Biztonsági ellenőrzésnek várhatóak az iskolákban

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Biztonsági ellenőrzést tart a belügyminisztérium az alap- és középiskolákban – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, miután tárgyalt Tomáš Drucker oktatási miniszterrel. (Forrás: TASR/Felvidék.ma)

Emellett kérdőívet állítanak össze a főiskolák és egyetemek számára. Mindkét miniszter prioritásnak tartja a biztonságos iskolákat és a fiatalok mentális egészségét. Az átvilágítás eredményei alapján sorolják majd egyes biztonsági kategóriákba az iskolákat.

Az iskolák besorolása támpontot ad majd, hogyan kell hatékonyan és gazdaságosan reagálni a biztonsági helyzetre az egyes iskolákban.

A főiskolák ellenőrzését az első negyedévben akarják előkészíteni.

Ezt követően minden iskola számára ki akarnak jelölni egy személyt a rendőrségen, akivel szükség esetén azonnal kapcsolatba lehet lépni, esetleges iskolai támadásnál pedig megyeszékhelyenként ez a személy irányítaná a gyors beavatkozást.

A mentális egészség terén Drucker a gyerekekkel, a tanárokkal és a szülőkkel való foglalkozást is bevonná a megelőzésbe. Hozzátette, a gyerekeknek el kell magyarázni, hogyan viselkedjenek, mit tegyenek különféle veszélyhelyzetekben, illetve kihez forduljanak, ha zaklatást tapasztalnak. Emellett a pedagógusokkal és az iskolaigazgatókkal való intenzívebb együttműködést hangsúlyozta, a családokat és az érintett minisztériumokat is bevonná a megelőzésbe.

„Segélyvonalaink is vannak a gyerekek számára, ezek egy részét a civil szektor működteti”

– jegyezte meg az oktatási miniszter.

Azt is hozzátette, idén és jövőre is jelentős összeget fordítanak például az iskolapszichológusok tevékenységének támogatására.

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalán

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább