Klikk Out Vikkendhouse: „A zene néha kifejezőbb, mint bármely beszélt nyelv”

Mondja az érsekújvári Pataki Tamás, aki az elmúlt évben az egyik legnagyobb nyomot hagyta bennem, mint kultúrember, és mint polgári aktivista. Elfoglalt családapaként is a közjóert küzd, mellette mindene a zene. Tomit ma a zenefogyasztói oldaláról ismerhetitek meg, és a cikk alján meghallgathatjátok a mixet a tíz kedvenc zenéjéből.

Fotók: Ugróczky István

Apa, férj, szénalapú életforma. Végzettség alapján történelem-hittan szakos tanár. Jelenleg IT szektorban menedzserkedek és a Kompromisszum közéleti kezdeményezés, polgári társulat aktivistája vagyok. Nem szeretem az ilyesmi keretezéseket, mert a hibás árukapcsolások miatt úgyse fejeznék ki azt, aminek bemutatnám magam sokkal-sokkal több sorban.

A Vikkendhouse-ban a zenei oldalad szeretnénk megismerni. Emlékszel, mi az első zenés ősemléked?

Az első emlékeim a „Szállj el kismadár” és a Queen. Szavaimat nem nagyon, de a dallamot felismerték a felnőttek – nagyon beszédhibás voltam, az ABC felét nem tudtam kiejteni 4 évesen, de amikor „énekeltem”, ezt felismerték és el is mesélték utólag. A Queent mai napig nagyon szeretem.

Because I’m easy come, easy go, little high, little low
Any way the wind blows doesn’t really matter to me, to me.

– ezt még a temetésemen is szólhatna a playlisten.

Az első meghatározó lemez, amit széthallgattam a Limp Bizkit „Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water” albuma volt. Apám vett egy kupac CD-t „akciósan”, és az eladó mondta neki, hogy ez tetszeni fog a fiának. Tetszett is, mi az, hogy!

Ekkor 11-12 éves voltam, ez volt az első igazán „behúzós „, széthallgatós album.

Ezekután ma milyen kapcsolatban állsz a zenével, mint fogyasztó?

Ez a kapcsolat érzelmes, impulzív. Egy-egy zene olyan számomra, mint egy checkpoint, save game egy játékban. Asszociálok a zene által arra az adott élethelyzetre, érzelemre, amelyet általa átéltem… vagy valamiért ahhoz társult. Sok kedvelt zene a videoklipje által kiváltott audiovizuális érzelmi hatás miatt is vált maradandó élménnyé. Ilyen sok filmzene, sorozatzene, animezene – sok-sok árukapcsolás. Voltak zenék, amik önmagukban váltottak ki ilyen hatást. Lehet csak jó helyen találkoztam velük, vagy én voltam jó helyen, hogy halljam őket. Valaki által, vagy valahol. Emlékeztetnek valakire, valamire, vagy önmagamra ezek függvényében. Honnan jöttem, mivé váltam.

Van olyan stílus, ami kifejezetten rád jellemző?

Ennek megfelelően, nincs kifejezetten kedvenc zenei stílusom. Összességében azért elmondható, hogy egy-egy zene meghatározó tényező volt, hogy azzá válljak, aki ma vagyok, és ma is, ha meghallom ezeket, az említett chechpointokra emlékeztessen. Van, amelyikre elég könnyen elérzékenyülök.

Szeretem a zenét, mert nem egyszer kifejezőbb, mint bármilyen beszélt nyelv, verbalizáció.

A beszélt nyelv korlátozott, és az általános kommunikáció szintjén az érzelmek szavakra való kódolását-dekódolását takarja, amelyet a küldő és befogadó sokszor másként értelmez. A zenének sok esetben nyelveket átívelő hatása van: különböző nyelvcsaládok és kultúrák egyedeire, ugyanazon érzelmi hatást gyakorolja. Lehet, hogy létezik valamilyen földönkívüli faj, amely zenével kommunikál? 😊

Vannak az életedben olyan pontok, amelyeket nagyban meghatározott a zene rajongása?

Elég traumás háttérsztorim van. A zene sok esetben segített túlélni, túllépni, fejlődni. Nem véletlenül létezik zeneterápia.

Manapság mennyi időt töltesz zenehallgatással, és milyen platformokon hallgatsz zenét?

Változó. Valószínűleg a Spotify évértékelőben a legtöbb embert lenyomnám a 140 000 perccel. Ennek nagy része azonban a 2 éves kislányunk, Lénának a fehérzaj podcast „zenéje”. Emellett Youtube és MixCloudot hallgatok mostanság. Takarításkor, bevásárláskor, az említett platformok valamelyikét használom. Tömegfóbiás vagyok, ha előjön a szorongás emiatt, olyankor sokszor mentsváram a zene. Vonaton gyakran meditálok zene mellett.

Térjünk a mixhez, amiben a 10 kedvenced szólal meg. Mi alapján válogattad a zenéket a mixhez, és mennyire volt ez nehéz feladat számodra?

Próbáltam a legmeghatározóbb zenéket kiválasztani. Nehéz volt, sok áldozatot kellett hozni. Egy-egy előadónál felmerült a dilemma, mert sok más zenéje, zenéjük is meghatározó volt. A top 10 nagyon kevés. Van, amely identitáselememhez, van amelyik elhunyt baráthoz fűződő emléket idéz fel, és olyan is van amelyik katarzishoz, spirituális vagy istenélményhez kötődik. Így is sok minden kimaradt, amely elég meghatározó volt, vagy végigkísértek egy életszakaszon. A teljesség igénye nélkül csalásként ide írom: Sub Bass Monster, Marilyn Manson, Linkin Park, Hiperkarma, Funksztasztikus, Korn, Ott, Dub Fx, Gramatik, Mozart és sok más klasszikus, Infected Mushroom, Pendulum és egyéb dnb zenék, Attack on Titan és egyéb anime zenék, goa zenék, hippi zenék. Go_a, Mitsoura, Wardruna. Filmzenék, sorozatzenék és egyéb gyöngyszemek.

És a TOP 10:

Sorrend nincs, 10 zenét választottam a top 50 közül tetszőleges sorrendben.

Félig trollkodásként első számnak a „babamix” egyik zenéjét választottam. Tavalyi spirituális élményem: gyerekkori legjobb barátoméktól jöttünk haza. Bécs mellett laknak, ott hétvégéztünk, a fiuk félévvel idősebb Lénánál. Hazaúton a „fehérzajt” hallgattuk, hogy a baba lehetőleg végigaludja az utat… félúton egy bucka, amire Léna felkel és üvölt. Feleségem is üvölt. Az idegeim is üvöltenek! Kapcsolgatjuk a „babamixet”, hátha a baba megnyugszik és visszaalszik. Ekkor még nem nyugszik meg, de a semmiből elönt a megmagyarázhatatlan nyugodtság, a béke és a hálaérzet. Az élet szép! Azóta is, ha ezt a zenét meghallom eszembe jut, hogy mennyire mázlista vagyok a családom miatt, és megkönnyezem.

 

A MIX:

Az előző epizódokat az alábbi címen találod.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább