 2021 óta 10%-os szint alatt vannak. Jelentősen olcsóbb lett például az olaj, a gabonafélék és a tejtermékek.

A 2021-es időszakkal összehasonlítva látványosan drágult a cukor, közel 40%-kal kell többet fizetnünk a termékért. Össszességében megállapítható, hogy csökkenés figyelhető meg az élelmiszerárak tekintetében.

„Amennyiben jobban a dolgok mögé nézünk megállapítható, hogy az élelmiszerek végső árát több tényező is befolyásolja. Növekedtek például a fizetések és a bérkiegészítések, illetve kormány segítségnyújtása a cégeknek a növekvő energiaárak mellett” – tette hozzá az elemző.

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább